Haberler

Aa Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programı Mezunlarını Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu'nun konuşması Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın konuşması AA Finans Haberleri Editör Yardımcısı Hasan Arslan'ın konuşması Diploma töreni AA Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programı mezunlarını verdi AA'nın 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde ekonomi ve finans alanında gazeteci yetiştirmek amacıyla düzenlenen eğitim programında pratik ve teorik eğitimlerini başarıyla tamamlayan 19 kişiye sertifikaları verildi AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu: "Bir haberi anlatırken en sıradan vatandaşın anlayabileceği dile indirgemek gazetecilik başarısıdır" Anadolu Ajansının (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde ekonomi ve finans alanında gazeteci yetiştirmek amacıyla düzenlenen Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programında pratik ve teorik eğitimlerini başarıyla tamamlayan 19 kişi sertifikalarını aldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu'nun konuşması

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın konuşması

AA Finans Haberleri Editör Yardımcısı Hasan Arslan'ın konuşması

Diploma töreni AA Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programı mezunlarını verdi

AA'nın 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde ekonomi ve finans alanında gazeteci yetiştirmek amacıyla düzenlenen eğitim programında pratik ve teorik eğitimlerini başarıyla tamamlayan 19 kişiye sertifikaları verildi

AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu:

"Bir haberi anlatırken en sıradan vatandaşın anlayabileceği dile indirgemek gazetecilik başarısıdır"

Anadolu Ajansının (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde ekonomi ve finans alanında gazeteci yetiştirmek amacıyla düzenlenen Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programında pratik ve teorik eğitimlerini başarıyla tamamlayan 19 kişi sertifikalarını aldı.

Basın İlan Kurumu Konferans Salonundaki törene, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, AA Finans Haberleri Editör Yardımcısı Hasan Arslan, Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş, AA İstanbul İdari İşler Müdürü Sabri Çelebioğlu, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Törende konuşan AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu, Arap Dili ve Edebiyatı mezunu olduğunu anımsatarak, "Mısırlı hocalarımız bize 'Biz size Arapçanın anahtarını veriyoruz. Kapıyı siz açacaksınız. Bizim burada size verdiğimiz şey kapının açılması için anahtar." dedi.

Bir gazetecinin hayata bakışının bir akademisyeninkinden çok daha farklı olduğunu vurgulayan Mutanoğlu, çünkü gazetecilerin gerçekten hayatın içinden geldiğini dile getirdi.

Mutanoğlu, gazeteci olmak isteyen birçok akademisyen gördüğünü, onlara neden gazeteciliği istediklerini sorduğunda, "Akademide kendini kapatıyorsun, gazetecilikte açıyorsun ve bütün dünyada nerede ne olduğunu anlayabiliyorsun." yanıtını aldığını söyledi.

Meslekte uzmanlaşmanın önemini vurgulayan Mutanoğlu, ekonominin sokakta başladığını, ekonomiyi az anlayanlara doğru anlatabilecek ekonomistlere ihtiyaç olduğunu, bunu da ancak gazetecilerin yapabileceğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü akademisyenler devreye girdiği zaman, rakamlarla konuşuyorlar. Halk bunu anlamıyor. O yüzden kim halkın dili ile konuşuyorsa halk bunu anlıyor. Mesela bizde 'Binlerce hektar alan yandı' diye yangın haberleri var. Binlerce hektar alanı vatandaş kavrayamayabilir. Ama siz mesela '10 stadyum büyüklüğünde bir alan yandı' derseniz, kafasında bir şey oluşturabiliyor. Bir haberi anlatırken en sıradan vatandaşın anlayabileceği dile indirgemek gazetecilik başarısıdır. Bu anlamda gazetecilerin bir şey anlatması ile akademisyenlerin anlatması arasında ciddi bir fark var. Benim size önereceğim; bir alanda uzmanlaşmanız. Bizim uzmanlaşmış gazetecilere ihtiyacımız var. Bizim bir sorumluluğumuz var; doğru bilgi vermek. Bunun yolu da doğru soruyu sormaktan geçiyor."

"Muhabirlik bu işin zirvesi"

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise 30 yıllık meslek hayatında gazeteciliğin rahat bir dönemi olduğunu hatırlamadığını, mesleğin insanlara iyi dönemleri unutturduğunu söyledi.

Marka olmak için çalışmak gerektiğini vurgulayan Güldağ, muhabirliğin bu işin zirvesi olduğunu dile getirdi.

Güldağ, bu sertifika programı ile Anadolu Ajansının Türk basınında bir kere daha son derece önemli bir işlevi olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Dünyanın genelinde medyada bir kaotik durum olduğundan bahseden Güldağ, Çinlilerin "Umarım bir geçiş döneminde yaşarsın." sözünü anımsatarak, medyanın şu anda bir geçiş döneminde olduğunu vurguladı.

Güldağ, gazeteciliğin her zaman zor bir meslek olduğuna dikkati çekerek, "Bu dönemler de mutlaka aşılacak. Henüz ne geldiğini çok göremiyoruz. Her zaman sap ile samanı birbirinden ayıran, bilgili, analiz yeteneğine sahip ekonomi gazetecilerine özellikle ihtiyaç olacağını düşünüyorum. Sosyal medya vesaire evet medya büyüyor, ama bir yandan da müthiş bir bilgi kirliliği etrafa yayılıyor. Doğru karar verebilmek için mutlaka doğru bilgilenmemiz gerek." şeklinde konuştu.

