Haberler

25 Askerin Şehit Olduğu Afyonkarahisar Patlamasında 5 Ton Patlayıcı Kayıp

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasıyla ilgili görülen davada büyük bir skandal ortaya çıktı. Cephanelikteki 5 ton patlayıcı kayıp!

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasıyla ilgili olarak hazırlanan 3 ayrı bilirkişi raporunda yeni iddialar ortaya atıldı. Patlamadaki mühimmat miktarının 16 ton olduğu yönündeki açıklamaların doğru olmadığı savunulan raporda, sismik kayıtlara göre 2.1 şiddetinde sarsıntının meydana geldiği patlamada 21 tonluk patlayıcının infilak etmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ilk patlamada 364 kilogram TNT patlayıcının infilak ettiğinin tespitinin yapıldığı raporda, patlamanın el bombasının üzerine sandık düşmesi ile oluşan zincirleme reaksiyon sonucu gerçekleşmediğinin de ortaya çıktığı belirtiliyor.

RAPORLAR GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDI

Afyonkarahisar mühimmat patlamasına ilişkin görülen davada, şehit ailesi avukatlarından Altan Ulutaş, mahkeme heyetine maddi gerçeğin ortaya çıkması için üç ayrı bağımsız bilirkişi tarafından hazırlanan üç rapor sundu. Patlamaların oluşturduğu sismik kayıt raporu, yangın kayıt veri raporu, patlayan mühimmatlara ilişkin hazırlanarak mahkemeye sunulan raporda dikkat çeken bilgiler yer alıyor.

5 TON MÜHİMMATIN BİLGİSİ YOK

Raporda, cephanelikte resmi olarak bildirilenin aksine 21 ton mühimmat infilak ettiği ve 5 ton mühimmatın patlamadan önceki ve sonraki bilgilerinin ise dosyada bulunmadığı kaydediliyor. Ayrıca raporda, bütün halde bulunan şehit Emre Aydın'ın olay yeri inceleme görüntülerinde, üzerinde hiçbir yanık izine rastlanılmadığına işaret ediliyor.

3 AYRI BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANDI

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olması, 8'i asker 11 kişinin yaralanması ile sonuçlanan 'mühimmat patlaması' davasının 12. duruşmasının öğleden önceki oturumu tamamlandı. Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın öğleden önceki bölümüne, şehit ailelerinin üç ayrı bağımsız bilirkişi tarafından yeni hazırlanan üç bilirkişi raporu damgasını vurdu.

MAHKEMEYE SUNDU

Şehit ailesi avukatlarından Altan Ulutaş, maddi gerçeğin ortaya çıkması için dosyaya sundukları iki adet uzman raporu yanında patlamaların oluşturduğu sismik kayıtlar, yangın ve dosyadaki patlayıcı bilgileri esas alınarak hazırlattığı üç adet uzman raporunu mahkeme heyetine sundu.

'ŞEHİTLERİN VERİLDİĞİ İLK PATLAMADA 364 KG TNT PATLAMIŞ'

Hazırlanan raporda önemli yeni hususların bilimsel çalışmalarla tespit edilerek kayıt altına alınması dikkat çekiyor. Avukat Ulutaş, 'sismik kayıtların, mühimmat verilerinin ve yangın verilerinin değerlendirilmesi' uzman raporu tespitlerine göre, 3x2 metrekarelik çukur açan ve cephaneliğin sol ön tarafında meydana gelen ilk patlamanın saat 21.05:42.76'da meydana geldiğini belirtti. Bundan 135.05 saniye sonra saat 21:07:59.96'da ana patlamanın meydana geldiğini, 2.07 saniye sonra da 21:07:58.02 de 3.ve 4. patlama gerçekleştiğini aktaran Avukat Ulutaş, raporda yer alan dikkat çekici bir bilgiyi paylaştı. Avukat Ulutaş, rapora göre, 3x2 metrekarelik çukur açan ve şehitlerin verildiği ilk patlamada 364 kilogram TNT patlayıcının infilak ettiğinin tespit edildiğini kaydetti. Buna göre, Avukat Ulutaş, bu tespitlerin, hazırlanan bilirkişi raporlarında belirtildiği gibi, el bombasının üzerine sandık düşmesi sonucu nedeniyle oluşan zincirleme reaksiyon sonucu cephaneliğin havaya uçmadığının kesin kanıtı olduğunu kaydetti. Avukat Ulutaş, ayrıca ana patlamanın oluşturduğu ve 2.1 şiddetinde depreme yol açan sarsıntıya, ne kadar patlayıcının sebep olabileceği noktasında yapılan incelemede ise ana patlamada 20.4 ton mühimmatın patladığının tespit edildiğini anlattı.

'5 TON MÜHİMMATIN PATLAMA ÖNCESİ, SONRASI KAYDI DOSYADA YOK'

Patlayan depoda bulunan mühimmatların miktarının 16 ton olduğunun belirtildiğini dikkat çeken Ulutaş, yeni uzman raporuyla cephanelikte 5 ton fazla ve bildirilmeyen mühimmat olduğunun ortaya çıktığını vurguladı. Uzmanların hazırladığı, 'depolama ve mühimmat verilerinin değerlendirilmesi' raporuna göre, cephanelikte resmi olarak açıklananın aksine 21 ton mühimmatın infilak ettiğinin tespit edildiğini aktaran Avukat Ulutaş, aradaki 5 ton mühimmatın patlamadan önceki ve sonraki bilgileri dosyada yer almadığını dikkat çekti.

