1500 Yıllık Mermer Atölyesi Bulundu
Denizli'de antik Laodikya kentindeki kazı çalışmalarında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen mermer kesme atölyesi bulundu.
Denizli'de antik Laodikya kentindeki kazı çalışmalarında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen mermer kesme atölyesi bulundu.
Tekstilden sonra mermer üretimi ve ihracatında da Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan Denizli'de, mermer işlemenin yeni olmadığı, Roma döneminde de bölgedeki insanların mermer kesme ve işleme çalışması yaptığı ortaya çıktı. Denizli Belediyesi desteğiyle Laodikya antik kentinde sürdürülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan buluntular, bölgenin binlerce yıl öncesinde de önemli bir ticaret ve teknoloji merkezi olduğunu gösteriyor. Son olarak, Roma döneminde bölgede mermer kesme ve işleme
yapıldığı belirlenen bir atölye bulundu. O dönemde yaşayan insanların su gücünden yararlanarak tel, kum ve su ile mermer kaplamaları kestiği ortaya çıktı.
Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek,
insanoğlunun ilk kullandığı teknolojide su gücünden yararlandığını belirterek, "Burada su gücünden bir çarkın çalıştırıldığı, bu çarkın millere bağlı olduğunu ve millerin ileriye geriye sürtünmesiyle, tel ve bunun yanında kum ve su ile burada mermer kaplamaların kesildiğini tespit ettik. Özellikle alanda bulduğumuz kazı buluntuları, hem suyun nasıl aktığını ve suyun aktığı kanalı görebiliyoruz" dedi.
Roma dönemine ait sütun ve blokların bölgeye getirildiğini, çok ince ve zahmetli bir yöntemle mermer kaplama kesmek için çalıştırıldığını tespit ettikleri bir atölye bulduklarını belirten Prof. Dr. Celal Şimşek, "Buluntularla bölgede mermer kesme işleminin yapıldığını söyleyebiliriz. Bulduğumuz atölye yaklaşık 1500 yıllık bir atölye. Özellikle Denizli'de mermer işçiliğinin ne kadar ileride olduğunu görüyoruz. Bu teknolojinin de binlerce yıl öncesine kadar dayandığını söyleyebiliriz. Laodikya
zenginliğini, buradaki granit sütununda da görebiliyoruz" dedi.
Mısır'dan Nil Nehri kanalıyla Akdeniz üzerinden bölgeye granit sütunlar getirildiğini belirten Prof.Dr. Şimşek, "Bu örnekler bu bölgede mermer teknolojisinin binlerce yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Çünkü bu vadi insanları, binlerce yıl öncesinde mermere şekiller verip, güzel ev, tapınak ve hamamlar yaptılar. Biz bunları gün yüzüne çıkardığımız için mutluyuz" dedi.
Bulunan mermer kesme atölyesinin Ürdün ve Efes'ten sonra üçüncü mermer kesme atölyesi olduğu tahmin ediliyor. - DENİZLİ