Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Şirketler İçin Yeni Finansman İmkanları: Gelişen İşletmeler Piyasası

Şirketler İçin Yeni Finansman İmkanları: Gelişen İşletmeler Piyasası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) Müdürü Korhan Eryılmaz, "KOBİ'lerde iyi bir organizasyon, pratik bir yapı varsa bunun yatırımcıya sunabileceği karlılık çok fazla olur." dedi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) Müdürü Korhan Eryılmaz, "KOBİ'lerde iyi bir organizasyon, pratik bir yapı varsa bunun yatırımcıya sunabileceği karlılık çok fazla olur" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Ata Finans Grubu işbirliğiyle düzenlenen "Şirketler İçin Yeni Finansman İmkanları: Gelişen İşletmeler Piyasası" tanıtım toplantısında konuşan Eryılmaz, İMKB'nin pek çok pazar yapısı bulunduğunu, GİP'in de KOBİ'lere yönelik hizmet veren pazar olduğunu söyledi.

GİP'in altyapısını oluşturma çalışmalarına 2008 yılında başladıklarını ifade eden Eryılmaz, bu yapıyı tek başlarına değil, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İMKB ve KOSGEB gibi kuruluşların desteğiyle tamamlandığını kaydetti.

İMKB'nin dünya standartlarında bir ortam sağlayan borsa konumunda olduğunu, tüm dünyada 'yatırım yapılabilir borsa' seviyesinde görüldüğüne dikkati çeken Eryılmaz, geçmişte firmaları eleyerek, kusursuz şirketleri toplamaya çalıştıklarını, bu sayede belli bir kalite ve yatırımcı güveni oluşturduklarını dile getirdi.

Eryılmaz, şöyle konuştu:

"Şu an elimizde KOBİ segmentinde yatırım yapabilecek çok sayıda yatırımcı var. Bu yatırımcı potansiyelini KOBİ'lerin hizmetine sunduk. Şirketi yatırımcıya tanıtıyoruz, yatırımcı yatırım yapmak istiyorsa, bizim tarafımızdan bir engelle karşılaşmıyor, şirket borsada işlem görüyor. Bu yapının temelindeki ana hedef, doğru bilginin yatırımcıya sunulmasıdır. Tanınmış, büyük firmalara yatırım yapacağınız zaman kazanacağınız para bellidir. Paranızı bir yılda ikiye katlayamazsınız, belli bir büyüme, karlılık oranı vardır. Sağlam bir yatırımdır ama yavaş kazandırır. KOBİ segmentinde ise küçük sermayeler, küçük cirolar var. Yeni bir yatırım eklendiğinde şirketi büyütmek, ciroları katlamak, karlılığı artırmak çok kolay. Büyüdükçe, büyümek zorlaşıyor, pazarda belli bir olgunluğa ulaşıyorsunuz, pazar payı büyüyor, onu korumak için savaşmaya başlıyorsunuz, hedefiniz artık büyümek değil, mevcut durumu korumak oluyor. KOBİ'lerde iyi bir organizasyon, pratik bir yapı varsa bunun yatırımcıya sunabileceği karlılık çok fazla olur. Bunda yüksek risk var ama yüksek risk aynı zamanda yüksek karlılık demektir."

"Gelişen İşletmeler Piyasası ile amacımız, gelişme potansiyeli olan KOBİ'lere fon sağlamaktır" diyen Eryılmaz, geçmişte, bir şirketin SPK'dan fon temin edebilmesi için, SPK'dan fon temin etmesine ihtiyacı olmadığını ispatlamasını istediklerini, böylece çok iyileri seçtiklerini kaydetti.

Durumun artık değiştiğine dikkati çeken Korhan Eryılmaz, şöyle devam etti:

