Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek Açıklaması
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin 2’inci gününde ‘Bankacılık ve Reel Sektör’ oturumunda konuşan Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Türkiye’nin bekası ve gelişmesi için Almanya ve Japonya gibi ihracat fazlası vermek gerektiğini söyledi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin 2'inci gününde 'Bankacılık ve Reel Sektör' oturumunda konuşan Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Türkiye'nin bekası ve gelişmesi için Almanya ve Japonya gibi ihracat fazlası vermek gerektiğini söyledi.
Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, 'Bankacılık ve Reel Sektör' konusunda fikirlerini paylaştı. İtibarın sermayenden daha önemli olduğunu ifade eden Özdilek, "İtibarınız varsa sermaye alabiliyorsunuz. Bankalar bilançoya bakar. Kar varsa parayı verir. Zamanında arkadaşımızın karısının üzerine olan evlerini ipotek ettirerek kredi aldık. Bu itimada dayalı olan bir iş. Banka, sizden her türlü garantiyi istiyor. Devlet orta vadeli kredileri çıkarttı. 1980 ihracatımız 2 milyon 900 bin dolarken, ithalatımız ise 7 milyon 900 bin dolardı. Şuanda ise 2015 yılı ihracatımız 143 milyon dolar olarak gerçekleşti. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasıdır. Hepimiz aynı geminin içerisindeyiz. Bu ülkeyi geliştirmemiz gerekiyor. Onun için Almanya ve Japonya gibi ihracat fazlası vermemiz gerekiyor. 2023 vizyonuna baktığımızda 250 milyara ulaşmamız gerekiyor. İnşallah bunu gerçekleştiririz. Bu şekilde gayri safi milli hasılasının da artması gerekmektedir" diye konuştu.
Bankacıların eskisi gibi yağmur yağacağı zaman şemsiyeye sarılmadıklarını belirten Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise, "Devlet bankaları bazı konularda eskisinden daha rahat davranmaya başladılar. Ama ne oldu Türkiye Kazandı. Son yıllarda devlet bankaları özel sektörü geçti. Eskiden devlet bankalarında çok büyük masraflar çıktığı için kimse kredi almaya yanaşmazdı. Özel sektör kapı kapı gezip müşteri ile birebir iletişime geçerken, devlet bankaları da bunu başararak yükseldi. Bankacılık sektörü ile sanayi sektörü el ele yürüyor. Bankacılık sektörü çökerse sanayi çöker, sanayi sektörü çökerse bankacılık sektörü de çöker" diye konuştu. - BURSA