Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

"OSB'lerde Ruhsatı Belediye Değil OSB Yöneticileri Veriyor"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alanında, dünyanın üçüncü büyük fuarı Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin katılımıyla kapılarını açtı.

Alanında, dünyanın üçüncü büyük fuarı olan Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla 20'inci kez kapılarını açtı. Bakan Zeybekci, "İzmir fuarını istediğimiz gibi destekleyemiyoruz. İnşallah seneye bu fuarlarımızı en üst düzeyde destekleyeceğiz" dedi.

Kültürpark'ta 4 gün boyunca sektör profesyonellerini ağırlayacak olan fuara 275'i yabancı 912'si yerli bin 187 firma katıldı. İşlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 14 bin ton taşın sergilendiği fuarda 659 blok mermer ve doğaltaş görücüye çıktı. Toplam 45 bin metrekare alan üzerinde düzenlenen Marble'da, yoğun katılımcı talebini karşılamak için 8 bin 700 metrekarelik dört yeni hol inşa edildi. Fuarın kente kazandıracağı gelirin 100 milyon dolar seviyesinde olacağı bekleniyor.

Fuarın açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç'in yanı sıra yerli ve yabancı çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Fuarın açılışı Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilirken, konuk konuşmacı Sunay Akın'ın mermerin tarihini anlattığı sunumla başlayan tören konukların ilgisini çekti. Törenin açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir fuarına büyük katkı sağlamak istediklerini belirterek, "Fuarı istediğimiz gibi destekleyemiyoruz. Yurt dışındaki fuarları destekliyoruz, ama bu kadar başarılı bir fuarı destekleyemiyoruz. İnşallah seneye bu fuarlarımızı en üst düzeyde destekleyeceğiz. Fuarın sunumundan ziyaretine kadar desteğimiz olacak. Çünkü ben bu fuarla gurur duyuyorum. İnşallah bu fuarı kısa sürede sonuna kadar destekleyeceğiz" dedi.

"DENİZLİ'Yİ DOLAŞANLAR, O ŞEHİRDE TRAVERTEN OLDUĞUNDAN EMİNDİR"

"Yerel yönetimler bir ülkenin, ilin zenginliğini genç kızın çeyizi gibi süslemelidir" diyen Zeybekci, "Bugün İtalya'ya gittiğinizde o kentin doğal kaynak ve manevi zenginliklerini görürsünüz. Orada hangi mesleğin ön planda olduğunu da görürsünüz. Bugün bu anlamda en somut örnek Denizli'dir" ifadelerini kullandı. Denizli'de 30'a yakın antik kent olduğunu belirten Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: "Her biri sapasağlam ayaktadır. Denizli'nin kaldırımlarında, parklarında dolaşan insanlar şundan emindir; bu şehirde traverten var. Eminim aynı hassasiyeti bütün illerimiz gösterir. Bunu eleştirmek anlamında değil, belediye başkanlığından gelen biri olarak söylüyorum. Ama biz Denizli'de şehrin altyapısını komple değiştirdikten sonra bunları yaptık. Önce altyapıyı değiştirmek lazım. Umarım İzmir Büyükşehir Başkanımız da şehrin düzenlemesinde doğaltaşı kullanır."

"TÜRKİYE SIKINTILARA RAĞMEN BU NOKTADA"

Türkiye'nin doğaltaş sektöründe dünyada birinci sırayı alabileceğini kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu: "Türkiye doğaltaş zengini, dünyadaki doğaltaşın yüzde 35'ini barındırıyoruz. Travertende bu oran dünya rezervinin yüzde 60'ıdır. Çin ve İtalya'dan sonra üçüncü sıradayız. Türkiye dünyada bir numara olabilecek tüm zenginliklere sahiptir. İtalya bizim kadar zengin rezervlere sahip olmamasına rağmen Türkiye'nin önünde yer alıyor. Ancak, Türkiye önümüzdeki dönemde doğaltaşta en önemli ülkelerden olacak. Türkiye 2.2 milyar dolarlık ihracat rakamının yarısını Türkiye blok olarak, diğer yarısını işlenmiş mermer olarak satıyor. Türkiye bütün sıkıntılara rağmen bu noktaya gelmiştir. Fuarda bu yıl görüyorum son 10 yılda yerli makinelerimiz, mermer ekipmanlarını üretebilen bir ülke haline geldiğimizi gördüm. Bundan gurur duydum. Zorluklarımız var. Afyon'dan Denizli'den mermeri İzmir limanına 20 dolara, İzmir Limanı'ndan Hamburg'a 10 dolara götürüyoruz. Derhal akıllı ulusların yaptığı gibi acil demiryoluyla bu ihraç ürünlerimizi taşımamız gerekiyor."

Yerel seçimden sonra mermer sektörüyle bir araya geleceklerini ifade eden Zeybekci, alınan her türlü kararın uygulanacağını sözlerine ekledi.

