Haberler

2.uluslararası Resort Turizm Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Turizm gelirleri hesaplama yöntemleri yılbaşından itibaren revize edilecek."

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Turizm gelirleri hesaplama yöntemleri yılbaşından itibaren revize edilecek. Hesaplama yöntemlerinin son derece ilkel olduğunu görmüştük" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'da düzenlenen 2. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Gelenler artıyor da gelirler artıyor mu-" şeklindeki tartışmaların her zaman bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TUİK'in açıkladığı gelirlerin 23 milyar doların çok üzerinde olduğunu, 25-28 milyar dolar seviyelerinde olduğunu belirtiyorlar. Bu benim tespitim değil. Bu ekonominin başındaki arkadaşlarımızın tespitleri. TUİK'le bu konuyu konuşuyoruz. Turizm gelirleri hesaplama yöntemleri yılbaşından itibaren revize edilecek. Hesaplama yöntemlerinin son derece ilkel olduğunu görmüştük. Bu sektör dünyanın ve Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri. En modern yöntemi bizim kullanmamız lazım. Çıkış kapısında bir lise mezunu çocuğun anketçi sıfatıyla 28 soruyu Rus misafire cevaplandırması için uzatması gibi anlaşılmaz yöntemler uygulanıyordu. Bunlar ortadan kalkacak ve hesaba girmeyen marina, VIP, CIP gibi hesaplamalar yeni baştan gözden geçirilecek. 2013'den itibaren Türkiye'nin turizm sektöründen daha fazla gelir elde ettiği ortaya çıkacak ve bu gelirin ne kadar olduğu netleşecek."

Bunun bütçe gelirini belirleyen birimler tarafından sektörün öneminin anlaşılması açısından önemli olduğuna işaret eden Günay, "Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeden hak ettiği payı almıyor. Biz turizm altyapısı, turizm tanıtımı, yeni projeler yapmaya çalışıyoruz, yeni müzeler açıp kazılar yapıyoruz, tiyatro ve sinemayla ilişkimiz var. Ancak bütçeden aldığımız pay yüzde yarım civarında. Avrupa'da bu yüzde 1. Yüzde 1'e yakın bir rakam bizi başka bir seviyeye çıkarır. Çok dikkatli bir şekilde kaynaklarımızı kullanıyoruz" dedi.

Kısıtlı bütçeyle yapılan Zeugma Antik Kenti ve Müzesi nedeniyle Kültür Sanat Büyük Ödülüne layık görüldüklerini hatırlatan Günay, "Cumhurbaşkanımız Gül'e minnettarım. Bunca iş arasında bilim ve sanata büyük önem veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin sanat ve bilim yaşamının tamamını kucaklamaya çalışıyor" diye konuştu.

Türkiye'de yeni yatağa ihtiyaç olan yerler olduğu gibi yeni yatağa ihtiyaç olmayan alanların da bulunduğuna işaret eden Günay, " Antalya'nın 400 bin yatağı bulunurken, İzmir'in 40 bin yatağı bulunuyor. Alanya'nın Mersin'den fazla yatağının var" diye konuştu.

Yatırım belgelerinin daha önce yüzde 60'ının İstanbul, Ege ve Antalya'ya geldiğini kaydeden Günay, şimdi ise yatırım belgelerinin yüzde 60'ının Anadolu'nun diğer kentlerine gittiğini, bu durumunu turizmin Anadolu'ya yayıldığının göstergesi olduğunu vurguladı.

Günay, Antalya ve İstanbul gibi destinasyonlarda nitelik hamlesi yapmak gerektiğini dile getiren Günay, çevreyle daha ekonomik bir entegrasyon içine girilmesi, otellerin arkasındaki kasabaların bulunduğu bölgeye entegre olması gerektiğini söyledi.

