Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

17 Aralık'ta Bir "Üst Akıl" Vardı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından MÜSİAD Genel Merkezi'nde 22. Haliç buluşması düzenlendi.

"Türkiye'de Hukuk Düzeni ve 17 Aralık Darbe Girişimi" başlıklı buluşmada Avukat Reşat Petek ve Gazeteci-Yazar Avni Özgürel konuyla ilgili tebliğlerini sundu.


MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirilen programa MÜSİAD üyeleri, UTESAV'ın Mütevelli Heyeti, muhtelif basın organlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin yöneticileri, yazarlar ve akademisyenler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı İsrafil Kuralay "günleri olayların anlamlandırdığını" ifade ederek Mevlana'nın 741. Vuslat yılında olduğumuzu hatırlattı. 17 Aralık tarihinin aynı zamanda bir darbe teşebbüsünün yıldönümü olduğunu söyleyen Kuralay, "Hukuk her zaman önemli bir mesele olmuştur." dedi. Türkiye'nin hala bir darbe anayasası ile yönetildiğine dikkat çekti ve bunun aşılması adına Türkiye'nin hukuk düzeninin bu niyetle yeniden mütalaa edilmesi gerektiğini belirterek sözü Reşat Petek'e verdi.

Konuşmasına 28 Şubat sürecinde yaşananları hatırlatarak başlayan Avukat Reşat Petek bu gibi zamanlarda herkesin fert olarak sorumluluk alması ve elinden geldiğince emek sarf ederek katkı sağlaması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin hukuk düzeni ile ilgili sistemden ve bireylerden kaynaklanan sorunların olduğunu ifade eden Reşat Petek devletin kuruluş sürecinin hemen başlarında milletin iradesinin devre dışı bırakıldığını belirtti.

Bu doğrultuda Türkiye'de hukuk düzeninin sorunlarının yapısal olduğuna işaret eden Petek, sosyal ve siyasal alanlarda gerçekleştirilmeye çalışılan değişimlere hukukun hizmet ettiğini örnekleriyle anlattı.

Uygulanmaya konmak istenen düzenlemelere hukukun ayak uydurduğunu dile getiren konuşmacı "Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren bu millete bir elbise giydirilmeye çalışıldı ve bu elbise giydirilirken hukuk önemli bir rol oynadı." dedi.

Türkiye'nin hukuk düzeninin darbelerle şekillendiğini kaydeden Reşat Petek, yaşanan süreci özetleyerek hukuk kurallarının oluşum aşamasında sorunlar olduğunu vurguladı. "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." şiarı ile kuvvetler ayrılığı ilkesinin her alanda örtüşmediğini belirten Petek, anayasal yetkili organların yetkilerini kötüye kullanarak milletin iradesini yok saydıklarını söyledi. Kurucu kadroların ve darbecilerin ithal ettikleri hukuk kurallarının ve yasaların millete uygunluğunu gözetmediklerini söyleyen konuşmacı Ak Parti dönemi ile birlikte bu sürecin değişmeye başladığını ifade etti. Ak Parti'nin tek başına iktidar olmasına rağmen anayasal engellerden dolayı değişim sürecinin çok sancılı geçtiğini hatırlattı. Bu minvalde 17 Aralık Darbe Girişimi ve 14 Aralık soruşturmasını değerlendiren Petek, konuşmasına milletin iradesinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak son verdi.

Ardından sözü devralan Gazeteci-Yazar Avni Özgürel Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı Devleti'nin bir bakiyesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak başladı. Osmanlı Devleti'nde kuruluşundan itibaren bünyesinde klikler olduğunu ifade eden Avni Özgürel bürokrasi içindeki hesaplaşmaları muhtelif örneklerle anlattı. Sened-i İttifak ile İttihat ve Terakki Fırkası'nı hatırlatan Özgürel, Türkiye Cumhuriyetinin de kuruluş aşamasında yedeklendiğini kaydetti.

Demokrat parti ve Soğuk Savaş döneminden örneklerle konuşmasını sürdüren Özgürel, Türkiye'nin hukuk düzenin şekillenmesinde içerde ve dışarda müdahaleler yapan bir üst akıl olduğunu dile getirdi. 2000'li yıllarda dünya sisteminin geldiği durumun ve Türkiye şartlarının darbeyi kabul edemez bir noktaya geldiğini beyan eden konuşmacı demokrasinin zorunluluk haline geldiğini söyledi. Ak Parti dönemi ile gerçekleştirilen değişimlerin Eski Türkiye'nin kurumları ile doku uyuşmazlığı yaşadığını söyleyen yazar, değişimlerin ardından oluşan paralel boşluğun yeni kliklerce doldurulduğunu işaret etti.

Gezi Parkı protestoları ve 17 Aralık Darbe Girişimi ile devlet içinde yeni hesaplaşmaların gerçekleştiğini söyleyen Avni Özgürel bu sürecin bir üst akıl tarafından kurgulandığı ve yönlendirildiğine dikkat çekti.

Program, çok verimli geçen soru cevap faslının ardından UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı İsrafil Kuralay'ın konuşmacılara hediyelerini takdim etmesiyle sonlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title