Haberler

Tügiad'dan Girişimcilik Sertifika Programı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Ali Yücelen, Türkiye bölgesel sorunlarını çözmeye kararlı ise öncelikle insanlarını çaresizlikten arındırıp girişimci bireyler olmalarını sağlamak durumunda olduğunu bildirdi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Ali Yücelen, Türkiye bölgesel sorunlarını çözmeye kararlı ise öncelikle insanlarını çaresizlikten arındırıp girişimci bireyler olmalarını sağlamak durumunda olduğunu bildirdi.

TÜGİAD açıklamasına göre, dernek tarafından Güneydoğu Genç İşadamları Derneği'nin (GÜNGİAD) desteği ve Dicle Üniversitesi İ.İ.B.F. işbirliği ile Güneydoğu Anadolu'da Girişimcilik Sertifika Programı yapıldı.

Söz konusu program kapsamında ilk dersi veren Yücelen, bir coğrafyada girişimcilik yoksa, daha iyisini isteyenin de olmadığını; bir toplum daha iyisini istemiyorsa da çöküşün yaklaşmış olduğunu bildirdi.

Sadece çözüm süreci bağlamında değil, Türkiye ekonomisi ve sosyal refah için ülkenin her yerinde girişimcilik ruhunu beslemek zorunda olduklarını aktaran Yücelen, "Eğer Türkiye bölgesel sorunlarını çözmeye kararlı ise öncelikle insanları çaresizlikten arındırıp girişimci bireyler olmalarını sağlamak durumundadır" ifadelerini kullandı.

Girişimcilerin desteklenmesinin orta gelir tuzağını önleyeceğini vurgulayan Yücelen, şunları kaydetti:

"Orta gelir tuzağı tartışmaları ortaya ilk atıldığında bizler çok umutlanmıştık. Az karla yetinme, Ar-Ge harcamalarına kaynak ayıramayacak kadar büyüme ve sonucunda bu kadar az dahi olsa bu kazancı kaybetme korkusu orta gelir tuzağının en büyük zararlarından bir tanesidir. Fakat maalesef orta gelir tuzağının sadece ekonomik boyutu konuşulmuş; mentalite ve anlayış boyutu ihmal edilmiştir. Bizler şu anda zihinsel olarak elde ettiğimiz ve geleneksel sektörlerden sağladığımız küçük karlardan neredeyse sıfıra yakın Ar-Ge harcaması yapmamıza rağmen sadece ve sadece kamuoyunu memnun etmeye yönelik yapılan çalışmalardan memnun kalarak ve bunu yeterli görerek orta gelir tuzağının tam ortasında bulunuyoruz. ve tekrarlıyoruz bu tuzaktan çıkışın tek yolu inovasyondur ve inovatif girişimciliğin desteklenmesidir. 2003 yılında TÜİK verilerine göre özel teşebbüsten ve kendi işinden gelir elde edenlerin oranını yüzde 33 iken, 2013 yılında yüzde 20'ye düştüğünü göz önünde bulundurarak girişimci zihniyetin desteklenmesi gerektiğini ihmal etmemeliyiz."

Program kapsamında Dicle Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Levent Gökdemir ve Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karahan ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mete de iş planı kavramı ve öğeleri, girişimcilik özelliklerinin sınanması ile iş planının yazılması ve sunumu başlıklı dersler verdi. Program, TÜGİAD Ege Şube Başkanı Musa Turan ve GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal'ın, eğitimi tamamlayan öğrencilere sertifikalarını vermesiyle sona erdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close