Haberler

Obezite Tedavisinde Aktif Katılımın Önemi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Yalçın Başaran, obezitenin genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan kompleks bir hastalık olduğunu belirtirken, tedavi sürecinde hastanın aktif katılımlarının başarıda kritik rol oynadığını vurguladı.

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçın Başaran, obezitenin genetik, çevresel, sosyo-kültürel ve psikolojik faktörlerle ortaya çıkabilen kompleks bir hastalık olduğunu bildirdi.

Medicana Sağlık Grubundan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Yalçın Başaran, hastanın sürece etkin katılımının tedavi başarısında kritik rol oynadığını belirtti.

Obezitenin vücutta aşırı yağ birikimiyle tanımlanan kronik bir hastalık olduğunu aktaran Başaran, "Obezite, vücut kitle indeksinin (VKİ) 30 veya üzeri olmasıyla tanımlanır. VKİ 30-34.9 arasında olan bireyler evre 1, 35-39.9 arasında olanlar evre 2 ve 40 üzeri olanlar morbid obezite olarak sınıflandırılır. Obezite tedavisi endokrinolog, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve gerekirse genel cerrahın yer aldığı multidisipliner bir ekip tarafından planlanmalıdır." ifadesini kullandı.

Hastalıkla gelen kilo artışıyla çeşitli riskler ortaya çıktığına dikkati çeken Başaran, "Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği, kalp-damar hastalıkları, safra kesesi hastalıkları, karaciğer yağlanması, kas-iskelet-eklem rahatsızlıkları, solunum güçlüğü, uyku apnesi, adet düzensizlikleri ve hatta bazı kanser türleri (kadınlarda rahim, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde kolon ve prostat kanserleri) gelişebilir." bilgisini verdi.

Obezitenin sağlık üzerindeki etkilerine dikkati çeken Başaran, "Kilo artışıyla birlikte diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, bazı kanser türleri ve eklem rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir." açıklamasında bulundu.

Başaran, obeziteyle mücadelede tıbbi beslenme tedavisi (diyet), egzersiz tedavisi, davranış değişikliği,

ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinin kullanıldığını kaydetti.

Obezite tedavisinin sürekli bir süreç olduğunu vurgulayan Başaran, "Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, tedavi bırakıldığında yeniden kilo alma riski bulunmaktadır. Bu nedenle hastanın sürece aktif katılımı tedavinin kalıcılığını sağlar." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 yılında hanelerimizin yarısını kendi doğalgazımızla karşılayacağız

2026 yılını işaret etti: Hanelerin yarısının ihtiyacını karşılayacağız

'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title