Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi, İdlib'de stratejik bölgeyi ele geçirdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Tügiad'dan "112ıd Acil Sağlık Hizmetlerinde Engelsiz Türkiye" Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜGİAD Başkanı Yücelen: "55,3 milyar avro bütçesi olan 7. Çerçeve fon programından faydalanmak için Türkiye 360 milyon avro katkı payı verdi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, 55,3 milyar avro bütçesi olan 7. Çerçeve fon programından faydalanmak için Türkiye'nin 360 milyon avro katkı payı verdiğini belirterek, "Fakat ödediğimiz bu tutarın ancak 145 milyon avroluk kısmını geri alabildik. Yani 215 milyon avro açık verdik. Bir koyup üç almayı beklerken, birimiz de Avrupalılarda kaldı" dedi.

Acil sağlık hizmetlerinden yararlanmakta zorluklar yaşayan işitme engelli vatandaşlar için TÜGİAD ve İşitme Engelliler Federasyonu işbirliğinde, Avrupa Birliği Hibe Projeleri kapsamında hazırlanan "112ID Acil Sağlık Hizmetlerinde Engelsiz Türkiye" projesinin tanıtım toplantısında konuşan Yücelen, projelerdeki asıl amacın engelsiz Türkiye olduğunu söyledi.

Engelsiz Türkiye hedefinin ilk adımının fiziksel engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak üzere yapılacak olan işler olduğunu aktaran Yücelen, bununla birlikte sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan bütün vatandaşların önündeki engelleri kaldırmak üzere çalışmalarının devam ettiğini ve edeceğini dile getirdi.

Yücelen, işitme engelli vatandaşların 112 Acil servisine erişememesinin büyük bir sıkıntı olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği fonlarının kurumlara ve işletmelere ciddi fırsatlar sunduğunu aktaran Yücelen, sözlerine şöyle devam etti:

"Dönemsel olarak verilen fonlardan kurumlarımız yeterince faydalanamıyor. 2007-2014 dönemi için toplamda 9,75 milyar avronun üzerinde bir bütçe ayrıldı. Avrupa Birliği'nin en büyük fon programı olan 7. Çerçeve Programı ülkemizin içinde bulunduğu durumu çok güzel özetliyor. 55,3 milyar avro bütçesi olan 7. Çerçeve fon programından faydalanmak için Türkiye olarak 360 milyon avro katkı payı verdik. Fakat ödediğimiz bu tutarın ancak 145 milyon avroluk kısmını geri alabildik. Yani 215 milyon avro açık verdik. Bir koyup üç almayı beklerken, birimiz de Avrupalılarda kaldı.

2012 yılsonu itibariyle 7. Çerçeve programında İngiltere'nin 17 bin 978, Fransa'nın 13 bin 855, Almanya'nın 13 bin 669 projesi destek alırken, Türkiye'nin destek aldığı proje sayısı sadece 308 adet. Bu nedenle birlikte çalışmaya ihtiyacımız var."

Yücelen, Türkiye'yi ithalat sarmalından çıkaracak yenilikçi girişimcilere ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

Proje

"112ID Acil Sağlık Hizmetlerinde Engelsiz Türkiye" projesi kapsamında, sağlık sektörüne ilişkin mevcut durum parametreleri incelenecek, araştırılacak, toplanan bilgi ve belgeler yeni oluşturulacak web sitesi üzerinden yayınlanacak, ayrıca proje raporu hazırlanacak.

İlgili tarafların bir araya gelmesiyle, sağlık sektöründe engelli vatandaşlar için mevcut sorunlar ve çözüm önerileri kapsamında bir çalıştay gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında 112 Acil Servis hizmetlerinde kullanılmak üzere sağlık sorunlarına yönelik gelişmiş ve kaliteli bir işitme engelli dili cep kitabı hazırlanacak ve ekinde işitme engelli alfabesinin pratik çizim tekniği bilgilerini de içerecek.

Kitap içeriği web sitesi üzerinden oluşturulacak e-öğrenme programı üzerinden de takip edilebilecek. Kurulan proje ofisi ve ekibi tarafından Avrupa Birliği ülkelerinde konuya ilişkin mevcut uygulama ve tercih edilen yöntemler analiz edilecek ve proje final raporuna eklenecek.

112 Acil Servis hizmetlerinde ihtiyaç duyulan hasta/doktor iletişimine dair işitme engelli dili çevirileri stüdyo kaydına alınarak proje web sitesi üzerinden de kullanıma sunulacak.

Bu çalışma görüntülü çağrı merkezi deneme sürümüne esas teşkil edecek. İşitme engelli vatandaşlar tarafından bu hizmetlerin verimli şekilde kullanılabilmesi amacıyla teknolojiye erişim imkanlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için yaygın kullanılan bir yazılım ile görüntülü telefon teknolojisi kullanılacak.

Proje süresinin sonunda gerçekleştirilecek olan proje kapanış toplantısı kapsamında "Birinci TÜGİAD Engelsiz Türkiye Sempozyumu" gerçekleştirilerek yapılan çalışmalar kamuoyu ile paylaşılacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title