Haberler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEB Başkanı Çolak: ''Kadına yönelik her türlü baskı, geriletme, saldırı onların yaşamda, çeşitli alanlarda tutunmasını engelliyor.

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, "Kadına yönelik her türlü baskı, geriletme, saldırı onların yaşamda çeşitli alanlarda tutunmasını engelliyor. Kadınların belirgin bir noktaya gelmesinin en önemli ölçütü, Türkiye'nin gelişme seviyesi" ifadesini kullandı.

Çolak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de şiddet başta olmak üzere kadına yönelik suçların gittikçe arttığını söyledi.

Toplumda tüm bireylerin eşit, özgür, adil bir biçimde yaşaması gerektiğini vurgulayan Çolak, sağlık meslek örgütü olarak kendilerinin de bu yönde çabaları olduğunu ifade etti.

Çolak, "Kadına yönelik her türlü baskı, geriletme, saldırı onların yaşamda çeşitli alanlarda tutunmasını engelliyor. Kadınların belirgin bir noktaya gelmesinin en önemli ölçütü, Türkiye'nin gelişme seviyesi, bu geliştikçe eğitim, sosyal, diğer etkinlikler geliştikçe kadın gerçekten kendine ait statüye kavuşacaktır" şeklinde konuştu.

Kadın eczacıların erkeklerden daha fazla olduğuna dikkati çeken Çolak, ancak kadınların temsiliyette geri bir noktada olduğunu, TEB Merkez Heyeti üyeleri arasında kadın sayısının artmasını arzu ettiklerini söyledi.

Çolak, "54 eczacı odası var, 7 oda başkanı kadın, kadın sayısı artsın, kadınların etkinlikleri daha fazla olsun istiyoruz" dedi.

-"Hükümet politikalarıyla bu sorunların çözüleceğine inanıyoruz"

TEB Merkez Heyeti Üyesi Esin Demirtok da ülkelerin gelişmişlik düzeyinin artık ekonomik gücü, askeri varlıkları, sanayisiyle değil kadına verdiği değer hak ve sorumluluklarla belirlendiğini belirtti. Demirtok "Buna rağmen biz hala Kadınlar Günü'nde kadınlara yönelik şiddeti, başta eğitim ve öğretim hakkı elinden alınan çocuk gelinleri, siyasette kadın kotasını, töre ve namus gibi kavramlarla meşru bir zemine oturtulmaya çalışılan kadın cinayetlerini konuşuyoruz" diye konuştu.

Bu sorunları dile getirmenin yeterli olmadığını ifade eden Demirtok, eğitim, yasal düzenlemeler, caydırıcı cezalar, kadını birey olarak kabul eden ve ekonomik özgürlüğünü sağlayacak sistemler geliştiren hükümet politikaları ile bu sorunların çözüleceğine inandıklarını söyledi.

Merkez Heyeti Üyesi Aynur Yıldız ise kadına yönelik şiddetin azaltılmasında, önlenmesinde ve şiddetsiz bir kültür oluşturulmasında eczacılara büyük görev düştüğüne işaret ederek, "Eczacılar, şiddet mağdurunu tanıma, sorununu dile getirmede cesaretlendirme, gerekli durumlarda diğer uzmanlara yönlendirme konusunda rehberlik etmeli, sağlık danışmanlığı görevlerini toplumun bu çok önemli yarasını tedavi etmekte de kullanmalılar" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından yazar Canan Tan, kadın eczacılara yönelik bir söyleşi yaptı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close