Haberler

"Okul Sütü Programı"Na Üreticilerden Tam Destek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeynep Akyıl - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, "okul sütü" üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirterek, "Heyecanımızı, hedefimizi para üzerine, daha fazla kazanma üzerine kurmamamız, devlet az ayırdı, çok"...

Zeynep Akyıl - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, "okul sütü" üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirterek, "Heyecanımızı, hedefimizi para üzerine, daha fazla kazanma üzerine kurmamamız, devlet az ayırdı, çok ayırdı bu para yetmez hesabından ziyade bunun önemli bir proje olduğunu bilmemiz, uygulayanlara da teşekkür etmemiz gerekiyor" dedi.

Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Okul Sütü Programı Uygulama Esasları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı'nın Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak projenin yeni dönemde de devam edecek olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Söz konusu programın sosyal bir proje olduğunu vurgulayan Koyuncu, dört gözle beklenen Okul Sütü Projesi'nin özünün bazı kesimler tarafından tam anlaşılmadığını iddia etti. Okul sütü üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirten Koyuncu şunları kaydetti:

"Bazılarının tamamen para üzerine, kazanma üzerine okul sütü projesine bakış açıları var. Oysa bu proje sosyal bir proje, bu projenin içerisinde çocuklar var, üreticiler var. Bu projeden daha fazla biz nasıl kazanırız anlayışıyla hareket etmek en büyük yanlışlardan biridir. Okul Sütü Projesi'nde heyecanımızı, hedefimizi para üzerine, daha fazla kazanma üzerine kurmamamız lazım.

Devlet az ayırdı, çok ayırdı bu para yetmez hesabından ziyade, bu projenin önemli bir proje olduğunu, ilk defa uygulandığını bilmemiz, uygulayanlara da teşekkür etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bizim üreticiler olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor, sanayici arkadaşlarımızın da üzerine düşeni yapması gerekiyor. Gerektiğinde bu milletin çocuklarına bizler de bedava süt dağıtmamız gerekiyor, devlete destek olmamız gerekiyor. "

Koyuncu, üreticilerin, Okul Sütü Projesi nedeniyle süt fiyatını yükseltmediğine de dikkati çekti.

-Yeterli süt var, sütte sıkıntı yok-

Programın 2012-2013 eğitim öğretim yılının 2. döneminde yürütülecek olmasının doğru bir yaklaşım olduğunu ifade eden Ali Koyuncu, en fazla sütün bahar aylarında üretildiğini, bu dönemde arz fazlası olduğunu söyledi.

Okul Sütü Projesi için yeterli sütün olduğuna, üretimde hiç bir sıkıntı bulunmadığına işaret eden Koyuncu, "Zaten okullarda dağıtılacak süt Türkiye'de üretilen sütün yüzde 7'sine tekabül eder" diye konuştu.

Okul Sütü Programı'nın özel okullarını da kapsamasından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Koyuncu, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kurslarında da süt dağıtılmasını talep ettiklerini hatta askere, polise de süt verilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Koyuncu, "Sütün haftada 3 gün dağıtılması, çocukların hem tüketim alışkanlığı kazanması hem de çocukları bıktırtmamak açısından doğru" dedi.

-Süt fiyatlarındaki artış-

Son dönemde süt fiyatlarıyla ilgili çeşitli iddiaların bulunduğunu belirten Ali Koyuncu, fiyatlara ilişkin doğru bilinen yanlışlar olduğunu ve bu konuda kamuoyunun yanıltıldığını savundu.

Son 1,5 yıldır süte zam yapılmadığını, 1,5 yılın ardından sütte üretici fiyatlarına yüzde 11,1 oranında zam yapıldığını anlatan Koyuncu şöyle devem etti:

"1,5 yıldan beri biz üreticiler olarak da tüketicilerin korunması anlamında, para kazanmamamıza rağmen, yem fiyatlarının artmasına rağmen, süte hiç bir zam yapmadık. Pastörize süt fiyatlarına baktığınızda, tereyağı, kaşar, tulum peyniri fiyatlarına baktığınızda bu orantı çok daha farklı. Mesela market fiyatlarına baktığınızda pastörize süte yüzde 46 zam geldi. Bu yüzde 46'lık zam nereden geliyor, sanayiciden mi kaynaklanıyor, marketçiden mi kaynaklanıyor buna bakmak lazım. Burada bir yanlış var bir haksızlık, hukuksuzluk var. Üretici ve tüketici bu anlamda sömürülüyor ama sömürenler kim bunun mutlaka tespit edilmesi lazım."

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close