Haberler

Ödül Teşviki, Gayrimenkul Sektörünü Yeniliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

5. Sign of the City Awards (SOTCA)'ın ödül dağıtım töreni Kasım ayında gerçekleştirilecek.

Hürriyet"in öncülüğünde, Lineadecor proje ortaklığı, Schindler Asansör"ün platin sponsorluğu, Emlak Konut"un katkıları ve EY"ın stratejik ortaklığında gerçekleştirilecek olan Sign of the City Awards (SotCA), 5. ödül töreni Kasım ayında gerçekleştirilecek. Sign of the City Awards"ın son başvuru tarihi 15 Ağustos. Sign of the City Awards, Türkiye Gayrimenkul Sektörünün dünya çapında bir marka haline gelmesi ve her zaman daha iyiye teşvik edilmesi adına düzenlenen bir ödül törenidir. Törende katılımcılar çeşitli kategorilerde ödüllendirilecekler.

Sign of the city awards"ın birbirinden deneyimli, değerli ve şeffaf jüri üyeleri, ödül töreninin 5. yılında gayrimenkul sektörüne yaptığı pozitif etkiyi anlattı. Jüri üyeleri, Sign of the city awards"ın gayrimenkul sektöründeki önemli boşluğu doldurduğu konusunda hemfikir. Bu boşluk sektörü tek tip, sadece belli bir kesime hitap eden, amacı yalnızca üretmek olan zihin yapısından kurtarıp, sektörü, yenilikçi, her kesime hitap eden, farklı düşüncelere de açık olmaya teşvik eden bir yer haline getirdiğini savundular.

İşte Sign Of The City Awards Jüri üyelerinin yaptığı açıklamalar;

SotCA Jüri Eş Başkanı Yüksek Mimar ve Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Güzin Konuk, ödül töreninin 5 yılda kat ettiği yoldan bahsederek, "Öncelikli olarak sektörün başarılı bir şekilde ortak bir platformda buluşması çok önemliydi. SotCA bunu başardı. İkinci olarak da bu yarışın sadece üretmek değil, yenilikleri de sunmak olduğu anlaşıldı. Gelişen kategoriler, değişen konjonktür ve birlikteliğin gücü SotCA gibi önemli bir platformla hayatımıza olumlu yansıdı" diye konuştu.

SotCA Jüri Eş Başkanı olan World Architecture Community Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan, ödül töreninin sektöre kazandırdığı değerleri anlattı. Özkan, "SotCA birçok yapı türünü kapsayan içeriğiyle özellikle kentsel ortamdaki yaşam kalitesinin ancak nitelikli yapılanma ile gerçekleşebileceğini hedefleyen bir dizi ölçüt ile her kesime hitap eden bir motivasyon ortamı oluşturdu. Doğa ile iç içe yaşam, enerji sakınımı, yapı ekonomisi gibi kavramlar, ortak ve paylaşılan değerler olarak sektöre sunuldu ve geniş destek buldu" dedi.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, SOTCA"yı, sektörün en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olarak değerlendirdi ve "Gayrimenkul sektörünün gelişmesi ve ileriye taşınması için oluşturulan tabana yaygın bir platform niteliğindeki SOTCA, sektördeki farklı düşüncelerin tek paydada birleşmesinin en güzel örneği. Yeniliğe açık her projenin sektöre sağlayacağı katkının tarafsız bir değerlendirmeden geçmesi, SOTCA"yı daha da önemli kılan etkenlerin başında geliyor" dedi. Durbakayım yarışmanın projelerin satış sürecinde de etkili olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi: "Sektördeki artı gelişmeleri SOTCA vasıtasıyla öğrenmek ve projelere yansıtmak, başarılı bir satış için bulunmaz bir fırsat. SOTCA"dan kazanılan bir ödülün satışlara büyük katkı sağladığı; her kurum ve yöneticinin ortak düşüncesi."

Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Aytek İtez, ödül töreninin mimarlık sektöründeki yankılarını "Mimarlık sektöründen aldığımız geri dönüşlerde, açıklanan duyurularda ödül kazanan gayrimenkul, mimarlık ve kent projelerinin mimarlarının da isimlerinin geçmesi umut verici ve olumlu karşılanıyor. Bu durum, mimarlık sektörünün gelişimi ve farkındalığının arttırılması açısından çok önemli" diye özetledi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, SotCA"nın sektör içerisindeki algısının oldukça önemli bir boşluğu doldurduğunu ve değerli bir platform olarak görüldüğünü belirtti. Maya, "Günümüzde inovasyon, teknoloji kilit önemde. Sadece başvuran firmalar özelinde de değil, hangi firma inovasyonu, teknolojiyi işlerine entegre eder ve bunda da başarılı olursa bir adım öne çıkıyor. Her geçen yıl artan kentleşme oranının, kente ve kentte yaşayan insanlara etkisini en aza indirgemek herkes için önemli. Bu hassasiyetlere ve değerlere sahip olan markaların, sektörde yıllarını vermiş kişiler tarafından da değerlendirilerek takdir görmeleri aslında işin tatlı rekabet kısmı. Bu ödüle aday olma niyetiyle yola çıkılması bile katılımcı firmalara artı değer sağlıyor. Projeleri için odak noktasını kendinden, topluma ve kullanıcılara yönlendiren firmalar bu ödülü kazanamasa bile, doğru yolda oldukları için uzun vadede mutlaka kazançlı çıkacaklardır" dedi.

ULI Turkey Başkanı Zafer Baysal, SotCA jürisinin çalışma düzeninden bahsederek, "Sign of the City Awards kazananları son derece demokratik usullerle, şeffaf süreçlerle, titizlikle belirleniyor. Farklı disiplinlerden gelen jüri üyeleri çok farklı bakış açılarıyla görüş ve değerlendirmelerini tartışma ortamında ve çoğunlukla oybirliği ile gerçekleştiriyor" diye konuştu. Baysal, "Bu ödüllere sahip olmak, bu başarıyı elde eden kurum ve kişilere sadece haklı bir gurur yaşatmakla kalmıyor aynı zamanda firmalarının marka değerine de çok ciddi ve ölçülebilir katkılarda bulunuyor. Bu nedenle, katılıp kazananlar her sene yeni projeleriyle tekrar aday oluyor" dedi.

Baysal, yarışmanın sektöre etkisini de "5 yılı geride bırakırken tüm jüri üyeleri ile birlikte sıkça şahit olduğumuz önemli bir gelişme de önceki yıllarda aday olup da kazanamayanlardan pek çoğunun pes etmeyip, kendilerini geliştirerek bir sonraki yıl tekrar katılmak için çaba göstermeleri oluyor. Ödülleri kazanan, kazanmayan ama bu sürecin bir parçası olup gelişmeye açık olan herkes ve dolayısıyla da ülkemiz kazanıyor. Keza ödüllerle teşvik edilmenin maddi, manevi ve ticari geri dönüşler ile motivasyonlarında yaptığı olumlu etki tüm inşaat ve gayrimenkul sektörünü dünyadaki en iyi uygulamalara yakınsıyor ve hatta çoğu zaman da ötesine taşıyor. Zaten Çin"den sonra dünyada ikinci sırada yer alan uluslararası müteahhitlik hizmetleri sektörümüz de bu haklı özgüvenin, yoğun çalışmanın ve tartışılmaz başarıların en açık tezahürüdür" sözleriyle özetledi.

Sign Of The City Awards"ın Kategorileri

En iyi Konut Projeleri Kategorisi:

En İyi Konut: Binanın kot aldığı noktadan itibaren 10 kat altındaki konutlardır.

En İyi Çok Katlı Konut: Binanın kot aldığı noktadan itibaren 10 ve üzeri kata sahip konutlardır.

En İyi Müstakil Konut: Kullanış yönünden başka bir yapı ile bağlantısı olmayan belli kişi veya kişilerin bağımsız kullanımına ayrılmış olan villa tarzı yapılanmalardır. Tek kat, dubleks, tripleks olabilir. Ayrıca duvar komşuluğu açısından tek, ikiz, üçüz olarak nitelendirilebilir;ancak müstakil tanımında bağımsız kullanım esastır.

