Haberler

2050'lerde Dünya nüfusu 2 milyar artacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege'de "Yarının Güvencesi Bugünün Toprağı" konulu panel düzenlendi.Panelde konuşmacılar, "Üreticinin artık gücü kalmadı" dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin kuruluşunun 60. yılı kapsamında "Yarının Güvencesi Bugünün Toprağı" konulu panel gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi ve Ziraat Fakültesi'nin 60. kuruluş yılı ve 2015 Uluslararası Toprak Yılı etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu'nda bir panel yapıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Bülent Okur'un yaptığı panele; Tarım Arazileri Değerlendirme Daire Başkanı Dr. Yüksel Şahin, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Özden Güngör, Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural ve Üretici Temsilcisi Tayfun Gürcan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Okur, "Toprak, Aristo'dan Aşık Veysel'e bütün ünlü düşünürlere konu olmuştur. Victor Hugo, 'Hepimizin bir annesi vardır, o da topraktır' demiştir. Petrol stratejik bir ürün olarak görülse de toprak da bu konuda çok önemlidir. 2050'lerde Dünya nüfusu 2 milyar artacak ve Brezilya'nın yüzölçümü kadar daha fazla tarım arazisine ihtiyaç olacak" diye konuştu.

"MESLEK GRUBU DEĞİL,HUKUK BÜROSU HALİNE GELDİK "

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör,"Birleşmiş Milletler geçen seneyi aile çiftçiliği olarak ilan etmişti. BM'nin bu tutumu toprak konusunda ne kadar riskin olduğunu gösteriyor. Suya sahip çıkmıyoruz, havayı ve ormanı korumuyoruz. Artık meslek grubu değil hukuk bürosu haline geldik" diye konuştu.

Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural ise Dünya ve Türkiye'deki tarım alanlarının durumundan bahsetti. Uğural, Türkiye'nin en fazla tarım alanı sahibi ülkeler arasında on üçüncü sırada olduğunu söyleyerek"Amerika, yüz yetmiş hektarlık tarım alanıyla birinci sırada yer alırken, ikinci ve üçüncü sırada ise Hindistan ve Çin bulunuyor" dedi.

İNSANLARIN VİCDANI DA KİRLENDİ

Üreticinin sektördeki sıkıntılarını dile getiren Üretici Temsilcisi Tayfun Gürcan,"Tarıma sahip çıkmak için ilk olarak üreticiye sahip çıkmak gerekir. 2007'den bu yana her sene afetlerle uğraşıyoruz. Türkiye acil bir eylem planı yapmalıdır. Üreticinin artık gücü kalmadı. İnsanlar tarımı hayatlarından çıkartıyorlar. Dünya ile rekabet için önümüz açılmalı. Sanayi kuruluşları yüzünden temiz su kalmadı. Temiz suyun olmadığı yerde tarım yapılamaz. Artık toprak ve su kadar insanların vicdanı da kirli" diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Tarım Arazileri Değerlendirme Daire Başkanı Dr. Yüksel Şahin, "Tarım arazilerinin bölünmesi bir kültür sorunudur" diyerek hangi tarım alanlarının korunduğunu gösteren www.ovalar.tarsey.gov.tr'yi tanıttı. Dr. Şahin,"Artık ekonomik tedbirler alabiliyoruz. Her türlü üretime destek var. Daha fazla zeki ziraat mühendislerine ihtiyaç duyuyoruz" dedi.

Etkinlikte ayrıca Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'nün 60.yıl dönümünde özel olarak hazırlanan yeni logo tanıtıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Ankara'nın ardından İBB'nin konser harcamalarına da soruşturma başlatıldı

Başsavcılık etkinlik ve konserleri mercek altına aldı

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser skandalına ilişkin inceleme başlatıldı

Ankara Büyükşehir'in konser skandalına inceleme

Cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti

Cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti

Narin'in katilini ortaya çıkaracak Dara Üs Bölgesinden kaydedilen görüntülere ulaşıldı

Dara Üs bölgesinden kaydedilen görüntülere ulaşıldı

title