Haberler

Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan Hitit'e Yetki Belgesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hitit Üniversitesi, Türkiye’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu ve inşaat işçiliği meslek dallarında personel yetkilendirme belgesi veren sayılı merkezler arasına girdi.

Hitit Üniversitesi, Türkiye'de inşaat sektöründe faaliyet gösteren ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu ve inşaat işçiliği meslek dallarında personel yetkilendirme belgesi veren sayılı merkezler arasına girdi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında dört meslek dalında personel yetkilendirme belgesi vermek üzere imzalanan sözleşme kapsamında "yetkilendirme" süreci başarıyla tamamlandı. Çorum'da 10 bine yakın işçiyi ilgilendirme personel yetki belgelendirme verilecek olan meslek dalları üniversite ve Ticaret ve Sanayi Odası ile yapılan koordineli çalışmalar sonucunda belirlendi.

Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi Personel Belgelendirme Birimi merkezi açılışında konuşan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Anadolu insanın barış zamanı reçber savaş zamanında asker modunun ötesine çıkarılmadığını söyledi.

Anadolu insanının artık üniversiteler içerisinde yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Reha Metin Alkan, bundan 10 yıl öncesine kadar rektörlerin insanların etnik kimliğine göre ayrımlar yaparken artık kendilerinin insanların eğitimlerini almalarına gayret gösterdiklerini belirtti.

Hitit Üniversitesinin Hitit genç bir üniversite olmasına rağmen Türkiye'de belgelendirme birimi bulunan 7 kurumdan birisi olduğuna dikkat çeken Alkan, "Bizden önceki merkezlere baktığımızda en küçüğünün 20-30 yıllık geçmişe sahip üniversiteler olduğunu görüyoruz. 2 yıl süren çalışmalar sonunda yetki belgesi almayı hak ettik. Zorlu bir süreçti. Uluslararası standartlara uygunluğu belirlenmiş bir merkez. HÜBTÜAM Türkiye'nin her alanında görev yapacak yetkinliğe sahip. Üniversiteler Ar-Ge ve bilimsel çalışmalar yapmalı. Bu merkez onun için kuruldu. 25 bin üniversitede 2 bin 500'cü olduk. Elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Çorumdaki üniversite-sanayi işbirliği Türkiye'ye örnek gösterildi" dedi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal da TOBB'un aynı işi yapan bir şirketinin olduğunu belirterek, amaçlarının rekabet olmadığını söyledi.

Mesleki yeterlilik alanında ciddi bir açık bulunduğunu dile getiren Başaranhıncal, "Türkiye olarak zorlanıyoruz. Toptan sıra beklemeden yerelde hizmeti almak ana amacımızdı. TÜRKAK'tan belge almak çok kolay değil. Biz bu zorlu süreci aştık. Bu belgeleri 2020 yılına kadar İş-Kur üzerinden destekliyoruz. Sınavı kazananlar İş-Kur'dan parasını alabiliyor. Mesleki yeterlilik belgesi sınava girdiği zaman işçilerimiz mühendis edasıyla eğitim alıp kendilerini yeniliyor. İş kazalarında en önemli belge. Eğitimini almış insanların iş kazası riski ile almayan insanların arasında dağ kadar fark var. Tahmini 10 binin üzerinde çalışan var. Bizim en çok ihtiyacımız olan meslek gurubunda artık yetkilendirme yapılabilecek" ifadelerini kullandı.

Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreteri Dr. İbrahim Çetin ise, ülkemizde belgenin diplomadan çok daha ön planda olduğuna dikkat çekerek, "Belgenin altında yatan bilgi beceri daha önemli. Belge bilgi ve beceriyi yansıttığı sürece bir anlamı var. Sadece belge varsa çok anlamsız. Ölçe merkezlerinin doğru şekilde ölçmesi ölçmeyi geçebilen insanlara belge vermesi lazım. Bu belgeye olan güveni sürekli devam etmesi için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, bilgi çağının ortaya çıkardığı teknolojik gelişmeler ve küreselleşmenin gelmiş olduğu nokta iş piyasasındaki rekabet koşullarını daha stratejik bir boyuta taşıdığını ve ayırt edici bir güç olarak nitelikli insan kaynağı unsurunu ön plana çıkardığını söyledi.

Karaman, nitelikli işgücünün oluşturulması sürecinde öncelikle iş piyasası ihtiyaç ve beklentilerinin doğru anlaşılması, ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda meslekleri icra edecek bireylerin sahip olması gereken niteliklerin belirlenmesi ve bireylere bu nitelikleri kazandıracak eğitim programlarının sunulması ile istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi önem arz ettiğine dikkat çekti.

Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi çalışanların mensubu olduğu mesleği iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini de alarak en doğru bir şekilde icraa ettiğini kanıtlayabildiğini, işverenlerin ise mesleki yeterliliğinden emin olduğu çalışanları istihdam ederek üretimde verimliliği ve kaliteyi artıracağını dile getiren Karaman, "Eğitim ve istihdam arasında sıkıntılı bir süreç var. Çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu mesleki yeterliliğe haiz nitelikli işgücünün oluşturulabilmesi için MYK tarafından hazırlanan meslek standartları ve yeterliliklerin MEB ve YÖK tarafından verilen mesleki eğitir müfredatlarına yansıtılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sayede ülkemizde sunulan mesleki ve teknik eğitim programlan iş piyasasının talep ettiği nitelikte bireylerin yetişmesine imkan verecek, bu programları tamamlayan kişiler de çalışma hayatının talep ettiği mesleki yeterliliğe sahip olacaklar ve böylece eğitim ve istihdam arasındaki bağ kurulmuş olacaktır. Kurumumuz, uluslararası akreditasyonu olan 105 kuruluşu olan sınav ve belgelendirme yapmak özere yetkilendirmiştir. Bu kuruluşların yıllık 1 milyon 750 bin kişiyi sınav yapabilecek kapasitesi bulunmaktadır. 110 kuruluşun (bakanlıklar ve kamu kurumlan dahil) yetkilendirme süreci devam etmektedir. Bugüne kadar, 230 bini tehlikeli ve çok tehlikeli işlere ilişkin mesleklerde olmak üzere toplam 255 bin kişiye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmıştır" diye konuştu.

AK Parti Çorum milletvekili Ahmet Sami Ceylan ise, Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni almak için sadece Çorum'dan değil diğer illerden de bu sertifikayı almak için çalışanların üniversiteye başvuracağını söyledi.

Hitit Üniversitesi'nin Türkiye'de Mesleki Yeterlilik Belgesi veren 7 üniversiteden biri olduğunu açıklayan Anadolu Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin veren üniversitelerimiz. Bu da bize bazı konularda Türkiye'de belli üniversiteler arasına girme yolunda büyük mesafe kat ettiğimizi gösteriyor.

AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM idare Amiri Salim Uslu da, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun ölçe ve değerlendirme belgelendirme konusunda Hitit Üniversitesi'ni yetkili olarak seçmesini önemsediklerini söyledi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu kanunu 2006 yılında çıkarıldığını hatırlatan milletvekili Salim uslu, "Amacımız ülkemizdeki iş kazalarının önüne geçmek, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı çıkarmaktı. İş kazalarının en çok meydana geldiği sektörleri belirlemekti. Bunları da belirledik. İş kazalarının en çok yaşandığı sektör inşaattır. Eğitimli, bilinçli, sertifikalı işçi bu sektörde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilerek mesleğini en iyi şekilde ifa eder hale geldi. Sanayicimiz artık 'ne iş olsa yaparım' diyen insanların baskısından da kurtulmuş olacak. Bu kurum insan yetiştirecek. Kendine güvenen ne iş yaptığını bilen özgür insan yetiştirecek. İnsanlarımızın nitelikli hale getirecek. Aynı zamanda kaliteli ve verimli üretim yapması konusunda işverene katkı sunacak. Katma değer oluşturacak" şeklinde konuştu.

En tehlikeli meslek dalları alanında Çorumda eğitim verilmesi önemli olduğunu anlatan Uslu, "Hayatımın sonuna kadar ben belge aldım deme şansı yok. Eğitimler ve meslekler zaman zaman yenilenecek. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücü o sektörde ortaya çıktı. Ne iş verirseniz yaparım devri kaç para verirseniz yaparım abi artık kapanıyor. Nitelikli işgücüyle yapılan üretim daha kaliteli, verimli olacak olacak. Rekabeti işçilik maliyetlerini aşağıda tutarak sürdürebilir hale getirme şansınımız yok. Maliyetleri aşağı çekilecek ama kalite öne çıkacak. Markalaşacağız. Rekabet gücünü ortaya çıkaracak yeni teknolojiler ortaya çıkacak. Türkiye dünya standartlarının gerisinde kalamaz. O yüzden sertifikalı eleman çalıştırmak zorundayız" dedi.

Vali Necmettin Kılıç ise, Türkiye'de 14 milyon kayıtlı işçi olduğunu açıkladı. 60 Bakmakla yükümlü oldukları kişilerde göz önüne alındığında 60 milyon insanın bu sektörden ekmek yediğini dile getiren Vali kılıç, çalışma hayatında yapılan düzenlemelerin Türk toplumunun bugününü ve yarınını çok yakından etkilediğini belirtti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun kurulması ve bu kurumun bazı mevzuatları çıkarmasının memnuniyet verici olduğunu anlatan Kılıç, "Kültürümüzdeki Ahilik Teşkilatı'nı ve fonksiyonlarını hatırlatan sertifikasyon dönemi muhakkak suretle sonuçları itibariyle ülkemize hayırlı olacaktır. İlimizin bu tür sertifikasyon verebilmesi çok önemli ve çok güzel" ifadelerini kullandı. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title