"Şu an iyi bir yatırım alanınız ve projeniz varsa, bugün iflas edecek durumda dahi olsanız sizi fonlamak isteyen yatırımcı varsa engel olmuyoruz. GİP, KOBİ segmenti için son derece faydalı bir çalışma. İstediğimiz tek şey, iş planınızı, bunu nasıl kullanacağınızı yatırımcıya sunmanız. Çalışmalara başladığımızda maliyet sorunu ve bilgi eksikliği, çok önemli sorunlar olarak önümüzde duruyordu. İkisine de çözümler ürettik, burada yapılan toplantı bile bilgi eksikliğinin çözümü açısından önemli. Ayrıca, bazı kurumları piyasa danışmanı olarak yetkilendirdik, siz onlara başvuruyorsunuz. Şu an yatırım yapan 1-1, 5 milyon kişinin büyük çoğunluğu bilgi eksikliğiyle yatırım yapıyor. Müteşebbis olarak da yatırımcı olarak da bilgi eksikliği çok büyük. Piyasa danışmanları bu açığı kapatacak her sorunun cevabı var. Eskiden her şeyi öğrenmeden bu işe giremiyordunuz, şimdi biz size 'vakit kaybetmeyin, ihtiyacınız olan fonlamaksa buyurun her şeyi bilmeseniz de biz sizi alacağız ama bilen biriyle beraber yürüyeceksiniz, o size yol gösterecek' diyoruz."

-İŞLETMELERİN ÖMÜRLERİ-

Eryılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kazanacağınız şey aslında sadece fon değil. Bu öyle bir süreç ki şirketinizi daha iyi hale getirmek için otomatik olarak sizi yönlendiriyor ve zorluyor. Yaşatmaya çalıştığınız şirket aslında sadece sizin servetiniz değil, orada çalışanların, istihdam ettiğiniz insanların, bu ülkenin, çocuklarınızın serveti. Eğer yaşatmayı başaramıyorsanız, hep birlikte ülke kaybediyor. KOBİ statüsündeki şirketlerin yüzde 95'i ilk 5 yılda yok oluyor. Yerine mantar gibi yenileri kurulduğu için bunu hissetmiyoruz. Bu kalan yüzde 5'in yüzde 4'ü 20-25 yılda yok oluyor ve bunların yüzde 1'ini yaşatabiliyoruz. KOBİ'lerimizin yüzde 5'ini yaşattığımız gün, ABD'ninki gibi bir ekonomiye dönüşebiliriz. Yeni kurulan işlerin ve yeni istihdam kaynağının yüzde 95'ini KOBİ'ler oluşturuyor. Bunların bir kısmını ayakta tutmayı başarırsak gerçek istihdam büyümesini de yaratmış oluruz. Çok iyi şirketler kurup, çok başarılı işler yapıyoruz ama onları yaşatamıyoruz."

KOSGEB KOBİ Uzmanı Ömer Çağrı Özdemir ise yalnızca Türkiye'de değil, en gelişmiş ülkelerde bile KOBİ'lerin ekonomi içindeki payının dikkate değer olduğuna işaret ederek, "KOBİ'lerin önemli olmasının sebebi, esnek olmaları, uyum sağlayabilmeleri, istihdam potansiyellerinin yüksek olması gibi özellikleridir" diye konuştu.

KOBİ'lerin kurumsallaşma, şeffaflık, finansmana erişim gibi bazı sorunları bulunduğunu dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:

"KOSGEB olarak kurulduğumuz 1991 yılından beri KOBİ'lerimizin gelişmesi, büyümesi ve ayakta kalması için çeşitli destek programları oluşturarak uygulamaya koyuyoruz. Türk KOBİ'lerinin yüzde 90'ına hizmet vermekteyiz. KOBİ'lere finansman destek veren bir kuruluş olarak 7. destek programını 'KOBİ Borsası Destek Programı' diye açıkladık. Maliyetlere KOSGEB olarak önemli destekte bulunuyoruz. GİP'e açılma sürecinde önemli maliyetli kalemlerden birisi piyasa danışmanlık hizmet bedelidir. KOSGEB olarak üst limiti 60 bin TL olmak üzere yüzde 60 oranında piyasa danışmanlık desteği sağlıyoruz. Yani bir piyasa danışmanıyla 80 bin TL'lik anlaşma yaparsanız, bunun yüzde 75'i 60 bin TL'dir, 60 bin TL'yi KOSGEB'den rahatlıkla alabiliyorsunuz. Ayrıca bağımsız denetim desteklerimiz var. KOBİ'lerimizin gelişmesi, büyümesi için çok önemli gördüğümüz GİP'de daha çok KOBİ'mizin yer almasını umut ediyoruz. Bu anlamda desteklerimizi sonuna kadar vereceğimizi söylüyoruz."

- KOCAELİ

Kaynak: AA / Ekonomi
title