Haberler

Uluslararası Enerji Ajansı Bakanlar Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: “Dünyada enerji politikalarının gözden geçirilerek alternatif kaynaklara yönelmesi acil gereklilik” “Nükleer enerjinin iklim üzerinde olumsuz bir etkisi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden birinin mevcut enerji üretim ve tüketim şekillerinin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Dünyada enerji politikalarının gözden geçirilerek alternatif kaynaklara yönelmesi acil gereklilik haline gelmiştir" dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'teki OECD binasında düzenlenen Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Bakanlar Toplantısı'na başkanlık eden Bakanı Yıldız, toplantının açış konuşmasında ana temanın "Yarının Enerjisi İçin Küresel Sinerji" olduğunu söyledi.

Yeterli miktarda, kaliteli ve temiz enerjinin, uygun fiyatlarla ve kesintisiz olarak temin edilmesi sürdürülebilir kalkınma açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Bakan Yıldız, "Her kesimin enerjiye erişiminin olmadığı bir dünyada, modern haberleşmeden, eğitimden, modern sağlık teknolojilerinden, gıda güvenliğinden, kısacası sürdürülebilir kalkınmadan söz etmek mümkün değildir" dedi.

"Fosil yakıtlarda meydan gelen maliyet artışları, bu yakıtlara yönelik artan bağımlılık ve çevresel mülahazalar ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmaya ilişkin politikalar benimsemeye yönlendirmektedir" diyen Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretiminde ve tüketimindeki öneminin, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde gün geçtikçe arttığını söyledi.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyüyen ekonomisi ile önemli bir enerji tüketicisi hem de bölgesinde enerji kaynaklarının küresel piyasalara dağıtımında rol alan bir enerji merkezi konumunda olduğunu belirtti. Bakan Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu bağlamda Türkiye, zamanında 'rüya' olarak nitelendirilen büyük ölçekli uluslararası enerji projelerine imzasını atmış ve bunları hayata geçirmiştir. Bunların başında çevreye duyarlılığıyla ön plana çıkan Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı gelmektedir. Öte yandan Türkiye, Kerkük-Yumurtalık Petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hatlarını, Türkiye-Yunanistan Enterkonektörü'nü de hayata geçirerek, bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine ve küresel enerji güvenliğine aktif katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda, Güney Gaz Koridoru projelerinin önemli rol oynadığını düşünüyoruz. Tasarımını Azerbaycan ile birlikte geliştirdiğimiz Trans – Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) bu Koridor'un belkemiğini oluşturmaktadır."

-Alternatif kaynaklar-

Bakan Yıldız, iklim değişikliğiyle en etkili şekilde mücadele edilebilmesi ve mücadelenin yalnızca sözde kalmaması için, küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirterek, "Mevcut enerji üretim ve tüketim şekillerinin değiştirilmesi ve tüm dünyada enerji politikalarının gözden geçirilerek alternatif kaynaklara yönelmesi acil gereklilik haline gelmiştir" ifadesini kullandı.

Yılların tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesinin ancak kapsamlı bir planlama, yoğun bir yatırım, etkin uluslararası işbirliği ve toplumların bilinçlendirilmesi ile mümkün olabileceğini vurguladı.

"Diğer bir alternatif kaynak olan nükleer enerjinin iklim üzerinde olumsuz bir etkisinin bulunmaması, bu kaynağa yönelmemizin önemli nedenlerinden biridir" diyen Yıldız, nükleer enerjiden faydalanılmaya başlanmasının, ithal edilen hidrokarbon kaynaklara olan bağımlılığımızın azaltılması açısından ekonomiye olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Bakan Yıldız ikili temasları kapsamında bugün Fransa Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg, Fransa Ekoloji, Sürdürülebilir Büyüme ve Enerji Bakanı Philippe Martin, Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Yannis Maniatis, Norveç Petrol ve Enerji Bakanı Tord Lien, Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pistelli ve Uluslararası şirketlerin CEO'larıyla görüştü. - Ile-de-France

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close