Haberler

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti 'Eskişehir' İstanbul'da Tanıtıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti seçilen Eskişehir, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.kabiliyeti yüksek olduğunu ifade ederek, "Biz değişik vesilelerle yurt"...

2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti seçilen Eskişehir, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

İstanbul Les Ottomans Otel'de düzenlenen 2013 TDKB ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği tanıtım toplantısında konuşan TDKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Türk kültürünün çok zengin, çeşitli ve intiba

kabiliyeti yüksek olduğunu ifade ederek, "Biz değişik vesilelerle yurt dışına gidiyoruz. O zaman Türk kültürünün ne kadar zengin, ne kadar çeşitli ve özünü muhafaza etme kimliğini, kişiliğini korumada ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz. Hem dış politikada, hem ticarette hem de akademik hayatımızda, kültürde artık sadece bir yöne değil, mümkün olan bütün yönlere bakan bir Türkiye var. Eskişehir, devletin birçok pilot uygulamasının gerçekleştirildiği illerden birisi olmuştur. Biz Eskişehir'e ilklerin şehri diyoruz. Kuruluşun ve kurtuluşun şehri diyoruz" dedi.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği'nde Yunus Emre'nin önemine değinen Vali Koçdemir, şunları kaydetti:

"Eskişehir'in evlatlarından birisi olan Yunus Emre'nin önemli bir payı vardır. Diyor ki; 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz'. Hakikaten birçok sorun birbirini anlamamaktan kaynaklanmaktadır. Yunus, tanış olmanın işi kolay kılacağını dile getirmektedir. Eskişehir, Türk dünyasının numunesidir. Dışarıdan gelecek misafirlerimiz 2013'de kendi evlerinde gibi hissedeceklerdir. Kırım, Kafkas, Balkanlar'dan gelenler, geldiklerinde kendi şehirlerinden oluşan topluluklar bulacaklardır. Eskişehir'in birinci özelliği; herkese ve her yere yakın bir şehir. Bu hem coğrafi olarak hem de zihniyet olarak böyle. Kazakistan, Kırgızistan gerek öğretim üyesi, gerek öğrenci olarak kendi ülkelerinden yaşayan insanları bulabileceklerdir."

Eskişehir'de 2013 yılında Türkiye'nin çok yönlülüğünü pekiştirmede kültürel destekler sağlayacak faaliyetlerin olacağını belirten Vali Koçdemir,

"Eskişehir kendisi de bundan çok kazançlı çıkacaktır. Tanıtım konusunda yeni imkan ve fırsatlar bulup, değerlendirmiş olacaklardır. Yorgun ama önemli bir vazifeyi yüz akıyla gerçekleştirmiş olmanın, değerlendirme yapıp bu faaliyetler çerçevesinde 'biz' duygusunu daha da artırmış olarak yılı tamamlamanın huzurunu yaşayacaktır. 2013'den sonra Eskişehir, Türk dünyası deyince ilk akla gelen şehirlerden birisi olacaktır" diye konuştu.

"8-10 YILDA YAPILACAK İŞLERİ 1 YILDA YAPACAĞIZ"

Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerini 21 Mart'ta ve onu takip eden bir hafta içinde başlatacaklarını söyleyen Koçdemir, etkinliklerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Kültür-sanat heyetleri gelecekler. Sergiler, tiyatrolar, dans gösterileri, sinema haftaları gibi etkinlikler olacak. Eskişehir'in Türkiye'de tanıtımına yönelik faaliyetler gerçekleşecek. Fuarlar gibi tanıtım faaliyetlerine, medyadaki tanıtım araçlarına müracaat edeceğiz. Eskişehir'de mevcut kültür tabiat varlıklarının restorasyon, yeni fonksiyon kazandırma, çevre düzenlemesinin tanıtımını sağlayacağız. 8-10 senede yapılacak işleri 1 yılda yapacağız" şeklinde konuştu.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti için hazırlanan bütçeye de değinen Koçdemir, "Kültür Başkentliği bütçesi hem Maliye Bakanlığı hem de Eskişehir'de belediyelerimiz, ticaret ve sanayi odalarımız, üniversitelerimizin bütçelerinden aktarılan paylardan oluşuyor. 350-400 milyon gibi bir rakam söz konusu" dedi.

Eskişehir'de yapılması planlanan sanoroma ve açık hava müzesinin fizibilite araştırmalarının da tamamlandığını belirten Koçdemir, "Uygulamasıyla alakalı çalışmalarımız yakında sonuçlandırılacaktır. Sanoroma müzesi dünyada bir ilk olacak ve zannediyorum ciddi bir ziyaretçi potansiyeline sahip olacaktır. Açık hava müzesinin açılması zaman alabilir, bu yıl belki ilk adımları atılabilir ama o da Avrupa'da ziyaretçi sayısına göre müzeler sıralandığında ilk 10 müzeden 6'sı, 7'si bu tür müzelerden oluşmaktadır. O da Türkiye'de bir ilk olacaktır" diye konuştu.

TDKB Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ise şunları söyledi:

"Eskişehir iki başkentliği bir arada taşıyor. 'Biriz, birlikteyiz, hep beraber hep birlikte Eskişehir'deyiz' sloganıyla yola çıkan bir projeksiyon. Bu anlamda göçlerle kurulmuş fakat göçlerle kurulmuş olmasına rağmen yerleşik halkın Türkiye'deki en iyi barış içerisinde, birlik ve düzen içersinde yaşadığı bir şehir olmuş. Yunus'un şehri olan Eskişehir'in dünyaya barış adına, kardeşlik adına söyleyebilecek sözlerinin olduğunu biraz daha tescil edilmesini bekliyoruz. Barışın, sevginin, dostluğun ve kardeşliğin ete kemiğe büründüğü bir şehir Eskişehir."

Toplantıya Vali Kadir Koçdemir'in yanı sıra Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin ile çok sayıda basın mensubu katıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close