Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

11. Uıuslararası Asya Nöroonkoloji Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ASNO 2014 Kongre Başkanı Prof. Dr. Türker Kılıç: "Dünyada ve Türkiye'de birçok kişi beyin ve omurilik tümörleri hastalığına yakalanıyor.

11. Asya Nöroonkoloji Kongresi "ASNO 2014" Başkanı Prof. Dr. Türker Kılıç, dünyada ve Türkiye'de birçok kişinin beyin ve omurilik tümörleri hastalığına yakalandığını belirterek, "Ülkemizde her yıl 100 bin kişide 20 kişi bu hastalığa maruz kalmaktadır" dedi.

Beyin tümörlerinin cerrahi ve onkoloji alanında tedavi yöntemlerinin tartışıldığı, yeni yöntemler üzerinde bilgilerin paylaşıldığı ASNO 2014, Hilton Convention Center'de başladı.

Türkiye ve dünyanın öncü bilim insanlarının bir araya geldiği kongreyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Türker Kılıç, Türkiye'nin hem Asya hem de Avrupa nöroonkoloji derneğine üye olduğunu belirtti.

Kılıç, 27 ülkeden hem labaratuvar hem de hastane kısmından yaklaşık 500 kişinin katıldığı kongrede, beynin bir parçası olan hipofiz bezi tümörlerin ele alınacağını, düşük evreli gliomalar, meningiomlar ve hipofiz adenomlarının konuşulacağını dile getirdi.

Dünyada ve Türkiye'de birçok kişinin beyin ve omurilik tümörleri hastalığına yakalandığını belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Ülkemizde her yıl 100 bin kişide 20 kişi bu hastalığa maruz kalmaktadır. Ülkemizde bu konuda bir istatistik olmamakla beraber bu hesaplamayla her yıl yaklaşık 15 bin kişinin aileleri ile birlikte toplamda ise her yıl yeni 100 bin kişinin bu hastalığa bir şekilde direkt ya da dolaylı yoldan yakalandığını söyleyebiliriz. Bu hastalıkların tedavisi ülke ekonomimize yaklaşık yıllık 1 milyar dolar gibi bir rakama mal olmaktadır."

Kılıç, beyin tümörleriyle ilgili bilgi üretiminin son yıllarda tedavi ve klinikte çok önemli olumlu sonuçlar verdiğini, nöroonkoloji tümörlerinin büyük bölümünün başarıyla tedavi edilebilir ya da uzun süre klinik olarak baskılanabilir duruma getirildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Kılıç, Türkiye'nin beyin tümörleri tedavisinde dünyadaki teknolojik donanımın tamamına sahip olduğunu ifade etti.

Sebebi bilinmiyor

Amerika Beyin Cerrahisi Derneği Başkanı William Coudwell, uzmanlık alanının kafa tabanı tümörleri olduğunu belirterek, beyin zarından kaynaklanan iyi huylu meningiom adındaki tümörlerin Amerika'da sıklıkla görüldüğünü söyledi.

Bunlar iyi huylu olduğu için araştırma fonlarının çok ilgi göstermediğini anlatan Coudwell, MR araştırmalarına bakıldığında 5 kişiden birinde görülen bu tümörlerin ise sebebinin bilinmediğini kaydetti.

Harvard Üniversitesi Genertik ve Molekülerbiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Charles  Stiles de  yükek evreli gliomlarla ilgili çalıştığını dile getirerek, bu türlerin cerrahların ulaşamadığı yerlerde olduğunu, çok hızlı yayıldığını ve tamamen çıkarılamadıklarını vurguladı.

-Akıllı ilaç tedavisi

Stiles, bu türde fazla bir şey yapılamadığını, radyasyonun da işe yaramadığı belirterek, tümöre etki eden, sağlıklı dokuya zarar vemeyen akıllı ilaçların geliştirilmeye çalışıldığını söyledi.

Bu hastalığın genetik profilinin çıkarabilmek için fazla örneğe ihtiyaç olduğunu, İstanbul gibi büyük şehirlerde ortak tümör bankası kurulmasının genetik çalışmaların yapılabilmesi için faydalı olacağını ifade eden Stiles, eğitim alanında da ortaklık gerektiğini anlattı.

Ameliyathanelerde kullanılan MR teknolojisini geliştiren Harvard Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Peter Black da "Beyin tümörü demek bir ölüm fermanı değil. Yarısından fazlası iyi huyludur. Önemli olan ne zaman tedavi edileceğiyle ilgilidir. Kötü huylularda bile erken teşhis önemlidir" dedi.

Beyin tümörlerindeki akıllı tedavilerin önemli olduğunu vurgulayan Black, sadece zararlı dokuya etki eden akıllı kemoterapi, akıllı cerrahi ve akıllı ilaç edavilerine odaklanılması gerektiğini söyledi.

Black, "Beyin tümörlerinde zayıf olan noktayı bulmaya çalışıyoruz. Akıllı ilaçlarla zayıf noktaya saldırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title