Haberler

"Türkiye 5 Yıl İçinde Dünyanın En Önemli Enerji Kavşağı Olacak"

IEA Başekonomisti Birol: "Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en önemli enerji kavşağı olabileceğini düşünüyorum" "Kuzey Irak’ta önemli adımlar da atılıyor.

SEMRA ORKAN - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en önemli enerji kavşağı olabileceğini düşündüğünü belirterek, " Kuzey Irak'ta önemli adımlar da atılıyor. Umarım Erbil-Bağdat ve Ankara arasında atılan olumlu adımlar bir neticeye varır ve Türkiye Irak'ın en önemli enerji partneri olarak gündeme gelir" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan "World Energy Outlook" raporunun Türkiye tanıtımının ardından AA muhabirine Türkiye'nin enerji politiklarını değerlendiren Birol, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta enerji konusunda yaptığı yatırımların cari açık için çok büyük bir adım olduğunu ve cari açığın Türkiye için çok büyük bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

Birol, Türkiye'nin bu yıl enerji ithalat faturasının 60 milyar dolar civarında olduğunu ve bu rakamın 2020 yılında 80 milyar dolarla dayanacağını kaydetti. Bu nedenle Türkiye'nin mutlaka alternatif projeler üretmesi gerektiğine vurgu yapan Birol,  bunlardan bir tanesinin de Irak olduğunu ifade etti.

Birol, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyi, güneyi  ve merkeziyle yapacağı ticaretin doğal gaz anlamında önemli rahatlamalar getireceğine işaret ederek, "Kuzey Irak'ta önemli adımlar da atılıyor zaten. Umarım Erbil-Bağdat ve Ankara arasında atılan olumlu adımlar bir neticeye varır ve Türkiye Irak'ın en önemli enerji partneri olarak gündeme gelir" diye konuştu.

TANAP konusundaki gelişmelerin de Türkiye'ye için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Birol, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en önemli enerji kavşağı olabileceğini düşünüyorum. Bunun da 3 ayağı var. Bunların başında TANAP geliyor. Hem Türkiye hem Avrupa için çok önemli bir proje. TANAP konusunda atılacak her adımın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İkincisi ise Irak boyutu. Irak ile ilişkilerin doğalgaz ve petrol anlamında daha üst seviye çıkarılması lazım. Üçüncü konu ise İsrail. Zira İsrail'in çok önemli doğalgaz potansiyeli var. Türkiye'nin en önemli opsiyonlarından biri olacağını düşünüyorum. Bu üç konu biraraya gelirse Türkiye'nin dünyanın en önemli enerji kavşağı olacağını düşünüyorum ama bunun için de elimizi çabuk tutmamız lazım."

"Cari açığa karşı geliştirilebilecek en önemli politikalardan biri nükleer enerji"

Birol, 5 yıl içinde bu anlaşmaların yapılması gerektiğine yoksa Türkiye'nin bu fırsatı kaçırabileceğine dikkati çekerek, "Bu fırsatları ve potansiyeli gören ve faydalanmak isteyen tek ülke Türkiye değil" dedi.

Önümüzdeki yıl petrol fiyatlarında çok ciddi bir düşüş olması ihtimalini olumlu bir sürpriz olarak yorumladığını belirten Birol, "Fiyatlarda zikzaklar olabilir ama genelde petrol fiyatlarını 100 dolar civarında düşünebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin enerji politikası açısından önemli adımlar atıldığını anlatan Birol, bu adımların en kısa zamanda nihai bir sonuç vermesini istediğini ve Türkiye'nin çok önemli bir enerji kavşağı olarak dünya haritasında yerini almasını dilediğini söyledi.

Birol, cari açığa karşı geliştirilebilecek en önemli politikalardan birinin nükleer enerjinin payının yükseltilmesi olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda adımlar atılıyor, iki santral için kararlar verildi. Umarım elektrik üretiminde nükleerin payı yüzde 20'ler civarına gelir ve daha dengeli bir tablo olur" ifadesini de kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Fatih Birol Türkiye Erbil Irak Ekonomi Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title