2 Kişinin Öldüğü, 31 Kişinin Yaralandığı Kazayı Keşif Aydınlatacak
Adana'da narenciye bahçesine tarım işçisi taşırken, kırmızı ışık ihlali yaptığı ileri sürülen midibüsün belediye otobüsüne çarpması sonucu 2 kişinin öldüğü, 31 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili davada 'kaza yerinde keşif' kararı çıktı.
Adana'da narenciye bahçesine tarım işçisi taşırken, kırmızı ışık ihlali yaptığı ileri sürülen midibüsün belediye otobüsüne çarpması sonucu 2 kişinin öldüğü, 31 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili davada 'kaza yerinde keşif' kararı çıktı. Kazadan sonra tutuklanan ve 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 22.5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan midibüs şoförü 42 yaşındaki Salih Demir, sarı ışıkta geçmek istediğini ancak o anda kavşağa giren otobüse çarptığını söyledi.
Kaza, 1 Kasım 2012'de merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Atakent Mahallesi'ndeki Ege Bağatur Bulvarı ile D-400 Karayolu'nun kesiştiği kavşakta meydana geldi. Narenciye bahçesine tarım işçisi götüren Salih Demir yönetimindeki 01 NB 226 plakalı midibüs, kavşakta 42 yaşındaki Güldane Avluklu yönetimindeki 01 B 834 plakalı belediye otobüsüne yandan çarptı. Çarpmanın etkisiyle sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirdiği midibüs, köprü üzerinde bulunan orta bariyerlere çarptı. Midibüs hurdaya dönerken, bazı yolcular kırılan ön camdan olay yerinin yakınındaki DSİ'ye ait sulama kanalına düştü. Kazada yaralanan 31 kişi kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı. Sulama kanalına düşüp, akıntıya kapılan işçilerden 14 yaşındaki Müjde Koyuncu'nun cesedi 8 saat, 3 aylık evli olan 28 yaşındaki Elmas Eman'ın cesedi de tam 31 saat sonra bulundu.
'SARIDA GEÇTİM'
Kazanın ardından gözaltına alınan şoför Salih Demir, Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadesinde hızının 60-70 kilometre civarında olduğunu belirterek, "Kavşağa 7-8 metre kala sarı yandı. Kavşakta bekleyen araçların girmemesi için selektör yaptım. Hızı azaltmadan geçerken kavşağa giren otobüse çarptığımı hatırlıyorum" dedi. Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianame Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu şoför Salih Demir hakkında 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 22.5 yıla kadar hapis cezası istendi.
YARGILAMA BAŞLADI
5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlanan Salih Demir, kazada ölenlere rahmet, yaralananlara da 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Kaza nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu söyleyen Demir, kırmızı ışıkta geçmediğini anlatarak, "Ben geçerken 7-8 metre kadar yaklaştığım kavşakta yeşil ışık yanıyordu. Ancak trafik lambalarının hizasına geldiğimde sarı yandı. Durma imkanım yoktu. Selektör yaparak geçiyordum. Kırmızıda geçsem otobüse ortadan veya arkadan çarpardım" diye kendini savundu. Kazadan sonra 3 yaralıyı sudan çıkarttığını belirten Demir, tahliyesini istedi.
ŞİKAYETÇİ OLMADILAR
Kazada yaralananlar ve yakınları, duruşmada midibüs şoförü Salih Demir'den şikayetçi olmadı. Midibisün çarptığı belediye otobüsünün şoförü Güldane Avluklu da sanıktan şikayetçi olmadığını belirterek, "Kavşağa gelmeden önce kırmızı ışıkta durdum. Sol tarafıma Ahmet Girengir'in kullandığı başka bir belediye otobüsü yanaştı ve biraz benim dengimi geçip durdu. Yeşil yandığında geçmek için hareket ettik. Sol tarafımda belediye otobüsü olduğu için o yönden gelen aracı görmedim. Yolu yarılamıştım. Birden sol ön yandan, benim bulunduğum taraftan bana çarptı" diye konuştu. Tanık olarak dinlenen Ahmet Girengir de yeşil ışıkta geçtiklerini, midibüsün ise kırmızı ışık ihlali yaptığını kaydetti.
ACILI EŞ ŞİKAYETÇİ OLDU
Kazadan sonra sulama kanalına düşüp ölen Müjde Koyuncu'nun yakınları duruşmaya gelmezken, 3 aylık eşi Elmas Eman'ı kazada kaybeden Sebahattin Eman, sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi. Kaza yapan midibüste kendisinin de olduğunu aktaran Eman, "Araç süratliydi ama kırmızı ışık ihlali olup olmadığını görmedim. Kazada yaralandım ve eşimi kaybettim. Sanık cezalandırılsın" dedi. Sanık Salih Demir'in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, kaza yerinde keşif yapılmasını kararlaştırırak duruşmayı erteledi. - Adana