Kriz Ekmek Yedirdi
İso'nun "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" ve "İkinci 500" Listeleri, Krizde En Çok Ekmekle Karın Doyurduğumuzu Ortaya Koydu.
İSO’nun “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” ve “İkinci 500” listeleri, krizde en çok ekmekle karın doyurduğumuzu ortaya koydu. Dar gelirliye ucuz ekmek üreten İstanbul Halk Ekmek en büyük 500 şirket arasında 397’nci olurken, “İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 177 sıra yükselen Ulusoy Un liderlik koltuğuna oturdu.
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” ve “İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listelerinde bu yıl ekmek ve un şirketlerinin hızlı yükselişi dikkat çekti. Şirket sahipleri bu yükselişte ekonomik krizin etkili olduğunu belirtirken, şirketlerin ihracat faaliyetleri de hızla arttı. Dar gelirliye ucuz ekmek üreten İstanbul Halk Ekmek’in 397’nci sıradan “İlk 500”e girmesinin ardından, Samsun merkezli Ulusoy Un şirketi de “İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” sıralamasında 177 basamak birden yükselerek liderlik koltuğuna oturdu. Ulusoy Un’un Genel Müdürü Günhan Ulusoy, “Ekonomik kriz tüketicileri daha çok ekmek yemeye yönlendiriyor. Böylece satışlarımız artıyor. İhracat alanında yaptığımız atılımlarla birlikte listede 177 sıra birden yükseldik. Hedefimiz önümüzdeki yıl 1’inci lige çıkmak” dedi.
Krizde yara almadık
Tüketicilerin ekonomik kriz dönemlerinde daha çok ucuz gıda ürünlerini tercih ettiğini söyleyen Günhan Ulusoy, şu bilgileri verdi: “Dünyayı saran ekonomik krize rağmen şirket olarak çok fazla yara almadık. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de tüketici tercihleridir. İhracat ağımızı genişletirken tüketicilerin daha çok ekmek yemesi un sektörünü de ayakta tuttu. Şirket olarak biz de listede liderlik koltuğuna oturmayı başardık.”
Ulusoy Un’un 177 basamak birden yükselmesinde ihracatın da önemli payı bulunduğunu dile getiren Günhan Ulusoy, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şirketimizin 40 yıllık bir ticari geçmişi var. Un sektöründe 20 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Kaliteli üretimle her yıl istikrarlı büyüyoruz. Son bir kaç yıldır özellikle ihracata ağırlık veriyoruz. Afrika, Uzakdoğu ve Ortadoğu pazarlarına mal satıyoruz. Afrika pazarında 7-8 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl 36 milyon doların üzerinde ihracat yaptık. Bu rakamı önümüzdeki yıl 50 milyon dolara çıkartmayı planlıyoruz.”
Yıl sonunda şirketin cirosunun 200 milyon TL’yi geçmesini beklediklerini söyleyen Günhan Ulusoy, şöyle konuştu: “Samsun ve Çorlu’da 2 un fabrikamızda faaliyet gösteriyoruz. 2008’de 170 milyon TL’lik ciroya ulaştık. 2009’da ise bu rakamı 200 milyon TL’ye çıkarmayı planlıyoruz. Yeni yatırımlarla da üretim kapasitesini yüzde 30 oranında artıracağız. Önümüzdeki yıl Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine girmeyi hedefliyoruz. Bu listede önümüzde 4-5 şirket var, bu şirketleri takip edeceğiz.”
20 milyon dolarlık yatırım yapacağız
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporunda ilk sırada yer alan Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy, net üretimden satış rakamı ile 2007’de 177’inci sıradan 2008’de 1’inci sıraya yükselmelerinde ihracatın etkili olduğunu bildirdi. Ulusoy, şirket olarak İSO anketlerinde 1997’den bu yana yer aldıklarını, bunun da uzun sürelere dayanan planlı ve kurumsal bir çalışmanın sonucu olduğunu vurguladı. İSO çalışmasında bir şekilde konjonktürün yardımcı olmasıyla böyle bir “sıçrama” yapma olanağı yakaladıklarını ifade eden Ulusoy, “Arsa tahsisleri başlayacak Samsun Organize Sanayi Bölgesi’nde günlük 2 bin ton buğday kırarak 1500 ton un üretecek bir tesisi hayata geçireceğiz. Bölgede 20 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz” dedi.
Trabzon ve Rize’de çay fabrikası var
ÇAY sektöründe de faaliyetleri bulunduğunu dile getiren Günhan Ulusoy, “Un sektörü dışında çay Trabzon ve Rize’de de çay fabrikalarımız bulunuyor. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Ancak daha çok un sektörüne yoğunlaştık. Yeni yatırımlar yapıyoruz. Trabzonlu olmamıza rağmen ticaret hayıtımıza Samsun’dan yön veriyoruz” diye konuştu.
Erikli vergi öncesi kârda ikinci sırada
İSTANBUL Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesine göre, 2008 yılında vergi öncesi en fazla kâr eden kuruluş Eti Elektrometalurji A.Ş. olurken, ikinci sırada Erikli Su ve Meşrubat Sanayi ve Ticaret A.Ş. yer aldı. Rapora göre, vergi öncesi dönem kârlılığında 2008 yılında üretimden satışlara göre 121’inci sırada bulunan Eti Elektrometalurji 40 milyon 926 bin 135 liralık vergi öncesi kâr rakamı ile ilk sırayı aldı. Bunu üretimden satışlara göre 75’inci sıradaki Erikli Su ve Meşrubat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 34 milyon 473 bin 157 liralık kârlılık düzeyi ile izlerken, üretimden satışlara göre 201. sıradaki Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Ticaret ve Sanayi A.Ş (YİBİTAŞ) 30 milyon 529 bin 218 lira ile kârlılıkta üçüncü oldu.