En İyi Rezidans: İçinde oturanlara hizmet verebilen, sosyal imkan ve güvenlik sağlayan, kendi kendine yetebilen teknolojisi yüksek kalitede bir yapıdır Resepsiyon hizmeti, günlük temizlik ihtiyacı, kuru temizleme, çamaşırhane, alışveriş servisinin vb. profesyonel bir şekilde sunulduğu yapılar olarak tanımlanabilir. Çok veya az katlı olabilir.

En İyi Ticari Projeler Kategorisi

En İyi Ofis: İşyeri kullanım amaçlı olarak geliştirilmiş, gelir getiren mülk kategorisinde yer alan, teknik ve fonksiyonel olarak iş binası kriterlerine uygun dizayn edilmiş iş merkezleri, plazalar, ofisler bu kategoride değerlendirilir.

En İyi Yerel Merkezli AVM: 30.000 m2 altında, brüt minimum 5000 m2 kiralanabilir alanı ile minimum 15 dükkanı bulunan ve profesyonel olarak yönetilen alışveriş merkezleri bu kategoride değerlendirilir.

En İyi Bölgesel Merkezli AVM: 30.000 m2 üzeri, brüt kiralanabilir alan büyüklüğüne sahip ve profesyonel olarak yönetilen alışveriş merkezleri bu kategoride değerlendirilir.

En İyi Endüstriyel / Lojistik Yapı: Fabrika, depo, antrepo, lojistik projeler bu kategoride değerlendirilir.

En İyi Karma Kullanımlı Proje: Konut, ofis, alışveriş merkezi, otel gibi iki veya daha fazla fonksiyonun bir arada bulunduğu projelerdir.

En İyi Hizmet Yapıları Kategorisi:

En İyi Sağlık Binası: Hastane projeleri ile hasta ve yaşlı bakım evleri konseptleridir.

En İyi Eğitim Binası / Kampüsü: Okul ve benzeri eğitim projeleridir. (ilköğretim, üniversite binaları ve kampüsleri vb).

En İyi Sosyo-Kültürel Yapı: Müze,sergi,fuar, konferans, kongre merkezleri, auditoryum, gösteri ve sanat merkezleri, sosyal amaçlı projeler, camiler, kütüphaneler, sinema ve eğlence merkezleri, spor tesisleri, tribünler vb bu kategoride değerlendirilir.

En İyi Turizm Hizmet Yapıları: Tüm otel ve turizm tesisleri, tatil köyleri, günübirlik dinlence, eğlence ve konaklamaya ilişkin tesisleri kapsayan proje ve uygulamaları gayrimenkul özellikleri kapsamında değerlendirilecektir.

En İyi Ulaştırma ve Altyapı Hizmetleri: Köprü, baraj, havaalanı, liman vb. gibi projeleri kapsamaktadır.

Kent ve Mimarlık Kategorisi

En İyi Mimari Tasarım (Kamu): Herhangi bir gayrimenkul segmentinde teknik, estetik, fonksiyonellik ve sürdürülebilirlik anlamında mimari konseptin değerlendirilmesidir. (Kamu ve Özel sektör projeleri ayrı ayrı değerlendirilecektir).

En İyi Mimari Tasarım (Özel Sektör): Herhangi bir gayrimenkul segmentinde teknik, estetik, fonksiyonellik ve sürdürülebilirlik anlamında mimari konseptin değerlendirilmesidir. (Kamu ve Özel sektör projeleri ayrı ayrı değerlendirilecektir).

Genç Mimar Teşvik: 30 Yaşının altında olan, nitelikli ve sürdürülebilir mimari proje çalışmaları bulunan mimarlara teşvik ödülüdür. Gerek profesyonel yaşamda yer alan, gerekse üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim yapan mimar adaylarının katılımına açıktır. En İyi Kentsel Tasarım Kentsel Tasarım ilkelerine göre gerçekleştirilmiş kamusal alan düzenlemeleridir (kent meydanları, yaya bölgeleri, mahalleler vb.).

