Haberler

Otomotiv devinde hayal kırıklığı! Kar beklentisi geriledi

Otomotiv devinde hayal kırıklığı! Kar beklentisi geriledi
Güncelleme:

Volkswagen, 2024 yılı finansal beklentilerini ikinci kez düşürdü. Şirket, araç satışlarının beklenenden zayıf kalması nedeniyle kar marjını %5,6'ya indirdi ve piyasa değeri 52 milyar avroya geriledi.

Volkswagen Grubu, iki buçuk ay sonra kar tahminlerini tekrar düşürürken, şirketin borsadaki payları satış baskısına maruz kaldı. Alman otomobil üreticisi, cuma günü borsa kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, satışların beklenenden daha zayıf bir performans göstermesini gerekçe göstererek, 2024 finansal beklentilerini üç aydan kısa bir süre içinde ikinci kez düşürdü. Buna göre, Volkswagen, bu yıl için daha önce yüzde 6,5-7 olan kar marjının yüzde 5,6'ya düşmesini (yaklaşık 18 milyar avro) bekliyor.

HEDEFLER TUTTURULAMADI

Alman üretici, daha önce 2023'teki 9,24 milyon araçlık seviyesinden yüzde 3'e varan bir artış öngördüğü 2024 yılı küresel teslimat görünümünü de yaklaşık 9 milyon araca indirdi. Bu nedenle, geçen yıl 322 milyar avro değerinde araç satışı yapan Volkswagen, satışlarda daha önce hedeflenen yüzde 5'e varan artışın artık geçerli olmadığını açıkladı. Şirket, 2024'te satış gelirlerinin yüzde 0,7 düşüşle 320 milyar avro civarında olmasını bekliyor.

ALMAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ ALARM VERİYOR

Bu arada, diğer Alman otomotiv üreticileri, Mercedes-Benz ve BMW de eylül ayında kar tahminlerini düşürmüştü.

Volkswagen ise Brüksel'deki Audi fabrikasına ilişkin beklenen maliyetler nedeniyle temmuz ayında da kazanç tahminini azaltmıştı. Avrupa'da durgun ekonomi Volkswagen'in araç satışlarını olumsuz etkilerken, bundan dolayı şirketin finansal hizmetler bölümü daha az kazanıyor. Alman otomobil üreticisi Volkswagen, bu ayın başında tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında tarihinde ilk kez Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandırılacağını açıklamıştı.

TÜRKİYE'DE FABRİKA AÇACAKLARDI

2020'de Türkiye'de fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen'in söz konusu açıklaması, Alman otomotiv sektöründe "deprem" etkisi yaratmıştı. Şirket buna gerekçe olarak Avrupa'da yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü azaltmasını ve satışların düşmesini göstermişti. Analistler, Almanya'daki en az iki fabrikanın kapatılmasının ve 15 bin kişinin işten çıkarılmasının maliyetinin 3 ila 4 milyar avro olacağını tahmin ediyor.

VOLKSWAGEN HİSSELERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Volkswagen hisseleri, şirketin 2024 beklentilerini düşürmesinin ardından Alman borsasında sabah saatlerinde yüzde 3'ten fazla değer kaybederek 94,10 avroya geriledi. Böylece şirket hisselerinin kayıpları yıl başından bu yana yüzde 15'e ulaştı. Şirketin hisseleri, Nisan 2021'de 245 avronun üzerinde işlem görüyordu. 2021'de 129 milyar avro olan şirketin piyasa değeri de 52 milyar avroya geriledi.

Volkswagen Otomobil Ekonomi Almanya Finans Borsa

Netanyahu'dan İran'a çarpıcı mesaj: Düşündüğünüzden çok daha yakın

Netanyahu'dan İran'a mesaj: Düşündüğünüzden çok daha yakın

Karadeniz'in incisinde utandıran manzara! Bakanlık inceleme başlattı

Karadeniz'in incisinde utandıran manzara! Bakanlık inceleme başlattı

AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci partisinden istifa etti

Oğlunu gerekçe gösterip istifa etti, sonraki hareketi kafaları karıştırdı

Bunların tamamına yakını aynı zincir marketten çıktı! Göz göre göre vatandaşı zehirliyorlar

Bunların tamamına yakını aynı zincir marketten çıktı! Göz göre göre zehirliyorlar

500

Yorumlar (12)

ibrahim ibrahim:

volkswagen araba üretsin,Türkiye'ye kârını da ekleyip 10 birime satsın,iktidar o araca vergi adı altında karını ekleyip vatandaşına 40 birime satsın...togg 'a felan gerek yok boşuna masraf!!!

33
25
yanıtYanıtla
erkan yüksel:

bızım gıbı 5 katı fıyatına satsın

29
6
yanıtYanıtla
TIRNAKÇI CEMİL AMCANIZ:

Az zamanında millete geçirmediniz şimdi hepsi çıkıyor firmalardan :)

23
5
yanıtYanıtla
Musti:

yagmayacakmiymis

13
1
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

piyasaya giren çinli otomobil üreticileri piyasayı ele geçirmeye başladı üstelik millet çin malları kötü deselerde çok daha kaliteli dayanıklı ucuz hesaplı araç üretiyorlar

12
1
yanıtYanıtla
Murat TURK:

Sayın editör kar değil. Kâr. Türk Dili İmla kurallarına uyunuz. Bir de başlıkta yapılmış bu hata. Yazık haber sitesi bile bunu yapıyorsa vatandaş ne yapsın. Sizi referans göstererek, doğrusu bu diyen de olacaktır ne yazık ki.

10
3
yanıtYanıtla
Mengele:

Volkswagen polo 15 bin euro en pahalisi 40 bin euro bu araclar türkiyede en ucuzu 50 bin euro en pahalisi 150 bin euro fiyata bak sanki türkiyenin volkswagen fabrikasi var parcalari titan ile üretildìgi icin pahali malesef direksiyonu 22 aya altin

3
0
yanıtYanıtla
ismail bey :

Millet kısa vadede ucuz diye çin malına hevesleniyor. Fakat 5 sene sonra pilleri bitince elinde kalacak.yada astronomik fiyatlara pil alacak.. 1 milyonluk arabanın sadece pili için 500 bin isteyecekler...Sonra alman arabaları yine değer kazanacak...

0
2
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title
respondToVisibilityVideo(document.getElementById('contentElement'), function () { });