Haberler

Mut'tan Günlük Bin Ton Kayısı İhracatı Yapılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Mut ilçesinde günlük bin ton kayısı ihracatı gerçekleştiriliyor.

Mersin'in Mut ilçesinde günlük bin ton kayısı ihracatı gerçekleştiriliyor. Sezonun ortası olmasına rağmen kayısı fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilk hasadı yapıldığında 20 liradan alıcı bulan sofralık kayısının, şu an 3 ila 4 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirterek, "Fiyatlar geçen yıllara oranla iki katından fazla. Kayısı bu yıl üreticiye para kazandırıyor" dedi.

Üretilen kayısının ilk olarak sebze haline geldiğini belirten Acar, "İç ve dış piyasada büyük bir canlılık var. Bu yıl çiftçimiz hasattan çok memnun. Emeğinin karşılığını fazlasıyla alacak. Geçen yıl Mut'ta 18 ihracatçı firma sebze halinde kayısı alımı yaptı. Bu yıl ise 20 ihracatçı bulunmakta. Mogador, Bebeko, Ninfa, Trintina, Çağatay, Septik ve İtalyan Tokalı kayısı cinsi 3 ila 4 TL'den alıcı bulmakta. Üretimin ortalarına gelinmesine rağmen bu cinsler halen fiyatını korumakta" diye konuştu.

Acar, şöyle devam etti:

"Bu yıl Mut halinde, Mut coğrafyasında, Mut ilçesinde üreticilerimizin yüzü güldü. Geçen yıllarda girdiler yüksek, maliyet yüksek Pazar düşük oluyordu. Bu sene aranan, hayal edilen ve beklenilen Pazar yakalandı. Hala şu anda 2 ila 2,50 lira arasında Septik kayısılar alıcı bulmakta ve 3 ila 4 lira arasında İtalyan Tokalı alıcı bulmakta. 15 gündür ihracatı olan Trintina kayısı ihracatta 1,80 ile 2,50 lira arasında alıcı bulmakta. Buda güzel bir rakam ve tatmin edici bir rakam çünkü mahsul verimli ve pazarı iyi geçiyor."

"MUT KAYISISINDA KALİTE VAR"

Bu yıl kayısının kalitesinin tartışılmaz derecede olduğunu söyleyen Acar, "Hiçbir ihracatçının bahane bulamayacağı kadar kaliteli ürün var. Bundan sonra gelecek tatlı kayısılar iç piyasada pazarlanacaktır. Onlarda Septik, İtalyan Tokalı, Alyanak, yerli Tokalılar ve şekerpareler. İç piyasa tüccarlarımızda bu kayısıların hasat mevsimini beklemekte. Buna rağmen iç piyasa tüccarlarımız ihracata giden Trintina dediğimiz kayısıları bile iç piyasaya pazarlamakta. Özellikle rekolte Trintina kayısıda çok güzel oldu. Geçen yıla göre birazcık tatlı kayısılarda Bebeko dediğimiz dış ticarette alıcı bulan kayısılarımızda da biraz boşluk var ama kalite yüksek fiyat yüksek olacak, beklentimiz budur" dedi.

MUT HALİNDE 26 İHRACATCI VAR

Kayısıların genel ağırlıkta Rus pazarlarına girdiğini, şu anda 20 tane firmanın Mut halinde ihracata Mut kayısısı aldığını belirten Acar, "Mut halinde 26 ihracatçı var. Bunların her biri günlük birer ikişer tır yüklemekte. Hal ve soğuk hava depolarında dış ülkelere pazarlanacak şekilde kayısı ambalajlama yapılmakta. Ön soğutma yapılıp tırlara yüklenip gitmekte. İlçede yeterli derecede ihracatçımız var. Buna karşında yeterli derecede kayısı mahsulümüz var. Hiçbir şekilde bu yıl pazar sıkıntımız yok. İç piyasada Mut toptancı halimizde tüccarların paketleme yaptığı ardiyelerine komisyonculardan aldıkları kayısıları paketleyip Türkiye'nin her tarafına pazarlama yapılıyor. Sadece İstanbul, Ankara, İzmir değil Türkiye'nin her iline Mut kayısısı gitmekte" diye konuştu.

GÜNDE BİN TON KAYISI İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Mut'ta geçen yıl 80 bin tona yakın kayısı rekoltesi gerçekleştiğini hatırlatan Acar, "Bu yıl o rekolteye belki ulaşamayız ama yakın olur geçen yıla göre fiyatların iki katı olması nedeniyle ilçe ekonomisine bu yıl daha fazla katkısı olacaktır. Şu an ihracata günlük 35–40 kamyon gitmekte buda yaklaşık günlük bin tonun üzerinde demektir" dedi.

Türkiye genelinde mevsim gereği çoğu yerde kayısının çiçekken don vurup zarara uğradığını söyleyen Acar şöyle devam etti:

"İlçemiz böyle bir kayıp yok. Bu sebepten dolayı da kayısıya çok fazla talep var. Sonuç ne olursa olsun bir talep varsa ülkede ihtiyaçlarını bizim ilçeden karşılamak üzere. Mut kayısısı soğuk hava depolarında 40 gün bekleme gibi bir dayanma süresi var. 40 gün sonra kayısıyı aynı canlılıkta tekrar dış pazara sürebilirler Bu sebepten dolayı birçok firma bizim kayısılarımızı son şekliyle paketleyerek beklemeye bırakıyor ve 40 gün gibi bir zaman sonra dış piyasaya gidiyor." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close