En İyi Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma: Doğal ve kültürel mirası, yaşatmaya - geliştirmeye yönelik koruma ve uygulama projelerini kapsamaktadır. Projeler; yapı, sokak, mahalle ve havza ölçeğinde olabilir. Projeler; geçmişin değerlerini gelecek nesillere aktaran, doğal ve kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına ilişkin temel ilkeleri içermelidir. Projeler; yapı ölçeğinde restorasyon, sokak ölçeğinde sokak sağlıklaştırma, mahalle ölçeğinde canlandırma ve yenileme, havza ölçeğinde yerel ve bölgesel kalkınma yaklaşım ve stratejilerini kapsamalıdır.

En İyi Kentsel Dönüşüm Projesi: Kentsel yenileme ve dönüşüm mevzuatına tabi ve/veya dönüşüm projesi kriterlerine uygun yapılandırılmış projelerdir.

En Yeşil Bina: Sürdürülebilirlik kapsamında sertifikalı (Leed, Bream gibi) ya da sertifika adayı olmaya hak kazanmış yapılar, enerji verimli binalar ve akıllı binalar bu kategoride değerlendirilir.

Diğer:

En İyi Pazarlama Kampanyası: Projelerin pazarlama kampanyalarına verilen ödüldür. Bu kapsamda, pazarlama kampanyasının bütünsel konsepti, projedeki mecra kullanımı, bilinirlik, marka algısı yaratma başarısı, farklı alternatif pazarlama kanallarının kullanımı, sosyal medya kullanımı, satış ofisi ve örnek daire teması, web sitesi tasarımı değerlendirilmeye tabi tutulur.

En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi: Doğal çevreyi koruyan, müşterilerin tercihlerini dikkate alarak kaliteli ve güvenli projeler sunan; iş görenlerin temel hak ve özgürlüklerine saygı gösteren; faaliyetlere ilişkin doğru bilgi sunan ve sosyal girişim kavramını sahiplenerek edinimlerini toplumun refah seviyesine katkıda bulunacak şekilde kullanan; eğitim, spor, sağlık, kültür ve sanat etkinlikleri ve projeleri bu kapsamda incelenecektir.

En İyi Gayrimenkul Tesis Yönetimi: Gayrimenkullere ilişkin tüm proje, üretim, pazarlama süreçleri ve yönetim teknikleri ile beceriler değerlendirilir.

Yılın Fark Yaratanı: Bu katagoride gayrimenkul sektörü adına fark yaratan bir kişi veya kurum jüri tarafından ödüllendirilecektir. Jüri tarafından geniş bir yelpazede sektöre estetik, inovasyon, icat, buluş, sanat vb.. anlamında soluk getiren bir farklılık ödüle layık bulunacaktır.

Son Başvuru Tarihi: 15 Ağustos

Yarışmaya başvurmak isteyen kişi ve kurumlar, 15 Ağustos 2018 tarihine kadar başvurularını gerçekleştirebilecek. 01.01.2013-14.09.2018 tarihleri arasında tamamlanmış ya da proje yapım aşamasında olan projeler aday olabilecek. Bir proje sınırsız sayıda kategoride aday olabilecek. Başvuru sürecinin sona ermesinin ardından; EY Türkiye tarafından yapılacak teknik bir değerlendirmeyle, tüm başvuruların katılım koşullarına uygunluğu denetlenecek. Jüri üyeleri, teknik elemeyi geçen projeler arasından, online olarak yapacağı ön eleme yapacak ve her kategori için 5 finalist belirleyecek. İkinci aşamayı geçen 5 proje, bütün jüri üyelerinin değerlendirmesine sunulacak. Başvuru yapan projeler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da jüri toplantısında değerlendirme sırasında projelerini anlatabilecek.

Tüm değerlendirmeler sonucunda her kategoriden sadece 1 proje "Sign of the City" seçilecek.Lineadecor proje ortaklığında, Schindler Asansör"ün platin sponsorluğunda ve Emlak Konut"un katkılarıyla gerçekleştirilecek olan Sign of the City Awards"a katılacak projeler, yarışma başvurularını http://www.signofthecity.com/ web sitesinden yapabilecekler, aynı zamanda katılım koşulları, bu yılki kategorilerin detayları ve duyurularını başvuru tarihinden itibaren siteden takip edebilecekler.

Kaynak: Projemlak / Ekonomi
title
Close