1. Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı"
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Salondan detay görüntü Antalya Valisi Muammer Türker'in konuşması Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in konuşması Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman'ın konuşması "1. Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı" Yörük kültürünün bilimsel olarak ele alınması amacıyla Türkiye genelinde yaklaşık 100 derneğin katılımıyla düzenlenen etkinlik, Antalya'da başladı Vali Türker: "Bir Yörük'ün yaşam tarzı, sahip olduğu değerler, yabancı için de son derece cazip, o yüzden turizme kazandırabiliriz" Antalya Yörükler Derneği tarafından düzenlenen "1. Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı" başladı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Salondan detay görüntü
Antalya Valisi Muammer Türker'in konuşması
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in konuşması
Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman'ın konuşması "1. Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı"
Yörük kültürünün bilimsel olarak ele alınması amacıyla Türkiye genelinde yaklaşık 100 derneğin katılımıyla düzenlenen etkinlik, Antalya'da başladı
Vali Türker:
"Bir Yörük'ün yaşam tarzı, sahip olduğu değerler, yabancı için de son derece cazip, o yüzden turizme kazandırabiliriz"
Antalya Yörükler Derneği tarafından düzenlenen "1. Yörük Türkmen Çalıştayı ve Arama Konferansı" başladı.
Vali Muammer Türker, Konyaaltı'nda bir otelde düzenlenen programın açılışında, Yörüklük dendiğinde akla "Türk milletine ait hangi değer, İslamiyet'e dair ne varsa onun geldiğini" söyledi.
Yörüklüğün sadece bir hayat tarzı olarak tarif edilemeyeceğini dile getiren Türker, "Yörüklük, kendisine ait değerler sistemiyle bir bütündür. Türklerin geleneklerinde, kültüründe, töresinde olanların yanı sıra İslamiyetle zenginleşmiş inanç ve değerler sistemini ifade ediyor. O yüzden bunu çok iyi etüt etmemiz gerekiyor" dedi.
Türker, "Bu coğrafyada, içinde bulunduğumuz bölge değil dünyanın geneli açısından söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti gibi birtakım iddiaları olan fazla millet yok. Bu coğrafyada bir şey olacaksa, Türk milleti ve devleti buna 'evet' demeden gerçekleşme şansı yok. Bunun farkında olmamız, altyapısını çok iyi oluşturmamız lazım" diye konuştu.
Yörüklüğe ait değerleri başkalarına da tanıtmak gerektiğini vurgulayan Türker, "Madem alternatif turizm arayışları içindeyiz, madem Rusya ile krizimiz bizi farklı arayışlara da yönlendiriyor, işte size hazır kaynak. Bir Yörük'ün yaşam tarzı, sahip olduğu değerler, yabancı için de son derece cazip, o yüzden turizme kazandırabiliriz" ifadelerini kullandı.
"Türkiye artık ayağa kalkmıştır"
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de programla bin yıllık Yörük yürüyüşünün daha ileri seviyeye taşınacağını vurguladı.
Konunun bir boyutunun da Antalya tarihini ve kimliğine ışık tutulacağını dile getiren Türel, tarihine, kimliğine yabancılaşan insanların, daha sonra devletine, toprağına, milletine yabancılaştığını kaydetti.
Tarihini bilmeme ve araştırmamanın sonuçlarının ağır olduğuna işaret eden Türel, "Türkiye artık silkinmiştir, ayağa kalkmıştır ve bunun farkına varmıştır. Gerekli mücadelesini en iyi şekilde vermektedir" dedi.
Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman ise sivil toplum kuruluşlarının ülkenin dinamikliğinin geliştirilmesine ve demokrasi standartlarının yükseltilmesine katkı sağladığını söyledi.
Yörük kültürü üzerine yaptıklarını çalıştayın bilime de katkı sağlayacağını anlatan Duman, "Yörük Türkmen dernekleri bu toprakları Türkleştiren, İslamlaştıran gelenek ve inançların güçlü birer taşıyıcısı, neferi olmalı. Dernekleşmek kaydıyla geçmişten geleceğe köprü olmaya çalışan arkadaşlarımız, dini, dili, kimliği, inancı ne olursa olsun bu toprakları kendilerine yurt yapmış bütün insanlarımızı bağırlarına basarlar" diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Güçlü, Bulgaristanlı akademisyen Prof. Dr. Nesrin Sipahi Kıratlı, gazeteci yazar Kudret Harmanda, Dr. Muharrem Bayar ve Dr. Mehmet Ak'ın konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda, Yörük Türkmenlerin tarihi, gelenek ve görenekleri, yaşam biçimleri ve tarihsel dönüşümleri ele alınacak.
Türkiye genelinde yaklaşık 100 derneğin katılımıyla düzenlenen program, 28 Şubat'ta sona erecek.