17 Aralık'tan Geriye Kalan Tek Dava Yarına Ertelendi
17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu kapsamında, takipsizlik kararı verilmeyip hakkında dava açılan 21 kişi ilk kez hakim karşısına çıktı.
17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu kapsamında, takipsizlik kararı verilmeyip hakkında dava açılan 21 kişi ilk kez hakim karşısına çıktı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, aralarında Fatih Belediyesi çalışanlarının da bulunduğu bazı tutuksuz sanıkların savunmaları alındı.
İşadamı Celalettin Başatemur duruşmada yazılı savunma verdi. Farklı alanda yatırım yapmak için araştırma yaptığını anlatan Başatemur, Fatih bölgesinde otel işinin karlı olacağını düşündüğünü söyledi. İddianamede geçen eski binaları bulduklarını belirten Başatemur, "Sahipleri, aslına uygun olmak kaydıyla konaklamaya uygun olduğuna dair yazı gösterdiler bana" dedi.
Binaların otel yapılması için davanın sanıklarından mimar Sevinç Doğan ile anlaştığını ifade eden Başatemur, Fatih Belediyesi'nden onay çıkmadığını kaydederek, Sevinç Doğan'ın ise kendisine konuyu halledileceğine dair ısrar ettiğini söyledi. Başatemur, içinden çıkılmaz hal alınca, buradan kurtulmaya karar verdiğini söyledi.
"RÜŞVET İSTEME VEYA TEKLİF ETME SÖZ KONUSU OLMADI"
Sanık mimar Sevinç Doğan ile anlaşmalarını feshetmek için buluştukları yerde tesadüfen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi diğer sanık Sebahattin Demir ile karşılaştıklarını aktaran Başatemur, "Demir ile sohbet ettik. Anlaşmayı feshettiğimizi, satmak istediğimi de söyledim. Aramızda herhangi bir rüşvet isteme veya teklif etme söz konusu olmadı. Sadece, sohbet şeklinde ne yapacağımı sordu" dedi.
Başatemur, söz konusu binalarda herhangi bir çalışma yapılmadığını da savunarak, binalara ilişkin fotoğrafları mahkemeye verdi.
"İMZA YETKİM YOKTU"
Savunma yapan sanıklardan Günseli Aybay da, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nde görevli olduğunu, ancak emekliye ayrıldığını belirtti. Aybay, "Ben sekretaryada müdür olarak görevliydim. Yapılara izin verilmesi konusunda karar verme ve imza yetkim yoktu. Buna kurul karar veriyor" dedi. Günseli Aybay, restorasyon izni için kimseden rüşvet almadığını da ekledi.
Mahkeme heyeti, diğer sanıkların savunmalarının alınması için duruşmayı yarına erteledi.
17 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Soruşturmanın tek davasında, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında hazırlanan iddianame, 24 Nisan'da İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Sebahattin Demir'in, "Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" ve "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar, diğer 20 sanığın ise "Rüşvet Almak", "Rüşvet vermek" ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından 6'şar yıldan 17'şer yıla kadar ayrı ayrı hapsi talep edildi. - İstanbul