Gazeteciliğin yalnız insan mesleği olduğunu da vurgulayan Güldağ, gazeteciler hep iş peşinde olduğu için dostu ve ahbabının olmadığını da ifade etti.

"Bu eğitim sizi hayatta bir adım daha öteye taşıyacak"

AA Finans Haberleri Editör Yardımcısı Hasan Arslan da katılımcıların, üniversite eğitimlerinin ardından gazeteciliğe adım atmadan güvenilir ve hızlı habercilikte bir dünya markası haline gelen AA'da aldıkları 3 aylık eğitimin mesleki gelişimlerine çok büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Katılımcılara gerek eğitim gerekse staj süresince mesleki bilgilere yeni bilgiler eklemenin yanı sıra AA çalışanlarının değerleri arasında yer alan sorumlulukları yerine getirme, yetenekleri geliştirme, hayata bakış açıları ve yetenekleri gözlemleme imkanı bulduklarını anlatan Arslan, "Bu eğitimden hepiniz kendinize bir şeyler katmış olarak çıkacaksınız. Bu eğitim sizi hayatta bir adım daha öteye taşıyacak. Burada edindiğiniz her deneyim sizi olgunlaştıracaktır. Sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla Haber Akademisinde aldığınız eğitimin ve AA'da yaptığınız stajın sizlere mesleki anlamda farkındalık yaratacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş ise AA'nın ürettiği haberler ve yetiştirdiği habercilerle medya kuruluşlarına destek vermeye devam ettiğini belirterek, Haber Akademisi olarak habercilikte uzmanlaşmaya büyük önem verdiklerini kaydetti.

Diplomasi Muhabirliği, Enerji Muhabirliği ve Ekonomi-Finans Muhabirliği gibi tematik programlar açarak medya sektörünün ihtiyacı olan uzman muhabirleri yetiştirmeye gayret ettiklerini ifade eden Çetinkuş, "Bu çerçevede ulusal medya kuruluşlarına uzman haberci yetiştirmek amacıyla açtığımız ve 3 ay süren eğitimimizi başarıyla tamamladık. Programımızın açılmasına destek veren Genel Müdürümüze, Genel Müdür Yardımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Programın yürütülmesinde Haber Akademisini yalnız bırakmayanlara da teşekkürlerimizi iletiyoruz" şeklinde konuştu.

Eğitim programı katılımcıları adına konuşan Ünal Gündoğdu, teorik eğitimin yanında pratik eğitim de aldıklarını anımsatarak, bu eğitimlerin çok verimli geçtiğini söyledi.

Gündoğdu, verilerle haber yazmayı, dışarıda yürürken bile haberi görmeyi öğrendiklerini anlatarak, "Ezbere dayalı ekonomi-finans muhabirliği yapan değil, araştıran, sorgulayan, inceleyen, verilerle haber yapan gazeteciler olmalıyız. En iyi soruyu soran gazeteciler olmak için eğitim aldık. Hepimiz bunu hakkıyla yerine getireceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından AA Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programında 26 öğrenci arasından başarılı olan 19 öğrenciye sertifikaları verildi.

Eğitim Programında birinci Aysu Biçer, ikinci Melda Girit, üçüncü Elif Tayfur sertifikalarını AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu'nun elinden aldı. Eğitimcilere de hediye takdim edildi.

Bu arada, törende 3 aylık eğitimin nasıl geçtiğine dair video gösterimi de gerçekleştirildi.

Katılımcılara 440 saat eğitim verildi

Program kapsamında üç ay süren eğitimleri, Maliye ile Ekonomi bakanlıkları, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının yetişmiş kadroları ve üniversitelerin uzman akademisyenleri ile AA'nın deneyimli gazetecileri verdi.

440 saat eğitim gören katılımcılar, ilk iki ayda habercilik ile ekonomi-finans alanına ilişkin teorik ve pratik dersler, üçüncü ayda ise AA'nın bölge müdürlükleri ile ekonomi-finans alanında habercilik yapan kurum ve kuruluşlarda uygulamalı eğitim aldı.

Eğitim kapsamında katılımcılara verilen dersler şöyle:

"Haber Yazım Teknikleri, Analiz Haber, Özel Haber, Multimedya Haberciliği, Veri Haberciliği, Röportaj Teknikleri, Microsoft Excel Eğitimi, Yeni Medya ve Sosyal Medya Uygulamaları, Fotoğraf Çekim ve İşleme Teknikleri, Görüntü Çekim ve İşleme Teknikleri, Uluslararası Haber Kültürü, Kriz Bölgeleri, Haberde Uluslararası Hukuk Kriterleri, Medyada Kriz Yönetimi, İngilizce Finans Haber Yazımı, Finans Haberleri Terminali, Ekonomi ve Finans Haberciliği, Finansal Analiz ve Likidite Rasyoları, SPK ve İşleyişi, Yurt İçi Piyasalarda Kilit Kurumlar, Uluslararası Piyasalar ve Borsalar, Türkiye'de Ekonomi ve Finans Haber Kaynakları, Dünyada Ekonomi ve Finans Haber Kaynakları, Dijital Ekonomi, Diplomasi Muhabirliği, Mikro ekonomi Haberciliği, Finans ve Ekonomi Terimleri ile Türkiye'de Maliye Politikaları."

Aa Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programı Mezunlarını Verdi
Kaynak: AA / Güncel
title
Close