Haberler

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 40,01 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 oldu

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Buna göre yıl sonu dolar ve enflasyon beklentileri belli oldu. Önceki ankette 40,53 TL olarak tahmin edilen yıl sonu dolar kuru bu ankette 40,01 TL olarak gerçekleşti. Enflasyon beklentisi ise yüzde 44,19'dan yüzde 44,16'ya çekildi.

Merkez Bankası'nın nisan ayına ait Piyasa Katılımcıları Anketi'nde dolar ve enflasyon tahmini duyuruldu. Açıklanan verilerde 12 ay sonrası enflasyon ve dolar beklentilerinde önceki ankete göre rakamlarda düşüş görüldü.

DOLAR

Dolar beklentisi bir önceki anket döneminde 40,53 TL iken, bu anket döneminde 40,01 TL oldu. 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 42,79 TL iken, bu anket döneminde 42,47 TL olarak gerçekleşti.

ENFLASYON

Yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken, bu anket döneminde yüzde 44,16 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 36,70 iken, bu anket döneminde yüzde 35,17 oldu.

FAİZ

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 45,82 iken, bu anket döneminde yüzde 51,43 oldu. Cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 45,00 iken, bu anket döneminde yüzde 50,00 olarak gerçekleşti.

BÜYÜME

Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 3,3 olarak gerçekleşirken GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,8 iken, bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500

Yorumlar (43)

Gokay Ergul:

Bu nasıl ekonomi yönetimidir ya hem halka diyeceksin ki TL'ye dön dolar alma diğer taraftan da diyeceksin ki yıl sonunda dolar en az 40 lira olacak ben bunu durduramıyorum diyeceksin halk tabii ki kazançlı çıkmak için dolar alacak bunun karşılığında ben mesela şimdi giderim 2 milyon lira karşılığında dolar alırım niye yıl sonu da 40 lira olacak Allah ben ekonomistim deyip de ülkeyi batıranların laneti üzerine olsun inşallah

457
17
yanıtYanıtla
haksız mıyım:

Onların söyleyemediğini ben söyleyeyim, sayın vatandaşlarımız ülkeyi bu hale düşürdüğümüz için Allah bizi affetsin ama batıyoruz... :)))

yanıt378
yanıt13
Ayhan:

Bu dolar tahminini merkez bankası yapmıyor piyasa anketleri sonucunda belirleniyor

yanıt16
yanıt50
Murat:

İşte sen gider 2 milyon dolar alırsan herkes de senin gibi yaparsa önümüzdeki sene de 60 lira olur o para senden misli misli çıkar bence ülkeyi batıran şeylerden biride bu zihniyet milliyetçilik ruhundan geri dönmemek lazım, saygılar.

yanıt18
yanıt9
Oğuz Kaan :

Gardaş sen hesap mı bilmiyorsun? Dolar şuna 32 TL Yıl sonu 40 TL olsa bile %25 artmış olur. Yıl sonuna 8 ay var. 8 aylık TL getirisi aylık %4 den hesaplarsan birleşik olarak %35 i geçer. Bence enflasyon senin gibi matematik bilmeyen dolar meraklısı yurttaşlar yüzünden düşmüyor:)) (ironi)

yanıt9
yanıt2
Nuri Aga:

Hiç düşürelim diye uğraşan yok. Ni ye acaba. bir çoğunun çuvallar dolusu doları eurosu olduğu için mi.yazık bu millete diyecem de hak ediyoruz be kardeşim.

yanıt5
yanıt0
Hsn:

Azcık ekonomistleri takip etsen yüksek enflasyon olan ülkelerde enflasyon artışına yakın seviyelerde kur un artması istenen bir şeydir.Enflasyon artarken kur düşüyorsa asıl o zaman kork atom bombası geliyor demektir.Ayrıca paranı dolara yatırmak aptallıktır 1-2yıl sonra TL karşısında paran artmış sanacaksın ama dolarda enflasyona tabiidir bu yıl 100dolara aldığını seneye 100dolara alamazsın farkında olmadan paran eriyecek

yanıt6
yanıt0
Şenol Dogan:

BEN ekonomistim bunların kafası basmazzz fıkra bu kadar....

314
8
yanıtYanıtla
Erdal Gürleyen:

beklentiler ne zaman doğru çıktı

299
8
yanıtYanıtla
SAMET PALA:

Son 3 yılda değerlenen yatırımlar; USD/TL %288 EURO/TL %241 Altın / TL %410 BİST100 %623 BİST BANK %1.100 Eğer hala dolar almayı düşünüyorsanız fakir yaşamaya mahkumsunuz demektir. Dolar olarak bindiğiniz gemiye delik deliyorsunuz bunun yarine akıllı yatırımlar yapmayı deneyin...

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title