BİRİNCİ PATLAMA CEPHANELİK DIŞINDA OLDU

'Yangın verilerinin değerlendirilmesi' uzman raporu tespitlerine göre ise birinci patlamanın cephanelik içinde değil, önünde ve atmosfere açık alanda meydana geldiğinin tespit edildiğini kaydetti. Ulutaş, "Bu patlamada, açık olan cephanelik kapıları nedeniyle, cephanelik içine giren şok dalgalarının içeri girerek cephaneliğin infilak etmesi ile sonuçlanan ana patlamaya neden olduğu tespit edilmiştir. Cephaneliğin, yapısı gereği yukarı doğru basınç etkisi yaparak malzeme doku ve beton parçalarının kilometrelerce alana dağıldığı tespit edilmiştir." diye konuştu.

'ŞEHİT'İN ÜZERİNDE YANIK İZİNE RASTLANMAMASI ARAŞTIRMAYA DEĞER'

Ayrıca bütün halinde bulunan şehit Emre Aydın'ın olay yeri inceleme görüntülerinde, üzerinde hiçbir yanık izine rastlanılmadığını işaret eden Ulutaş, "Ana patlamada 6 bin 300 derece ısı oluştuğu göz önüne alındığında bu durum, mahkemeye sunduğumuz diğer delillerle birlikte değerlendirildiğinde, araştırılması önem arz eden bir husus olarak ortaya çıkmaktadır." ifadelerini kullandı.

Avukat Ulutaş, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada ise bu çalışma ile Türkiye'de ilk kez bir cephanelik patlamasında, bombaların patlamasına ilişkin sismik verilerin incelenerek kayıt altına alındığını vurguladı.

ŞEHİT BABASINA MAHKEME SALONUNDAN ÇIKMA CEZASI

Afyonkarahisar mühimmat patlaması davasının görüldüğü Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde ilginç bir olay yaşandı. Şehit Babası Zekai Fırat Dülger, değişik olaylara ilişkin gazete kupürlerini mahkeme heyetine ve salona göstermesi üzerine tartışma çıktı. Mahkeme Başkanı ile Şehit Babası Dülger arasındaki tartışma nedeni ile şehit babasına mahkeme salonundan çıkma cezası verildi. Polisler tarafından dışarı çıkarılmak istenen şehit babası ile mahkeme heyeti arasında yeniden tartışma yaşandı.

Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012'de meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker 11 kişinin yaralandığı davanın 12. duruşması görüldü. Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme heyeti ve şehit aileleri arasında yaşanan diyaloglar dikkat çekti. Duruşma sırasında, tartışma yaşandı, şehit ailesine mahkeme salonundan dışarı çıkma cezası verildi.

ŞEHİT BABASINDAN BOMBA EĞİTİMİ VERİLDİĞİNE DAİR DİLEKÇEYE TEPKİ: BENİM ÇOCUĞUM PAZAR GÜNÜ TESLİM OLDU, SALI GÜNÜ BOMBALARLA PARÇALANDI

Şehit Onur Fikret Dülger'in babası Zekai Fırat Dülger, sanık avukatlarının, şehitlere mühimmat konusunda eğitim verildiği yönündeki dilekçesine tepki gösterdi. "Benim çocuklarım pazar günü teslim oldu, salı günü bombalarla paramparça oldular." diyen Şehit Babası Dülger, sitemini şöyle dile getirdi: "O zaman bunların nasıl gerekli bomba eğitimi aldıkları, onlara bomba eğitimi verildiğini söyleniyor? Bu çocukları sizlere bedavadan yedirmeyiz. İnsan bu dilekçeyi yazarken utanır. 'Gerekli eğitimi almışlardır' derken utansınlar."

Bilirkişi heyetine verilen paraya da sert tepki gösteren Baba Dülger, "Bu bilirkişiler ne yaptılar ki 67 bin TL para aldılar? Devletin parası çok tabi. O paraların da geri alınmasını talep ediyorum. Niye bizim istediğimiz bilirkişi heyeti kabul edilmiyor? Aldıkları para haram olsun." ifadelerini kullandı.

Konuşma sonrası Şehit Babası Dülger, çeşitli hadiselerle alakalı gazete haberlerini mahkeme heyetine ve salona gösterdi. Mahkeme Başkanı söz konusu olay ile ilgili Dülger'den beyanda bulunmasını talep etti. Bunun üzerine Şehit Babası Dülger ile Mahkeme Başkanı arasında çıktı. Tartışma üzerine Mahkeme Başkanı, sehit babasına duruşmanın yapıldığı salondan çıkma cezası verdi. Devreye giren polis, Dülger'i mahkeme salonundan çıkarmak istedi. Bunun üzerine Dülger ile mahkeme heyeti arasında tekrar tartışma yaşandı. Tartışma daha sonra yatıştırıldı.

Sanıkların tutuklanma talebini reddeden mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 14 Ekim 2015 tarihine erteledi.

25 Askerin Şehit Olduğu Afyonkarahisar Patlamasında 5 Ton Patlayıcı Kayıp
Kaynak: Haberler.Com / Güncel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Yenidoğan Çetesi davasında kritik duruşma başladı! Elebaşı Fırat Sarı savunma yapacak

Bebek katili çetenin lideri sanık sandalyesine oturacak

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

title