"25 Litre" Belgeseli 22 Nisan'da National Geographic'te
"25 Litre" belgeseli, 22 Nisan Pazartesi akşamı saat 21.00'de National Geographic ekranlarında.
Gelecekte tüm dünyayı etkisi altına alacağı öngörülen su kıtlığına dikkat çekmenin yanı sıra bu küresel sorunun ülkemize olası etkilerini gözler önüne sermeyi hedefleyen "25 Litre" belgeseli, National Geographic ekranlarında izleyicilerle buluşuyor. National Geographic'in Finish iş birliğiyle hazırladığı yapım, belgesel ve senaryolu anlatımı bir araya getirerek konuyu etkileyici bir anlatımla aktarıyor.
Son birkaç yıldır kuraklıkla mücadele eden Cape Town'daki su kıtlığına karşı önlem olarak yerel yönetim tarafından planlanan ve kişi başı su tüketiminin günde 25 litre ile sınırlanacağı "Sıfır Günü" uygulamasından esinlenen belgesel, kurgusal bir anlatımla bu sınırlamayı gelecekte bir dönemde Türkiye'ye uyarlıyor. Yapım günlük su tüketim alışkanlıklarında yapılacak değişikliklerin geleceğimiz için ne denli büyük bir etkisi olabileceğine odaklanıyor. Bilim insanlarından tarihçilere kadar birçok uzmanın görüşüyle, öngörülen su kıtlığı sorununun kaynağının yanı sıra bu olası senaryoların gerçeğe dönüşmemesi için hem bireylere, hem de kuruluşlara düşen sorumluluklar ve çözümler anlatılmaya çalışılıyor. Senaryolu bölümlerde ise günlük su tüketiminin kişi başı 25 litre ile sınırlandığı İstanbul'da yaşayan genç bir doktorun ve çevresindekilerin bu durum ile değişen hayat hikayeleri ekrana geliyor.
Gökhan Özoğuz'un anlatıcılığını üstlendiği ve Özge Özpirinçci'nin de Özoğuz'la deneyimlerini paylaştığı belgeselde, tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Boğaziçi Üniversitesi İklim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, MEF Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Kibaroğlu, İSKİ Su Arıtma Dairesi Başkanı Fatih Yıldız, WWF Türkiye Tatlı Su Program Müdürü Eren Atak, Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni ve Programcısı Dr. Ömer Madra, Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız, Kokopelli Şehirde Eş Sorumluları ve permakültür tasarımcıları Yasemin Kırkağaçlıoğlu ve Elif Çatıkkaş ile Artemis Genel Müdürü Emel Eliipek ve Artemis Çevre Yüksek Mühendisi ve Ar-Ge Direktörü Ergin Erol gibi önemli uzmanlar da konuyu farklı açılardan ele alıyor, mevcut durumu ve çözüm önerilerini konuşuyor.