"KAMUDA YERLİ MERMER KULLANIMI ARTACAK"

Dünyanın en önemli rezervlerine sahip olmamıza rağmen en önemli mermer kullanıcı ülke olamadığımıza işaret eden Mehmet Hamdi Yıldırım, ihracatın yerel olarak da karşılık bulması gerektiğini ifade etti. İhracat kadar Türkiye içinde de üretimi artırmak gerektiğini anlatan Yıldırım,

sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki dönem bu meseleyi halledeceğimiz bir dönem olacak. Özellikle kamuda yerli mermerin kullanılması için yeni kanunumuz çıktı. Herhangi bir yerde yapılan kamu ihalesinde ithal granit, mermer kullanımı olduğunda, kamu ihale kurumuna başvurduğunuzda o ihalenin iptali gerçekleşecektir. Bundan sonraki yıllar yerli mermer kullanımının arttığı yıllar olarak tarihe geçecek."

"VASITALI VERGİLER YÜKÜ KALDIRILMALI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Gaziemir yeni fuar kompleksiyle fuarın 5 kat büyüyerek dünyayla buluşacağını ve İzmir fuarcılığına büyük bir ivme kazandıracağı söyledi. Kocaoğlu, sektöre mermer gibi ihracatının büyük çoğunluğu ülkede kalan, dış girdisi sınırlı olan sektörde dünyada rekabet şansımızın giderek zayıfladığını anlatarak şöyle konuştu: "Blok satıyorsunuz, Çin'de işleniyor ve oradan da başka bir yere satılıyor. Bütün rekabet unsuru teknolojiyse teknolojiye, enerji girdisine verilir. Blokla işlenmiş katma değer olan yüksek ürün dengesi ülke lehine korunur. Bu ekonomik politikaların doğru belirlenmesiyle olur. Bunu mutlaka merkezi hükümetin yapması gerekir. Üretmeyen bir ekonominin sürdürülmesi mümkün değildir. Vasıtalı vergiler yükünün hiç değilse, ihracata yönelik sektörlerde kaldırılması gerekir."

"HERŞEY İZMİR'DE ÜRETİM MANİSA'DA"

İzmir'de teşvik sıkıntısından, haksız rekabetten dolayı sanayicilerin İzmir'den yakın illere kaçtığını ifade eden Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "İzmir, birinci bölge, Manisa üçüncü bölge. Bu kadar yakın mesafede teşvik adaletsizliği olamaz. Olursa İzmir bundan zarar görür. Beyaz yakalı burada, lojistik burada, limanlar burada, herşey İzmir'de fabrikalar Manisa'da. Ondan sonra siyasetçiler geliyor, belediyedeki ruhsat zorluklarından dolayı söz söylüyor. OSB'lerde ruhsatı belediyeler vermiyor. OSB yöneticileri veriyor. Bunu bile siyasi meta olarak kullanmaya kalkıyorlar. Mutlaka ve mutlaka bu ülke kalkınmak isteniyorsa teşvik eşitliği sağlanmalıdır. Herşey İzmir'de üretim Manisa'da. Götür getir götür getir. Bu iş değil. Bütün herkesin talebi bu teşvik uygulamasının adil olmasıdır. Hiç değilse altyapısı bitmiş OSB'lerin doluncaya kadar bu teşvik eşitliğinin gerçekleşmesi gerekir."

Bakan Nihat Zeybekci'nin Denizli belediyeciliğiyle ilgili sözlerini hatırlatan Kocaoğlu, "Denizli'deki belediyeciliğin İzmir'le alakası yoktur. Denizli İzmir'in 6 büyük ilçelerinden bir tanesinin yarısı kadardır. Türkiye ekonomisine katkı yönünden de kıyaslanacak hiçbir tarafı yoktur. Burada mermer fuarı açıyoruz. Belediye işlerini anlatmak gibi bir lüksümüz yok. 10 senedir bu fuar o ile mi, bu ile mi gitsin diyenlerle canhıraş savaşıyorum" dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç de, "Çin olmasaydı kriz ortamında ne sektör kalırdı ne de mermer. Allah Çin'e zeval vermesin. Bu yıl ihracatımızda geçen yıla göre yüzde 20 artış olacak. Artık kamu ve özel sektörde yeni yapılan kamu ihalelerinde yerli ürün teşvik kanunu ile artık belediyeler ithal taş getiremeyecek. Türkiye'de yerli granit ve mermer kullanacağız" şeklinde konuştu.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk de önümüzdeki yıl yeni fuar alanıyla Marble'ın dünyada birinci sırayı alacağını söyledi.

MARBLE'A KATILAN ÜLKELER

Almanya, ABD, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Danimarka, Filistin, Fransa, Hollanda, Hindistan, Hong Kong, İran, İrlanda, İspanya, İtalya, Japonya, Katar, KKTC, Makedonya, Mauritius, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya, San Marino, Suudi Arabistan, Tayvan, Tunus, Ürdün, Yunanistan, Danimarka, Filistin, Suudi Arabistan ve Tunus.

GELEN ALIM HEYETLERİ

Almanya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Cezayir, Fas, Filistin, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, İsrail, İspanya, İtalya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Letonya, Lübnan, Libya, Litvanya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Slovenya, Slovakya, Tunus, Türkmenistan, Umman, Ukrayna, Ürdün, Yemen ve Yunanistan. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title