Haberler

Ruslar Türk Teknolojisi ile Tv'yi İnternetten İzleyecek

Ruslar Türk Teknolojisi ile Tv'yi İnternetten İzleyecek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de, 'Teknolojiye Yön Veren 10 İsim' Arasında Gösterilen Bülent Çelebi'nin Türkiye'de Kurduğu Airties, İnternet Üzerinden Yüksek Çözünürlüklü Binlerce Kanal Tv Yayını İzlenmesini Sağlayan Bir 'Kutu' Geliştirdi.

ABD’de, ’Teknolojiye yön veren 10 isim’ arasında gösterilen Bülent Çelebi’nin Türkiye’de kurduğu AirTies, internet üzerinden yüksek çözünürlüklü binlerce kanal TV yayını izlenmesini sağlayan bir ’kutu’ geliştirdi.

M140 kod adıyla geliştirilen ve uluslararası patenti de alınan bu kutu, ADSL olan her yerde TV yayınlarının izlenmesini sağlıyor. İlk olarak Rusya’da kullanılacak olan M140, 2008 sonunda Türkiye de de satışa çıkacak.

30 sene çalıştığı ABD Silikon Vadisi’nde ’Amerika’da teknolojiye yön veren 10 kişi’ listesine girmeyi başaran Bülent Çelebi’nin 2003’te Türkiye’de kurduğu AirTies, ADSL bağlantısı ile internet üzerinden TV yayını yapılmasına imkan veren ve ses ve görüntüyü ev içinde kablosuz olarak dağıtan bir kutu geliştirdi. Kod adı ’M140’ olan ve bir kitap boyutlarındaki bu kutu için uluslararası patent de alan AirTies’ın bu ürünü ilk olarak Rusya’da kullanılacak.

2008’DE TÜRKİYE’DE: Ürünün 2008 yılında Türkiye’de de 150-200 dolar civarında bir fiyatla satışa sunulması planlanıyor. AirTies Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi, M140’ın fiberoptik kablo ile internet bağlantısı olan yerlerde en verimli şekilde kullanılabildiğini belirterek, "Ancak normal bakır tellerle olan ADSL bağlantısında da sorunsuz bir şekilde internet üzerinden TV yayınları izlenebiliyor" dedi. Bülent Çelebi, internet TV’nin görüntü kalitesinin geleneksel televizyonlardan çok daha iyi olacağını söyledi. Çelebi, "İnternetten hemen high definition (yüksek çözünürlüklü) yayınlar yapmak çok basit. ADSL2+ altyapısı ile Türkiye’de de hight definition yayınlara da geçilebilecek" dedi.

KİŞİYE ÖZEL YAYIN: İnternet televizyonu ile kişiye özel yayınlanan reklamlar, haber bültenleri, video konferans ile bağlanılan interaktif yarışma programları gerçekleştirilebilecek. Bir evde 5 kişi varsa, 5 kişiye özel TV yayını yapılabilecek. İnternet TV hem canlı TV ’yi hem de kaydedilmiŞ videoları (isteğe bağlı video) kapsıyor.

SINIRSIZ KANAL SAYISI: Çok yakın zamanda bütün televizyon yayınlarının internet üzerinden gerçekleşeceğini belirten Bülent Çelebi, "İnternet TV’de asıl konu kanal sayısı değil. Çünkü kanal sayısı sınırsız. Asıl önemli tarafı istediğiniz filmi istediğiniz zaman seyredebilmenizi sağlaması. Diyelim ki bir diziye bakmak istiyorsunuz ama meşgulsünüz. Yarın size ne zaman uygunsa, o zaman izleyebileceksiniz" dedi.

