Haberler

Nihat Özdemir.Sadece Bir Havalimanı İnşa Etme Değil, İstanbul'a Kalıcı Bir Eser Bırakma Bilinci ve...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'un dünyaya açılan iki önemli havalimanından biri olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 18 ayda tamamlanan yeni terminal binası ve eklerinin inşasını gösteren birbirinden çarpıcı 300'e yakın fotoğraf bir kitapta toplandı.

İstanbul'un dünyaya açılan iki önemli havalimanından biri olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 18 ayda tamamlanan yeni terminal binası ve eklerinin inşasını gösteren birbirinden çarpıcı 300'e yakın fotoğraf bir kitapta toplandı.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı için hazırlanan özel kitabın tanıtımı Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ev sahipliğinde düzenlenen bir gecede yapıldı. Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, "Havalimanının inşaatı, küresel finansal kriz sürecinin tüm belirsizliğinin en üst düzeyde olduğu döneme denk geldi. Böyle bir konjonktürde, rekor denebilecek bir zamanda bu denli büyük çaplı bir altyapı işini üstlenmek ve bitirebilmek, bizler için daima büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı olmuştur. Yapılan işlerin nasıl hayata geçtiğini ve hangi aşamalardan geçilerek uygulandığının hatırlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması bizim için önemli bir sorumluluktu, bu kitap böyle bir amaçla oluşturuldu" dedi.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Limak Yatırım, GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad üçlü konsorsiyumunun ortaklığıyla kurulan İSG tarafından 18 ayda inşa edilerek 2009 yılında hizmete açıldı. Türkiye'nin en önemli inşaat projeleri arasında yer alan havalimanının inşasını gösteren 300'e yakın fotoğraf gelecek kuşaklara aktarmak sorumluluğuyla bir kitap haline getirildi. Kitapta İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı inşa projesinin, 3 Mayıs 2008'de düzenlenen temel atma töreninden, 31 Ekim 2009'daki açılış törenine kadar geçen süredeki tüm inşaat aşamaları fotoğraflar ve özel tanıklıklarla yer alıyor.

"22 BİN TON ÇELİK, 284 BİN METREKÜP BETON KULLANILDI, 7 BİN KİŞİ ÇALIŞTI"

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasını, tüm ek birimleriyle birlikte 18 ay gibi rekor bir zaman diliminde, planlanan sürenin öncesinde tamamlayarak, 31 Ekim 2009'da hizmete açtıklarını, projenin terminal binası, apron, otopark, havalimanı oteli, VIP binası ve tüm diğer unsurlarıyla yaklaşık 500 bin metrekarelik alanı kapsadığını hatırlattı. İnşaat sürecindeki çarpıcı rakamlara da değinen Ebru Özdemir, 18 ay boyunca 22 bin ton çelik, 284 bin metreküp beton kullanıldığını, inşaat süresince yaklaşık 7 bin kişinin projenin yapımına emek verdiğini söyledi. Havalimanının inşaat sürecinin aynı zamanda küresel finansal kriz sürecinin tüm belirsizlik ve endişesinin en üst düzeyde olduğu döneme denk geldiğini vurgulayan Ebru Özdemir, "Böyle bir konjonktürde, rekor denebilecek bir zamanda bu denli büyük çaplı bir altyapı işini üstlenmek ve bitirebilmek, bizler için daima büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı olmuştur" dedi.

"DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN HAVALİMANLARI ARASINDA YER ALIYOR"

Havalimanında depreme karşı sismik izolatör sistemi gibi ileri mühendislik teknik ve uygulamalar kullanıldığına vurgu yapan Ebru Özdemir, proje ekibinin de büyük bir özveri ve hızla çalıştığını ve havalimanının mühendislik ve mimarinin kusursuz uygulamalarıyla hayata geçtiğini ifade etti. Havalimanının yeni uluslararası terminali ile hizmete girmesinden bugüne kadar geçen yaklaşık 3.5 senede, yurtiçi ve yurtdışında pek çok yarışmadan ödüllerle döndüğüne dikkat çeken Ebru Özdemir, "Havalimanımız en son 18 Nisan'da Washington DC'de IFC ve Infrastructure Journal tarafından, Dünyanın En İyi 40 Kamu-Özel-İşbirliği Projesi'nden biri seçildi" dedi. Ebru Özdemir farklı, yenilikçi ve teknolojik yapısıyla Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın bugün 90 dış, 33 iç olmak üzere toplam 123 hat uçuş noktası ve 2012 yıl sonu itibariyle yaklaşık 15 milyon yıllık yolcu sayısı ile dünyanın en hızlı büyüyen havalimanları arasında yerini aldığını ifade etti.

"SABİHA GÖKÇEN İLE İSTANBUL'A KALICI BİR ESER BIRAKMIŞ OLDUK"

Ebru Özdemir, sadece uluslararası bir havalimanı değil aynı zamanda İstanbul gibi dünyanın en güzel şehirlerinden birine kalıcı bir eser, o şehrin kapılarını dünyaya açacak bir simge yapı da kazandırdıklarını sözlerine ekledi. Ebru Özdemir, 'Bir Yapı Olarak İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası' kitabının bu anlayış ve yaklaşımla hayata geçtiğine dikkat çekti.

KİTAP HAKKINDA

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasını bir yapı olarak ele alan bu kitap; terminal binası, apron, otopark, havalimanı oteli, VIP binası ve diğer unsurlarıyla projenin 18 ay gibi rekor bir sürede tamamlanan inşasını 300'e yakın fotoğraf eşliğinde belgeliyor. Toplam 352 sayfadan oluşan kitapta 3 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirilen temel atma töreninden 31 Ekim 2009 tarihinde yapılan açılış törenine kadar geçen süre zarfında inşaatın tüm aşamaları fotoğraf sanatçısı Ayşe Kaya'nın objektifinden yansıtılıyor. Kitapta ayrıca Emre Gökdeniz'in de inşaat dönemine ait fotoğrafları yer alıyor. Kitabın proje yöneticisi Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir iken, Tasarım ve Sanat Yönetmenliği'ni Bravo İstanbul'dan Ulaş Eryavuz üstlendi. Kitapta, 18 aylık sürece yakından tanıklık etmiş olan isimlerin açıklamaları da bulunuyor. Bu röportajları ise gazeteci Aylin Löle gerçekleştirdi. Kitap ayrıca toplam inşaat alanı, kullanılan çelik ve beton miktarı gibi inşaatla ilgili rakamsal verilere de yer veriyor. - İstanbul / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close