Haberler

Krizin Vatandaşa Faturası 80 Bin Dolar

Krizin Vatandaşa Faturası 80 Bin Dolar
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de Kriz Raporunda, En Kötü Şartlar Altında Krizin Maliyetinin Hükümete 23,7 Trilyon Doları ya da Her ABD Vatandaşı İçin 80 Bin Doları Bulabileceği Öngörüsünde Bulunuldu.

ABD'de kriz raporunda, en kötü şartlar altında krizin maliyetinin hükümete 23,7 trilyon doları ya da her ABD vatandaşı için 80 bin doları bulabileceği öngörüsünde bulunuldu.

ABD'de krizin maliyeti federal hükümete şimdiye kadar 4,7 trilyon doları buldu. Ancak bu maliyetinin 23,7 trilyon doları bulabileceği tahmin edildi.

Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'ndan (TARP) kullandırılan fonların nasıl harcandığını denetlemekten sorumlu özel denetçi Neil Barofsky'nin Kongre için hazırladığı raporda, federal hükümetin, finans sektörüne yardım için ABD ekonomisinin yaklaşık üçte birine denk düşen miktarda 4,7 trilyon dolar tahsis ettiği belirtildi.

Raporda, en kötü şartlar altında krizin maliyetinin hükümete 23,7 trilyon doları ya da her ABD vatandaşı için 80 bin doları bulabileceği öngörüsünde bulunuldu.

Federal hükümetin tahsis ettiği 4,7 trilyon dolar tutarındaki miktar, eski ABD Başkanı George Bush ve ABD Başkanı Barack Obama yönetimlerinin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2007 yılından itibaren hazırladığı 50 kadar program ve teşvik paketini kapsıyor.

Barofsky'nin 23,7 trilyon dolar tutarındaki tahmini, hükümetten kaynak istemeye uygun bütün finans kuruluşlarının aynı zamanda alabilecekleri en fazla parayı istemesi durumuna dayanıyor. Bu tahmin, ücretleri ve bazı programların yol açacağı diğer maliyetleri ise içermiyor.

Raporda Barofsky örneğin, tutsat devleri Fannie Mae, Freddie Mac ve konut kredisi veren 12 federal bankayı denetleyen Federal Konut Finansman Ajansı'nın (FHFA) maruz kalacağı maliyetin 6,8 trilyon doları bulabileceği tahmininde bulundu. Hükümetin karşı karşıya kalabileceği bu miktar, para piyasasında yatırım fonlarına destek için Hazine'nin eylül ayında açıkladığı 3,35 trilyon dolarlık programı da kapsıyor.

ABD yönetiminin 700 milyar dolarlık TARP programının kurtarma paketinin başarısının, hükümetin ekonomiyi düzeltmek için gösterdiği çabalar bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Barofsky, hükümeti, şeffaflık konusundaki önerilerini uygulamada “defalarca” başarısız olmakla da eleştirdi.

Barofsky'nin ABD Kongresi için hasırladığı çeyrek dönem raporu konusunda bugün “Gözetim ve Hükümet Reformu Komitesi”nde bilgi vermesi bekleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close