Haberler

5 Kıtanın Uzmanları, Başakşehir'de Yaşanabilir Şehirleri Anlattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın farklı kıtalarından Başakşehir'e gelen uzmanlar, yaşanabilir şehirleri anlattı.

Dünyanın farklı kıtalarından Başakşehir'e gelen uzmanlar, yaşanabilir şehirleri anlattı. Sempozyumda konuşmacı olarak katılan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ilçeyi ilklerin ve enlerin şehri yapmak için köklü bir dönüşümü sürdürdük ve sürdürmeye de devam edeceğiz" dedi.

Dünyanın farklı kıtadan Başakşehir'e gelen uzmanlar, The Marmara Otel'de gerçekleştirilen 'Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu'na katıldı. Sempozyuma kalkınma ajansları uzmanları, yerel yönetimler ve kamu kuruluşlarından temsilciler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şehir planlamacıları, mimarlar, ulaştırma mühendisleri, inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, endüstri mühendisleri, çevre mühendisleri ve sürdürülebilir kentleşme, ulaşım, kalkınma konularında uzmanlar yer aldı.

15 uzman konuşmacının katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda; kentsel gelişimin ulaşım ve hareketlilik ayağı ile toplu taşıma odaklı gelişim, yol güvenliği, erişilebilirlik, kamusal alan kullanımı, kamu sağlığı ve güvenliği konularını kapsayan iyi uygulama örnekleri anlatıldı.

Sempozyumun 'Yaşanabilir Şehirler Yönetimi' oturumunda söz alan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ilçede yapılan kentsel değişim uygulamaları ve projelerini anlattı. Başkan Uysal "Yeni kurulan bir ilçe olan Başakşehir göreve geldiğimiz 2009 yılında 205 bin nüfusa sahipti. Gelecekte Kanal İstanbul Projesi'nin yapılması durumunda planlanan nüfus ise 1,5 milyon civarında. İlçemizin büyük kısmı yeni yapılaşma alanı. Biz bu yapılaşmayı gerçekleştirirken aynı zamanda yaşanabilir çevreye etkisini de düşünüyoruz. İstanbul'un en yeşil ilçelerinden biri olan Başakşehir'de göreve talip olduğumuz ilk günlerden bu yana gayret ve samimiyeti rehber alarak, temel belediyecilik hizmetlerinin ötesine geçerek Başakşehir'e birçok alanda ilkler ve enleri kazandırmaya çalıştık" dedi.

"YAŞAM LABORUTUVARLARIMIZI 50 FARKLI NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ"

Alt yapı çalışmalarını uzun süredir sürdürdüğümüz birçok alanda inovasyon ve uygulama ortamı sağlayacak olan Living Lab'ı (Yaşam Laborutuvarı) Türkiye'de ilk olarak ilçede kurduklarını dile getiren Başkan Uysal, Başakşehir'de yapılan çalışmalara değindi. Başkan Uysal, "Başakşehir'de geleceğin teknoloji şehrini inşa etmek için belirli periyotlarla teknolojik anlamda gelişimi ölçümlerle kontrol ediyoruz. Türkiye'de bir öncü olan Living Lab'de üretilen ilk proje 'Mobil Kişi ve Halk Sağlığı Takip ve Kontrol Sistemi'ni ilçede pilot bölgelerde uygulamaya başladık. Vatandaşlarımız; sıra beklemeden, zaman kaybetmeden site ve alışveriş merkezleri gibi mekanlarda 18 farklı kalemde sağlık testlerini personelimizin önderliğinde kendileri yapabilecekler. Türkiye'nin ilk online sağlık tarama ve ölçüm sistemi olan projemiz önümüzdeki dönemde hızla ilçe genelinde genişleteceğiz. İlk etapta çalışmayı 50 farklı noktaya taşıyacağız" diye konuştu.

Yaşanabilir şehirler oluşturmak amacıyla ilçede hayata geçirilen Akıllı Çöp Toplama Sistemiyle de ilgili bilgiler aktaran Başkan Uysal, sözlerini

şöyle sürdürdü: " Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Başakşehir'i "Akıllı Çöp Toplama Sistemi"yle tanıştırdık. Başakşehir Belediyesi mühendisleri tarafından tasarlanan ve yoğun bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olan yeni yer altı çöp toplama sistemi, mevcut konteynırlardan kaynaklanan tüm olumsuz şartları ortadan kaldırdı. Üç yılda yerli tasarımla geliştirilen proje,Başakşehir'in çöp yönetimini daha modern bir işleyişe kavuşturmasının yanı sıra; kendi "yerli sistemini" kurması ile de benzer uygulamalara örnek oluşturdu."

"SEMPOZYUM HİZMETLERİMİZİN GELİŞMESİNE YARDIMCI OLUYOR"

Sempozyumun önemine de değinen Başkan Uysal "Belediyecilikte standartları değiştiren teknoloji bazlı projelerimizle ilçemizi 'İlklerin ve enlerin şehri' yapmak için köklü bir dönüşüm sürecindeyiz. Bu dönüşüm sürecinde yerel yönetimler, kurum temsilcilerini ve bilim insanlarını bir araya getiren böylesi güzel birliktelikler insanımıza verilen hizmetlerin geliştirilmesi için büyük imkanlar sunuyor. Şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına bizleri bir araya getiren EMBARQ Türkiye yöneticilerine, belediye başkanlarımıza ve katılımcılarımıza şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Moderatörlüğünü EMBARQ Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt'ın yaptığı 'Yaşanabilir Şehirler Yönetimi' oturumuna Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın yanı sıra Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ümit Güney, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Asu Aksoy katılarak sunum gerçekleştirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close