Haberler

Marketlerden Maaş Günleri Zam Uygulaması

Güncelleme:

Zincir marketler kâr marjlarını artırmak için ürünlerin fiyatını müşterinin maaş aldığı güne göre ayarlamaya başladı.

Zincir marketler son dönemlerde karlarını artırmak için, ürünlerin fiyatını müşterinin maaş aldığı güne göre değiştirmeye başladı. Sabah'ın haberine göre, aybaşlarında fiyatları normalden yüksek tutan bazı marketlerin, ay ortasından itibaren fiyatları yüzde 5-10 oranında indirdiği ileri sürüldü.

"AYIN 15'İNİ BEKLİYORUM"

İsminin açıklanmasını istemeyen bir tüketici, "Her aybaşında maaşım yatar yatmaz toplu alışveriş yapıyorum. Fiyatları son 3 aydır takip ediyorum. Ürünlerin fiyatı ayın 1'inden itibaren yükseliyor" dedi. Bu nedenle toplu alışveriş için ayın 15'inden sonrasını tercih ettiğini belirten tüketici, aynı ürünlerde fiyatın yüzde 5-10 arasında düştüğünü iddia etti.

PROMOSYON ETKİSİ

Perakende danışmanı Nurullah Öztürk, marketlerin özellikle ayın 15'inden sonra promosyonlar yaptığını söyledi. Tüketicinin harcama hızının ayın son günlerinde iyice düştüğünü belirten Öztürk, "Market yönetimleri ciroyu dengede tutmak için indirimler ve kampanyalar yapıyor. Tüketiciye fiyatların düşük gelmesi bundan kaynaklanıyor" dedi.

FİYAT FARKINA DİKKAT!

Öztürk, sektörün kârlılık oranlarının son dönemde iyice düştüğünü belirterek, tüketiciyi birçok market zincirinin rafta ve kasada farklı fiyat uygulamasına karşı uyardı. Öztürk şöyle konuştu: "Fiyat farkının iki sebebi var. Birincisi bilinçli yapılanlar. İkincisi de tamamen personel hatası. Personel genel merkezde belirlenen fiyatları etiketlere hemen geçirmiyor. Ancak müşteri fark ederse parası iade ediliyor."

GRAMAJA BAKMAK ŞART

Uzmanlar, tüketicileri ürünlerin gramajı konusunda da uyardı. Ürünlerin gramajını düşürürken, fiyatını aynı oranda indirmeyen zincir marketler, tüketiciyi mağdur ediyor. Gramaj oyunu yapılan ürünlerin başında yoğurt, peynir, küp şeker, gofret, salça ve konserve geliyor. Bir ay önce 1 kiloluk ürüne 1 TL veren tüketici, bugün aynı fiyata satılan ürünün 900 grama düştüğünü fark edemiyor. Bu nedenle alışverişte daha dikkatli olmak gerekiyor.

"TÜKETİCİLER PİYASAYI İYİ ARAŞTIRMALI"

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükran Eroğlu, tüketicilerin her birinin iyi birer piyasa araştırmacısı olduğunu söyledi. Ev ekonomisini idare edenlerin fiyatları yakından takip etmesi gerektiğini belirten Eroğlu, "Benim de gözlemlediğim fiyatların marketlerde ayın ortasından itibaren düştüğü yönünde. Ancak dikkat ediyorum, bu dönemde promosyonları devreye alıyorlar. Asıl önemlisi rafta ve kasada farklı fiyat uygulaması. Burada her türlü gelişme tüketici lehine. Tüketici itiraz edip parasını geri alabilir" dedi.

NORMALE DÖNÜŞ BAŞLADI

Perakende uzmanları, 17 Aralık'tan sonra durgunlaşan piyasanın son günlerde yeniden normale döndüğünü söyledi. Market alışverişlerindeki harcama oranının aralık başı seviyesini yakaladığını belirten Nurullah Öztürk, "Elbette satışlar henüz beklenen oranda değil ancak tüketicilerin hiçbiri standardından vaçgeçmiyor. Herkes eski alışkanlığını devam ettirmek istiyor. Özellikle gıda bu tür dönemlerden en az etkilenen alanlardan biri" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Nurullah Öztürk Ekonomi

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten teğmenlerle ilgili yeni çıkış: Kasıt, disiplinsizlik varsa gereği yapılacak

Teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili AK Parti Sözcüsü'nden yeni çıkış

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ümit Özdağ, Engin Polat'la ilgili sözlerine açıklık getirdi: İki politikacı arasındaki pazarlıkta rakam telaffuz edilmiş

"Yazamıyorum" diyen Özdağ, canlı yayında bombayı patlattı: İki siyasetçi pazarlık yaptı

500

Yorumlar (6)

ersinersin-erdem1980@hotmail.com:

abicim sabahın haberine göre diyor okumuyor musunuz eğer sadece sabah ve takvim yazıyorsa bilin ki kesin yalandır ve yobazın yalaka danışmanları tarafından yazılmıştır

22
11
yanıtYanıtla
bakma banahal-tuna4564@hotmail.com:

ersin diğer gazeteler senin miiiii başkasının diye biliyordum arkadaşım bütün malların sahibi vardır ve sahibine göre harekat eder

yanıt0
yanıt0
Bakkalgokmenhamza@hotmail.com:

kampanya yapa yapa hem kendi karınızı hemde bakkalların karını bitirdiniz. Perakende sektörünü öldürdünüz. Şu anda perakendecilik yapan kimse karın tokluğuna kiraya vergiye çalışıyor sayenizde. Gün tüketicinin günüdür. Üretim maliyetinin altında tüketebiliyorlar. Üreten pazarlayan ve son satıcı ister kazansın ister kazanmasın kimin umurunda?!!!

12
4
yanıtYanıtla
AcemSilvan@yahoo.de:

Balik bastan kokar. bakani Hükümeti her türlü yolsuzluga hirsizliga rüsvete bbulasirsa marketide bunu yapar.

10
4
yanıtYanıtla
erdierdogan.1914@hotmail.com:

marketler güvenmiyorum semt pazarı kurulduğu zaman aynı gün marketlerde indirim yapar pazarları bitirip istedikleri fiyatı millete geçirmek ne kadar para göz olduğunuz ortaya çıkıyor

8
1
yanıtYanıtla
ş.cananizmirli1700@hotmail.com:

maaşlara yapılan zam 30 lira, daha elinize geçmeden tüketim maddelerine yapılan zam 130 lira.. bir fırsatçılıktır aldı başını gidiyor.. en başta hükümet zam yapmak için hiç bir fırsatı kaçırmıyor.. rüzgar esse bahanesi oluyor, es mes se suni rüzgar yaratıyor.. her sene alım gücümüz biraz daha düşüyor.. küçük esnafı koruyan yok, çiftçiyi koruyan yok, çalışanı koruyan yok, emekliyi koruyan yok.. ama onlar insan. onların da çocuğu var. onların da ailesi var. onların da toplumda şerefi var.. namusuyla, alın teriyle, üretip, çalışıp, kazanıp insanca yaşamaya hakları var.. gelecek için bir kenara koyacak 3 kuruş bırakmadınız.. HİÇ Mİ ALLAHTAN KORKMAZSINIZ..

5
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title