Siber Güvenlik Platformu Tse'de Toplandı
TSE Başkanı Şentürk: "Hukuki süreçlere destek vermek amacıyla TSE bünyesinde bilişim suçlarıyla ilgili bir laboratuvar kurmayı hedefliyoruz"
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, hukuki süreçlere destek vermek amacıyla bilişim suçlarıyla ilgili bir laboratuvar kurmayı ?hedeflediklerini bildirdi.
Şentürk, TSE ve Kamu Siber Güvenlik Derneği işbirliğiyle TSE'de gerçekleştirilen Siber Güvenlik Platformu toplantısında, kurum olarak son yıllarda bilişim teknolojileri alanında ciddi atılımlar gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Bu kapsamda, birçok alanda eğitim sertifikasyon programlarının ve yazılım test çalışmalarının hizmete girdiğini belirten Şentürk, sızma testi uzmanı eğitim ve sertifikalandırma çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.
Türkiye'nin siber güvenlikte henüz istenilen noktada yer almadığını anlatan Şentürk, bu alanda üzerinde uzlaşılmış standartların bulunmadığını, işletmelerin kendi belirlediği standartların sağlıklı olmadığını dile getirdi.
Şentürk, Türkiye'de adli bilişim alanında da ciddi boşluk olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Ülkemizde akreditasyon kapsamında faaliyet gösteren adli bilişim laboratuvarları olsa da bunlar netleşmiş standartlar ve kriterler üzerinden faaliyet göstermiyorlar. Daha çok bilgisayar ve internet ortamında var olan serbest kullanıma açık ve yetersiz standartlar ile kriterler üzerinden faaliyet gösteriyorlar. TSE olarak biz, bilişim laboratuvarları alanında gerek bilirkişi ve uzmanların, gerek kullanılacak yazılımların ve donanımların, oluşturulacak sistemlerin standardizasyonuyla ilgili bir faaliyet yürütüyoruz. Buna paralel olarak da özellikle hukuki süreçlere destek vermek amacıyla TSE bünyesinde bilişim suçlarıyla ilgili bir laboratuvar kurmayı hedefliyoruz."
Bilişim teknolojileri alanında kurumlar arası işbirliğinin önemine dikkati çeken Şentürk, ilgili kurum ve kuruluşlara TSE'nin bu alandaki standardizasyon çalışmalarına katkı sağlamaları çağrısında bulundu.
Kamu Siber Güvenlik Derneği Başkanı İbrahim Soğukpınar, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte güvenlik riskinin de arttığını belirterek, şunları kaydetti:
"2012 yılında taşınabilir bir bilgisayarın işlem gücü, 90'lı yıllardaki bir bilgisayara göre 50 bin kat artmış durumda. Gelecek 20 yılda bu gelişmeler artarak devam edecek. İnternetin çok hızlı yayılacağı, daha akıllı hale geleceği, ağ ortamında paylaşılan akıllı cihazların 2030 yıllarında 50 milyara ulaşacağı, yapay zekanın insan zekasının önüne geçeceği, robotların çok daha fazla kullanılacağı öngörülüyor." - Ankara