Haberler
Bahçeli'nin çağrısına DEM Parti'den jet yanıt: İmralı'ya gitmek için başvuru yapacağız

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Milyonların gözü bu toplantıda: Bakan asgari ücret için tarih verdi

Bakan Işıkhan asgari ücret için tarih verdi: İşte masadaki rakamlar

Tütün Üreticileri Rekolteden Memnun, Fiyattan Şikayetçi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Çavuşköy'deki tütün üreticileri fiyatlardan şikayetçi.Çavuşköy'de tütünün mazisi cumhuriyet öncesine dayanırken, şu an 80 yaşında olan kadınlar, çocukluk yaşlarından bu yana tütün yetiştiriyor.

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Çavuşköy'deki tütün üreticileri fiyatlardan şikayetçi.

Çavuşköy'de tütünün mazisi cumhuriyet öncesine dayanırken, şu an 80 yaşında olan kadınlar, çocukluk yaşlarından bu yana tütün yetiştiriyor. 100 çiftçinin üretim yaptığı 3 bin dönüm araziden bu yıl 500 ton tütün hasat edildi. Rekolte çiftçinin yüzünü güldürürken, fiyatı ise memnun etmedi.

Mart ayında ekimi yapılan ve haziran ayı itibariyle hasadı yapılan tütünün satışa sunulacak hale gelmesi 9 ayı buluyor. Çavuşköy'de yaşayanların yüzde 90'ı geçimini tütünden karşılıyor.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Çavuşköy'e giderek, hasadında sona gelinen tütünün yetiştiricileri ile bir araya geldi. Çelik, "Yaklaşık 100 yıldan bu yana köylülerimizin en büyük geçim kaynağı tütündü. Daha sonra tütün üretimi yavaş yavaş azaldı. Son dönemde köyün neredeyse yüzde 90'ı tütün ekiyor. Çiftçilerimiz 3 bin dönüm alanda üretim yapıyor. Bu yılki rekolte 500 ton" diye konuştu.

Tütün fiyatlarını değerlendiren Çelik, "Tütünün kilosu 12 lira. Tütüncülük meşakkatli iş. Ekim mart ayında başlıyor, hasat ve dizme yıl sonuna kadar devam ediyor. Yıl sonunda satışa sunuluyor. Zor bir meslek" ifadelerini kullandı.

Çocukluğundan bei tütün üretimi yaptığını söyleyen çiftçi Gönül Çakır ise, "Ben kendimi bildim bileli tütüncülük var. Cumhuriyet öncesinde yurtdışından Cerrah'a bir kız gelin geliyor. İlk kez o tütün ekiyor. Ondan sonra tütüncülük bütün köye yayılıyor. Mart ayında ekim yapıyoruz. Haziran ayından itibaren hasadına başlıyoruz. Ardından evimize getirdiğimiz tütünleri ipe diziyoruz. Kurutmaya başlıyoruz. Çok zor ve meşakkatli bir iş. Kilosunu 12 liraya satıyoruz. Bu da bizi memnun etmiyor" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title