16 Mart Katliamı'nda Ölenler Anıldı
Beyazıt meydanı'nda toplanan 78'liler girişimi üyesi ve çoğunluğu orta yaş üzerinde olan bir grupla, İstanbul Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler 16 Mart anmasında bir araya geldi.
Beyazıt meydanı'nda toplanan 78'liler girişimi üyesi ve çoğunluğu orta yaş üzerinde olan bir grupla, İstanbul Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler 16 Mart anmasında bir araya geldi. 16 Mart 1978'de 7 öğrencinin katledildiği Eczacılık Fakültesi önünde toplanan kalabalık, yaşamını yitirenlerin isimleri okuyup, olay yerine karanfiller bıraktı. Olayı gününü yaşayan 78'liler girişimi Başkanı Celalettin Can, "Bombayı atan kaçarken bilinmeyen bir polis onu yakalamaya çalışıyor. Onu yakalamaya çalışan polisi bir başka polis engelliyor " diye konuştu.
ULUER: ARKADAŞLARIMIZIN KATİLLERİNİ BİLİYORUZ
Dönemin üniversite öğrenci liderlerinden Bülent Uluer de anmaya katılan isimler arasındaydı. "Tarihin en acı olaylarının yaşandığı bir yerde bulunmaktayız" diyen Uluer, şöyle konuştu:
" 80 öncesi bu meydanda haftada en az iki defa konuşurdum. Ama günümüzde birbirimize ajitasyon yapmanın zamanı geçti. Aklımızın duygusuyla konuşacağız. Duygumuzun aklıyla konuşmayacağız. Yenilmeyi kabul eden bir mücadele içinde olmalıyız. Bazen yenerek kaybedebilirsiniz. Bazen yenilerek te kazanabilirsiniz. Burada arkadaşlarımız şehit oldu. Katillerini de biliyoruz. Ama katillerin ismini tarih yazmayacak. Çok fazla katliam yaparak başarı elde etmeniz mümkündür ama kaybettiniz demektir. Düşmanınıza benzediğiniz anda savaşı kaybettiniz demektir."
POLİS UYARDI, SONRA İZİN VERDİ
Polis anmanın sadece 16 Mart ve Halepçe anmasıyla sınırla kalması ve başka hiçbir konuda slogan atılmaması şartıyla gruba izin verdi. Halepçe katliamında ölenlerin de anıldığı etkinlik konuşmaların ardından olay yerine karanfillerin bırakılmasının ardından sona erdi.
- İstanbul