Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü'nün Yargılanmasına Devam Edildi
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü'nün Ceyhan İlçe Belediye Başkanlığı döneminde 'İhaleye fesat karıştırıp 4 milyon lira kamu zararına yol açtığı ve rüşvet aldığı' iddiasıyla 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü'nün Ceyhan İlçe Belediye Başkanlığı döneminde 'İhaleye fesat karıştırıp 4 milyon lira kamu zararına yol açtığı ve rüşvet aldığı' iddiasıyla 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya Başkan Sözlü katılmazken müteahhit Ertuğrul Kütük savunmasında poliste verdiği ifadesinde değişiklik yaparak, "Malzeme tedariki yapacak olan Kutfedi Kılıç, benden aldığı parayı belediyeye borcu olduğunu ve oraya vereceğini söylemişti. Hüseyin Sözlü'ye vereceği şeklinde bir beyanı olmadı" dedi.
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 24 Kasım 2014'te 'Vatanını ve Adana'yı seven bir devlet memuru' rumuzuyla isimsiz ihbar mektubu gönderildi. Mektupta, Hüseyin Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde bazı sokak ve caddelerin parke taşı ihalesinde, iş tamamlanmamasına rağmen tüm ödemeleri yaptığı ve eksik kalan işi de Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra ASKİ kanalıyla tamamlatmaya çalıştığı iddia edildi. İddialar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Ceyhan'a giden polis ekipleri söz konusu mahallelerde inceleme yaptı. Polis, yaptığı fiziki tespitlerde ihaleye konu olan ve bitmiş olması gereken yerlerin bazılarının tamamlanmadığını bazılarında ise çalışmanın devam ettiğini belirledi. Bilirkişi heyeti de yaklaşık 3 milyon TL'lik kamu zararının oluştuğuna yönelik rapor hazırladı.
SÖZLÜ'YE YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU
Soruşturma aşamasında savunması alınan Hüseyin Sözlü'ye nöbetçi mahkeme yurt dışı çıkış yasağı koydu. Savcı, Hüseyin Sözlü hakkında, 'Edimin ifasına fesat karıştırmak ve rüşvet almak' suçlamasıyla 19 yıla kadar hapis cezası, aralarında belediye çalışanı, firma yetkililerinin de olduğu diğer 14 şüpheli hakkında ise aynı suçlardan 7 ile 19 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. Davanın ilk duruşmasında savunma yapan Hüseyin Sözlü suçlamaları kabul etmedi.
Davanın bugün görülen 2'inci celsesine savunmaları alınmayan 2 sanık ifade verdi. Söz konusu ihaleyi alan inşaat firmasının sahibi Ertuğrul Kütük, ihalenin 1'inci etabını tamamladıktan sonra işi Ömer Aydın'a devrettiğini belirterek savunmasında şunları söyledi:
"Malzeme almak için sözleşme yaptığım firmanın sahibi malzemeleri temin edemeyince inşaat başlamadı. Belediye yetkilileri de işi Ömer Aydın'a devretmemi istediler. Bunun üzerine ben de işi Ömer Aydın'a devrettim. Daha sonra İller Bankası'ndan 1 milyon 700 bin lira para geldi. Ben bu paranın 1 milyon lirasını Ömer Aydın'a havale ettim. Daha sonra malzeme tedarik yapacak olan firmanın sahibi Kutfedi Kılıç beni arayarak malzeme temin edeceğini söyleyip 3 boş dekont gönderdi. Bana gönderdiği dekontlara imza atarak yolladım. Daha sonra yaptığım kontrolde 700 bin lira çekildiğini gördüm. Bu miktar fazlaydı ve gerekli malzemeleri göndermemişti. Bu konu ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundum. Yaptığım 1'inci hak edişten dolayı bir miktar ödeme almam gerekiyordu. 164 bin liralık belgeyi Ceyhan Belediyesi'nde imzaladım. Bu parayı da Kutfedi Kılıç kullandı. Kutfedi ayrıca bu parayı belediyeye borcu olduğunu ve oraya vereceğini söylemişti. Hüseyin Sözlü'ye vereceği şeklinde bir beyanı olmadı. Karakolda 'Kutfedi bu parayı Hüseyin Sözlü'ye vereceğini bana söyledi' şeklinde bir beyanım olmadı."
Sanık avukatları yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise sanıkların yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verip tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.
- Adana