-Belediye başkanlarına sitem-

Bakan Günay, kongreye sadece bir belediye başkanının katıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Salonda başka belediye başkanının bulunmaması olabilir mi- Antalya'nın vizyonunu konuşuyoruz, salonda bir tane belediye başkanı yok. Antalya'nın istikbalini konuşuyoruz, Antalya'nın yerel hayatını yönetecek arkadaşların hiçbirisi lütfedip şuraya gelmiyor. Böyle bir şey olur mu- Turizmi sadece otelciler mi, seyahat acenteleri mi, rehberler mi, bakanlar mı yapacak. Turizm hayatı dönüştüren bir sektördür, bir fabrika değildir. Turizm elinizle, konuşmanızla, sokağınızla her şeyi değiştiren bir sektör. Bütün hayatınızı ileriye değiştiren bir sektör. Bundan ben sorumluysam 'Gel benim hayatımı ileriye doğru taşı' diye görev verdiğim yerel yönetim iki misli sorumlu. Yerel yöneticilerin bu toplantıyı izlememesi, bir otelci arkadaşa, 'alt yapımızı nasıl iyileştireceğiz bunu konuşalım' dememesi düşünülebilir mi- Geleceğin turizmini yapacaksak, sürdürülebilir bir sektör olacaksa bu birlikteliği sağlamak zorundayız. İyileştirme için, sahilin güzelleştirmesi için çalışan belediye başkanları var, bir de bakanlıktan kaynak alan, aldığı kaynağı nerede sarf ettiğini arkasından takip etmek zorunda kaldığımız arkadaşlar var. Böyle yerel yönetim anlayışı olmaz. Hiçbir belediye başkanının validen fazla işinin olduğunu düşünmüyorum. Burada ilin valisi saatlerce bu toplantıyı izliyorsa o yerel yönetici arkadaşım da bu notu alacak. Belediye başkanı olarak hiçbir şey yapamıyorsan balkon süslemesi yarışması yaparsın."

Turizmcileri sahil kullanımı konusunda uyaran Bakan Günay, "Sahil kullanımında başımızı ağrıtmayacak şekilde davranmamız gerekiyor. Kasım ayı sonunu milat koyalım. Bundan sonra bu tür sahil kullanımı konusunda dikkatli olalım. İnsanımızın hayat standardını geriye götürecek, vatandaşı denize yasak edecek tatil köy uygulaması olmaz. Herkes denize ulaşacak. Bu anlayış ile konaklama ünitelerini yapmaya özen göstermeliyiz. İnsana ve doğaya saygılı olmalıyız" diye konuştu.

Günay, teşviklerin biraz daha geliştirerek termali kapsaması gerektiğini kaydetti.

-Sunumlar-

"Turizmde bilişim" başlıklı sunum yapan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen de önlerindeki 10 yıla damga vuracak mega trendler bulunduğunu, bu trendlerin başında da "mobilite"nin geldiğini söyledi.

Türkiye'de 2013 yılında 5.6 milyon akıllı telefonun satılacağının öngörüldüğünü anlatan Özmen, bilgisayardan fazla akıllı telefon satışının yapıldığını kaydetti.

Özmen, dünyada 790 milyon "Windows 7" kullanıcısının bulunduğunu, bu kullanıcıların 380 milyonunun "Windows 8"e geçmesini beklediklerini kaydetti. Türkiye'de sosyal medyanın çok sevildiğini, insanların birbirleriyle sohbet ettiğini anlatan Özmen, Türk insanını sosyal medyayı tükettiğini, ancak üretmeyi başaramadığını dile getirdi.

Kongrede Kayı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü de "Tur operatörleri geleceğe nasıl bakıyor" başlıklı sunum yaptı. Görgülü, bir görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, İstanbul'da yapılan bazı büyük toplantıların Antalya'da yapılması gerektiğini belirttiğini kaydetti.

(Bitti)

Muhabir: Süleyman Elçin

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Güncel
Ankara'nın ardından İBB'nin konser harcamalarına da soruşturma başlatıldı

Başsavcılık etkinlik ve konserleri mercek altına aldı

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser skandalına ilişkin inceleme başlatıldı

Ankara Büyükşehir'in konser skandalına inceleme

Cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti

Cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti

Narin'in katilini ortaya çıkaracak Dara Üs Bölgesinden kaydedilen görüntülere ulaşıldı

Dara Üs bölgesinden kaydedilen görüntülere ulaşıldı

title