BETON ENGELİ: AirTies, bugün Türkiye’de ADSL modem ve erişim noktası pazarında yüzde 60 pazar payı ile lider durumda. Özellikle kablosuz iletişim teknolojileri konusunda geniş bir Ar-Ge departmanı kurduklarını belirten Bülent Çelebi, Türkiye’de satılan ithal modemlerin Türkiye’nin yaşam koşullarına uygun olmadığını söylüyor. "Amerika’da evlerde ağırlıklı olarak ağaç kullanılır. Ve Türkiye dışında üretilen kablosuz modemler bu tür konutlar dikkate alınarak tasarlanmıştır. Türkiye’de ise yapılarda ağırlıklı olarak beton kullanılıyor. Türkiye’de beton duvarlar kablosuz iletişim için sorun oluşturuyor. Sinyalin kalitesi düşüyor. Bunun için sinyal tekrarlayan cihazlar kullanmak gerek. Kablosuz iletişim rahatlığından faydalanmak için bu şart. Ancak pek çok modem buna göre uyarlanmadan Türkiye’de satılabiliyor. Gelecekte yaşanacak gelişmeler karşısında müşterilerimizin zor durumda kalmasını önlemek için yazılım güncellemesini de internetten yapabiliyoruz" dedi.

Üretimde para yok, asıl kár Ar-Ge ve pazarlamada

BÜLENT Çelebi’ye göre üretim işinde fazla katma değer yok. Çelebi şöyle konuştu: "Asıl katma değer Arge ve pazarlamada. Üretim deyince Türkiye’de illa herkes fabrika görmek istiyor. Halbuki orada katma değer yok. Tayvan’da üretici firmaların yüzde 10 brüt kár marjları var, net kárları da yüzde 1 gibi. Bunu Türkiye’de yapsak ne olacak. Üretim ve satış fiyatı arasındaki farka bakacaksınız, asıl konu orada. Bugün dünya devi Cisco, üretiminin hiçbirini kendi yapmıyor. Ve Cisco’nun yarattığı katma değer yüzde 60-70 civarında."

Çelebi’ye ABD’de ’Mr Chip’ diyorlar

BÜLENT Çelebi, dünyanın teknoloji geliştirme üssü olarak kabul edilen ABD’deki Slikon Vadisi’nde en iyi tanınan isimlerden biri. Amerika’da Mr. Chip (Bay Çip) olarak ünlenen Bülent Çelebi, Slikon Vadisi’ndeki iş hayatını şöyle anlattı: "22 sene mühendis olarak Hi-tech de çalıştım ondan sonra National Semiconductor ’da görev aldım. Hong Kong’da birkaç sene yaşadım. Orada pazarlamada çalıştım. 250 milyon dolarlık bir şirket olan Analog Devices’a gittim. Daha sonra da UBICOM denilen bir startups’a geçtim. UBICOM ’da telsiz networkleriyle uğraşıyorduk. Chip ve yazılım üretiyorduk. Bir sürü icatlarım oldu orada şirketi 0’dan alıp 15 milyon dolara getirdik. Bizim yatırımcılarımız Cisco Systems, Dell vb. top firmalardı. 2002 yılında RED Herring’in Top 10 Innovartors ödülünü aldık."

Hedefimiz, teknolojide Türk dünya markası olmak

ODAK noktalarının artık ihracat olduğunu söyleyen Bülent Çelebi, şöyle devam etti: "Hedefimiz,Türkiye sınırları içinde katma değer yaratan Türkiye’nin model şirketi olarak dünyaya açılmak. Çünkü AirTies’ın Türkiye’deki başarısı, Ar-Ge gücünden kaynaklanıyor. AirTies olarak Türkiye’nin "teknoloji alanında dünya markası yaratma" hedefi için talibiz. Bugüne kadar Türkiye pazarında önemli başarılara imza attık, hızla büyüdük, kabuğumuza sığamaz bir hale geldik ve dışarıya açılma kararı aldık. Ancak bu hedefe doğru koşarken, yarattığımız katma değeri Türkiye sınırları içinde tutmak da temel ilkelerimizden biri olacak. Sahip olduğumuz Ar-Ge ile ürünlerimizi Türkiye’de geliştirecek, operasyonumuzu da Türkiye’den yöneteceğiz. Çünkü biz AirTies olarak biz ürün geliştirmediğimiz sürece, sektöründe sağlıklı gelişmeyeceğini düşünüyoruz. Türkiye ekonomisi, teknoloji geliştiren şirketler geliştikçe gelişeceğine inanıyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close