Sabancı'dan Girişimcilere Tavsiyeler
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilikte iyi bir ekip oluşturmak isteyenlere şöyle tavsiyede bulundu: “Patronsanız ‘hayır’ı duymayı bileceksiniz.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilikte iyi bir ekip oluşturmak isteyenlere şöyle tavsiyede bulundu: "Patronsanız 'hayır'ı duymayı bileceksiniz. Patronla çalışıyorsanız ona karşı 'hayır' demeyi bileceksiniz."
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin düzenlediği, Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında Sheraton Adana'da moderatörlüğünü Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Kurucusu ve Ağ Başkanı Mehmet Buldurgan'ın yaptığı, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Simit Sarayı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, Startup Sauna CMO'su Kasper Suomalainen ile Sabancı'nın konuşmacı olarak katıldığı "Girişimcilik" konulu panel düzenlendi.
TOBB Başkanı Ali Sabancı, fikri olanların bir projeye girişirken yaşadıkları tereddütlere değinerek, "Portakal, orada kal. Dene ve yanıl" şeklinde konuştu. Girişimin bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Sabancı, doğduğu andan itibaren girişimci olduğunu ifade etti.
Girişimciliğin aslında yaşı olmadığını ancak risk almak açısından bir şeylere girişmeye en uygun yaşın gençlik dönemi olduğunu ifade eden Sabancı, "Gençken kaybetmenin maliyeti çok daha düşük çünkü sadece kendinle varsın. Mutlaka eski köye yeni adet getirin" şeklinde konuştu.
Genç girişimcilere önerilerde bulunan Sabancı, "Network (Ağ) çok önemli. Muhakkak herkesin kendi ilgi alanları var. Günün veya haftanın veya ayın belli bir kısmını mutlaka bu ilgi alanı dışında okuyarak geçirin. Belki oralarda bir şeyler bulursunuz ancak son olarak kendinize benzeyen insanlarla çalışmayın. İyi bir ekip, değişik insanlardan oluşan bir ekiptir. Patronsanız 'Hayır'ı duymayı bileceksiniz. Patronla çalışıyorsanız da ona karşı 'hayır' demeyi bileceksiniz" dedi.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise ailesinin sürekli iflas eden geçmişteki ticari faaliyetlerini hatırlatarak, eksikliğin enformasyon ve pazar araştırması ile kaynaklar olduğunu anlattı. TEB olarak KOBİ'lere büyük destek verdiklerini aktaran Leblebici, girişimcilere yönelik birçok çalışma yaptıklarını dile getirdi. 50 bin girişimciye eriştiklerini vurgulayan Leblebici, birçok kentte girişim platformu kurduklarını ve birçok fikri dinlediklerini kaydetti. İnovasyona yönelik 4 yıldır tutkuyla çalıştıklarına dikkat çeken Leblebici, şöyle konuştu: "Bilgisi olmayan fikir üretmesin diye bir şey yok. O Girişim Evleri, hayal eden insanların yeri. Her yerde üretim var. Sadece bu kavgadan katma değerli ürünler yaratan global düşünen tutku ile bu işe sarılan girişimciler değiştirecek ülkeleri. O nedenle girişimcilerimize sürekli yatırım yapmalıyız. Bu evlerin amacı buna ortam sağlayabilmektir." - ADANA