Haberler

ABD'deki Üniversitelerde Filistin'e Destek Gösterileri Devam Ediyor

Güncelleme:

ABD'deki üniversitelerde nisan ayı ortasında başlayan ve daha sonra dünyanın dört bir yanına yayılan Filistin'e destek gösteriler devam ederken, Gazze'ye destek söylemlerinde bulunan akademisyenlerin işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

ABD'deki üniversitelerde nisan ayı ortasında başlayan ve daha sonra dünyanın dört bir yanına yayılan Filistin'e destek gösteriler devam ederken, Gazze'ye destek söylemlerinde bulunan akademisyenlerin işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

The Intercept internet sitesi, dünya genelindeki üniversitelerde düzenlenen Filistin'e destek gösterilerinde yaşanan öğrenci gözaltlarının ardından yeni hedefin Gazze'ye destek söyleminde bulunan akademisyenler olduğunu aktardı.

Üniversite yönetimlerinin baskılarına maruz kalan akademisyenlere ulaşan kuruluş, bazı kişilerin uzaklaştırma aldığı, bazılarının sözleşmesinin yenilenmediği ve bazılarının da görevden alındığını paylaştı.

Columbia Üniversitesinde Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika çalışmaları alanında misafir profesör olan Mohamed Abdo, Rektör Minouche Shafik'in kendisinin üniversiteyle bağlantısını kestiğini söyledi.

John Jay College görevlilerinden Danny Shaw, 18 yıllık tecrübesinin ardından "kovulduğunu" belirtirken, "Soykırımın yapıldığını gördüm ve gösteriler, konferanslar düzenlemeye başladım." dedi.

Üniversite gösterilerinin başlangıç noktası olan ABD'deki Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik ise "güvensiz" ilan edildi. Yüzlerce üniversite çalışanının katıldığı güven oylamasında katılımcıların yüzde 65'i Shafik'e güvenmediğini belirtti.

Üniversite gösterilerinde gözaltılar sürüyor

Her geçen gün yeni bir ülkenin eklenmesiyle gösterilerin merkezi Avrupa'ya doğru kayarken, Filistin'e destek gösterilerinde sadece ABD'de gözaltına alınanların sayısı 2 bin 900'ü geçti.

ABD'deki California Üniversitesi'ne (UC) bağlı Berkeley kampüsü yakınlarındaki bir binaya girerek gösteri düzenleyen gruba polis müdahale etti. Filistin'e destek gösterisi düzenleyen 12 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Chicago'daki DePaul Üniversitesi'nde de polis Filistin destekçisi öğrenciler tarafından kurulan kamp alanını dağıttı. DePaul Üniversitesi Öğrenci Merkezi yakınlarında ise yüzlerce kişinin katılımıyla Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. DePaul Polisi, gösterilerde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtti.

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Monash Üniversitesinde 9 öğrenci, Filistin'e destek gösterilerini devam ettirmeleri durumunda disiplin cezası tehdidiyle yönetimden sözlü ve yazılı uyarılar aldıklarını iddia etti.

Kanada'daki Toronto Üniversitesinde yönetim, öğrencilerin bazı taleplerini kabul ederken, Filistin'e destek verenlerin somut adımlar atılana kadar kampüsten ayrılmayacağı belirtildi.

Cambridge'de mezuniyet töreninin yeri değiştirildi

İngiltere'nin saygın okullarından Cambridge Üniversitesinin ise bu hafta yapılması planlanan mezuniyet töreninin yerinin değiştirilmek "zorunda kalındığı" ifade edildi.

Filistin'i destekleyen göstericilerin mezuniyet töreninin yapılacağı alana kamp kurması üzerine üniversitenin yer değişikliğine gittiği belirtildi.

ABD üniversitelerinde Filistin'e destek gösterileri

Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrenciler, nisanın ortasında okulun, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

Rektörlük, 18 Nisan'da, göstericilerin dağıtılması ve eylemlerin sonlandırılması için New York polisinden yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis, 108 öğrenciyi gözaltına almıştı.

Columbia Üniversitesindeki gösteriler, 7 Ekim'den sonra ABD'deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan "ifade özgürlüğü" engellemeleri tartışmalarını alevlendirirken, binlerce kişinin gözaltına alınmasına tepki olarak öğrenci protestoları ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayılmıştı.

ABD'deki gösteriler daha sonra Avrupa ve dünya genelindeki üniversitelere hızla yayılarak küresel bir hal almıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Dünya Gazze İnsan Hakları Eğitim Politika Dünya Güncel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title