Haberler

Un Ihracatında 2017 Hedefi 1,2 Milyar Dolar - Antalya

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Un Sanayicileri Başkanı (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'nin 2017 un ihracatı hedefinin 1,2 milyar dolar olduğunu bildirdi.

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türkiye Un Sanayicileri Başkanı (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'nin 2017 un ihracatı hedefinin 1,2 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, un sanayisinin 18 milyar liralık ekonomik büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük tarımsal sanayi sektörlerinden biri olduğunu dile getirdi.

2016 yılında yaklaşık 1,1 milyar dolar değerinde 3,5 milyon ton un ihracatının gerçekleştirildiğini ifade eden Ulusoy, unda en önemli pazarların Irak, Suriye ve Sudan olduğunu söyledi. Un ihracatında özellikle Irak'ın çok önemli bir konumu bulunduğunu anlatan Ulusoy, "Hem sınır komşumuz olması hem uzun yıllardır süren ticaret hem de bu ülkenin bize benzer bir tüketiminin olması Türk un sanayicilerinin Irak'ta çok başarılı olmasını sağladı. Şu anda yüzde 90'a varan pazar payı ile Irak pazarına hakim durumdayız." diye konuştu.

Geçen yıl Uzakdoğu'dan Afrika'ya, Ortadoğu'dan Amerika'ya kadar tüm kıtalarda 100'den fazla ülkeye ihracat yapıldığına işaret eden Ulusoy, şöyle devam etti:

"Türk sanayicisi ABD'ye bile un sattı. ABD pazarına girmek önemli, çünkü ABD de çok önemli bir buğday üreticisi. Dünyanın 4'üncü büyük buğday üreticisi olmasına rağmen ABD pazarına Türk ununu sokmayı başardık. Hem TÜBİTAK tarafından hem de FDA tarafından onaylanmış diyabetik un ürünümüz ABD pazarında yer buldu. Değişen dünyada tüketicilerin değişen taleplerinde unlu mamuller sektörünün de değiştiğini ve yeni trendler oluştuğunu görüyoruz. Sanayicilerimizin trendleri takip edebilmesi ve trendlere uygun ürünler üretmesi ihracatımızı artıracaktır. Diyabetik unla ABD'ye yeni bir satış kanalı açıldı ve ABD gibi zor bir pazara bile girilebildi."

İhracatta 2017 hedefi

Türkiye'nin un ihracatında dünya birincisi olduğunu ve dünyaya ihraç edilen unun yüzde 30'unu gerçekleştirdiğini kaydeden Ulusoy, ihracatta ikinci sıradaki ülkenin ise Kazakistan olduğunu dile getirdi. Ulusoy, ürün çeşitliliğini artırarak ihracat miktarının çok daha yukarılara çıkartılabileceğini vurguladı.

Ulusoy, 2017 yılında un ihracatında geçen yıla göre yüzde 10'luk bir artış öngördüklerini ifade ederek, "Miktar bazında ihracatta yüzde 10'luk bir artış öngörüyoruz. Buğday bir tarım ürünü. Emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar ürünümüzün birim fiyatlarını da etkiliyor. Yukarıya doğru artış olursa ihracat rakamlarımız da yukarıya çıkar ama artış olmazsa biz 1,2 milyar dolar civarında bir ihracatla 2017'yi kapatmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de un sektöründe şu anda yaklaşık 700 firma bulunduğunu, bu firmaların yıllık 18 milyar liralık hasılaya ulaştığını anlatan Ulusoy, tarımsal hasılanın 160 milyar lira olduğu düşünüldüğü zaman un sanayinin çok önemli olduğunun görülebileceğini kaydetti.

Dünyada buğday mamulü tüketiminin ortalamasının kişi başı yıllık 85 kilogram olduğuna işaret eden Ulusoy, "Türkiye'de kişi başı buğday mamulü tüketimi yıllık yaklaşık 160 kilogram. Neredeyse dünya ortalamasının 2 katındayız ama bunu şöyle değerlendirmek lazım. Bazı ülkeler var, özellikle Uzakdoğu ülkeleri kültürlerinde buğday mamulü, yani ekmek çok yeni başlıyor. Uzakdoğu'da bazı ülkelerde kişi başı tüketim 10-20 kilogram seviyelerinde. Bizim kültürümüz Avrupa kültürüne yakın, Avrupa'da da ortalama kişi başı 110 kilogramlık tüketim söz konusu. Bizim 160 kilogramlık tüketimimizin yaklaşık 125 kilogramı ekmek olarak tüketilen ürünler." dedi.

Un Ihracatında 2017 Hedefi 1,2 Milyar Dolar - Antalya
Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close