15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü
Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Turgay Mumcuoğlu, "15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü" dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Turgay Mumcuoğlu, "15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü" dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Mahmut Esat Bozkurt Avukatlar Salonunda basın açıklamasını okuyan Mumcuoğlu, her yıl olduğu gibi 15 Mart'ta Dünya Tüketiciler Günü'nün kutlandığını ve tüketici bilincinin gelişmesi gerektiğini belirtti.
Mumcuoğlu, tüketicilerin hakem heyetlerindeki gecikmeden şikayet ettiğini ve bunun için Bakanlıkça Tüketici Hakem Heyeti yönetmeliğinde değişiklik yapılması gerekeceği düşüncesinde olduklarını ifade etti.
Komisyon Başkanı Mumcuoğlu, 2017 yılı içerisinde Tüketici Hakem Heyetlerine ulaşan 591 bin 4 tüketici şikayeti olup, bunun 274 bin 131 adedi finansal hizmetler sektöründen olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
"209 bin 813 adedi perakende ticaret sektöründen,46 bin 452 adedi abonelik hizmetleri sektöründen, 11 bin 474 adedi ulaşım, sağlık, eğitim hizmeti sektöründen, 4 bin 343 adedi turizm hizmeti sektöründen, 44 bin 794 adedi diğer hizmetlerden olup, Tüketici Hakem Heyetleri bu şikayetlerin altından kalkmaya büyük bir özveriyle gayret göstermeye çalışmıştır. Alo 175 çağrı hattına 352 bin 291 çağrı yapılmış bunun 347 bin 485 tanesi cevaplandırılarak tüketiciler yönlendirilmiştir."
Baro Tüketici Hakları Komisyonu olarak bir yıl içerisinde 23 vatandaşın başvurularını değerlendirip, yardımcı olduklarını aktaran Avukat Mumcuoğlu, "Görüldüğü gibi bu kadar yoğunluğun içerisinde mahkemelere gitmeden tüketicilerimize haklarını en kısa yoldan verebilmek için Tüketici Hakem Heyetleri ve Bakanlık çalışanları büyük bir özveriyle çalışmaktadırlar." dedi.
Dolandırıcılara karşı vatandaşları uyarmak istediklerini bildiren Mumcuoğlu, bankadan 'promosyon kazandınız' gibi vaatlere itibar edilmemesi gerektiğini ve tatil için erken rezervasyon yaptırıldığında mutlaka seyahat sigortası yaptırılması gerektiğini vurguladı.
Mumcuoğlu, alınan ürünlerin kullanma kılavuzunu okumadan ürünü çalıştırma yoluna gidilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Hazır ambalajlı olarak satışa sunulan gıda maddelerinin içeriklerini mutlaka okuyunuz. Suları pet şişe yerine cam şişelerde tüketiniz. Uzun süre güneş altında bekleyen pet şişe sularını kullanmayınız. Evlerde kullandığımız tasarruflu ampul, floresan gibi aydınlatma araçlarını kullanım ömrü bittiğinde veya arızalandığında çöpe atmayıp atık toplama kutularına atılmasına özellikle dikkat ediniz. Sağlığımız açısından GDO'lu ürünleri kullanmamaya özen gösteriniz."
Avukat Mumcuoğlu, Adana Barosu olarak Tüketici Hakları Haftasını kutladıklarını belirtilerek katılımcılara teşekkür etti.