Reel Kesim Güven Endeksindeki Gerileme
Garanti Yatırım Başekonomisti Altınsaç: "Endeksin gerilemesinde temel sebep, genel gidişata ilişkin beklentilerin kötüleşmesi" Ata Yatırım Başekonomisti Girgin: "2013 GSYH büyüme beklentimizi yüzde 4'ten yüzde 3,3'e revize ettik"
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Endeksin gerilemesinde temel sebep, genel gidişata ilişkin beklentilerin kötüleşmesi" dedi.
Altınsaç, Temmuz ayı reel kesim güven endeksine ilişkin değerlendirmesinde, 111,8 olan reel kesim güven endeksinin Temmuz ayında 108,7'ye gerilediğine dikkati çekerek, endeksin gerilemesinde temel sebebin genel gidişata ilişkin beklentilerin kötüleşmesi olduğunu söyledi.
Benzer şekilde toplam sipariş miktarında da düşüş olduğunu belirten Altınsaç, bunun büyüme açısından olumsuz bir gelişme olduğunu belirterek, 75,3 olan kapasite kullanım oranı ise Temmuz'da 75,5'e yükseldiğini, yılbaşına göre kapasite kullanımındaki toparlanmanın olumlu bir gelişme olduğu değerlendirmesini yaptı.
Büyümeye ilişkin verilerin karışık bir tablo çizmeye devam ettiğine işaret eden Altınsaç, "Şu aşamada yüzde 4'lük 2013 büyüme tahminimizi koruyoruz. Sanayi tarafındaki güven endeksi ise bundan sonraki 3 aylık vadede çok daha yakından takip edilmeli. O tarafta düşüşün devamı büyüme üzerinde ciddi risk anlamına gelir" ifadelerini kullandı.
- "2013 GSYH büyüme beklentimizi yüzde 4'ten yüzde 3,3'e revize ettik"-
Ata Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin ise, yurtdışı ve yurtiçi gelişmelerin Mayıs-Haziran'da gözlemledikleri toparlanma sürecinin hızını yavaşlatıcı yönde etkilemesini beklediklerini anımsatarak, "2013 GSYH büyüme beklentimizi yüzde 4'ten yüzde 3,3'e revize ettik" dedi.
Reel kesim güven endeksi hem ham data hem de mevsimsellikten arındırılmış hali ile Temmuz ayında bir zayıflamaya işaret ettiğini belirterek, "Haziran ayında bozulma emareleri gösteren endeks, Temmuz itibariyle yıl içinde en düşük seviyelerin kaydedildiği Ocak-Şubat dönemi gerçekleşmelerine geri dönmüştür. İlk çeyrek büyüme rakamlarının detaylarında özel sektör yatırım harcamalarının daralmaya devam ettiğini hatırlarsak Temmuz reel kesim güven endeksinin o dönem seviyelerine yakınsaması büyüme dinamikleri açısından olumlu görünmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıntılara bakıldığında endekste genele yayılmış bir güç kaybının göze çarptığını aktaran Girgin, "genel gidişat" alt kaleminin en fazla düşüşü gösterdiğini, Haziran ayı itibariyle ortaya çıkan hem yurtdışı hem de yurtiçi gelişmelerin etkilerinin yavaş yavaş öncü göstergelerde gözlemlenmeye başlandığını kaydetti.
Girgin, 8 Temmuz'da yayınladıkları strateji notlarında, yurtdışı ve yurtiçi gelişmelerin Mayıs-Haziran'da gözlemledikleri toparlanma sürecinin hızını yavaşlatıcı yönde etkilemesini beklediklerini anımsatarak, bu beklenti dahilinde 2013 GSYH büyüme tahminlerini yüzde 4'ten yüzde 3,3'e revize ettiklerini bildirdi. - İstanbul