Haberler

Tarlada Nöbet Değişimi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Torbalı ilçesinde yıllardır yetiştirilen biberin yeşili, kırmızısı, tozu ve çekirdeği adeta para basıyor.

İzmir'in Torbalı ilçesinde yıllardır yetiştirilen biberin yeşili, kırmızısı, tozu ve çekirdeği adeta para basıyor. Toz ve pul biber olarak satılan biberin ayrıca çekirdekleri tohum olarak alıcı buluyor. Kurutulmuş domatesten sonra şimdi de araziler kurutulmaya bırakılan biberle doldu. 7 yıldır Torbalı'da yetiştirilen Ankara biberi kurutulmuş olarak kullanılıyor. Ovadaki son ürünler iyice olgunlaşıp kızardıktan sonra hasat ediliyor. Makineler tarafından kesilen biberler, güneşin altında kurutmaya bırakılıyor. Gün boyunca güneşin altında bekletilen biber kuruduktan sonra Kuru Biber Fabrikalarına gönderilip burada toz haline getiriliyor. Ayrıca, biberin çekirdekleri kurutulup tohumluk olarak satışa sunuluyor. Çiftçi, bir kilo biberden 1 liranın üzerinde para kazanıyor.

ÇEKİRDEĞİ PARA EDİYOR

İşletme sahipleri, 12 kilo biberden 1 kilo toz biber çıktığını belirtirken, işlenip toz haline getirilen biberler Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Yaş olarak 35-45 kuruşa satılan biber, kurutulduktan sonra 50 kuruştan alıcı buluyor. Fiyatların memnun edici olduğunu söyleyen üretici Mehmet Akkaş, şöyle konuştu: "Özellikle Yeniköy, Ahmetli, Kaplancık ve Özbey bölgesinde fazlasıyla yetiştiriliyor. Bu bölgelerle özdeşleşen Ankara biberi, inanıyorum ki çiftçinin gözdesi olacak. Biberi kuruttuktan sonra sattığımız gibi çekirdeklerini de tohum olarak kullanıyoruz. 12 kilo 800 gram tohum elde ederken bunun bir kilosunu 80 kuruştan satıyoruz"

SOFRAYA NASIL GELİYOR

Yaz aylarında biberin güneş gören düz alanlarda içindeki tohumu çıkarılarak temiz bir zemin üstünde kurumaya bırakılır. En fazla üç gün bekletilebilir. Birinci gün toplanan kurutulmuş biber kırmızı, iki gün toplanan biber mor, 3 gün ise siyah rengini alır. Daha sonra kurumuş biberler dövülerek, zeytinyağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getirilir. En iyi en kaliteli biber yapımı için öncelikle biberin cinsine çok önem veriliyor. Tarladan toplanan tohumlar itinayla ayrılarak, parçalanıp temizlenir, temizlenen biberler damlarda temiz bir bez üzerinde doğal ortamda kurutulur, hafif nemli olunca bezden alınıp torbalara konup hava almayacak şekilde torbalara konulup güneş ısısıyla terletilir. 23 günde bir torbalardan boşaltılıp havalandırılır. Kimi zaman fabrikalarda el değmeden bu işlem yapılır. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close