Haberler

Koç Holding'in 46. Genel Kurulu Yapıldı...

Koç Holding'in 46. Genel Kurulu Yapıldı...

Koç Holding'in 46.

Koç Holding'in 46. Olağan Genel Kurulu Nakkaştepe'deki Holding genel binasında gerçekleştirildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2009 yılı faaliyet raporunda yer alan ve genel kurulda dağıtılarak, okunan mesajında Türkiye'de ekonominin 2009 yılında yüzde 5 küçüldüğünü kaydetti. En büyük ticaret ortağı olan AB'de alım gücünün düşmesine bağlı olarak dış talebin, yurt içinde de tüketici güveninin düşmesiyle birlikte iç talebin daraldığını hatırlatan Koç, olumlu gelişmelerin ise bankacılık sektörünün "dimdik ayakta" durması, alternatif pazarların hızla geliştirilmesi olduğunu kaydetti. Koç, bu olumlu faktörlerin getirisinin, 2010 yılında hep birlikte görüleceğine işaret ederek, "Yüzde 4'lük bir büyümenin beklendiği 2010 yılında, alternatif pazarların daha etkin çalışması, batı ekonomilerindeki küçük kıpırdanmalar, iç pazarın nispeten daha hareketli olması, bankacılık sisteminin kredi vermeye hazır olması Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkileyecek. Küresel rekabetin zorlu seyredecek olmasına rağmen zor koşullar altında çalışma deneyimi yüksek Türk şirketlerinin, bu sınavdan da başarıyla çıkacaklarını düşünüyoruz. Nitekim 2009 yılı finansal sonuçları bunun önemli bir göstergesi oldu. Öte yandan kısa vadede ekonomik, sosyal ve politik risklerin iyi yönetilmesi durumunda Türkiye'nin orta ve uzun vadeli potansiyelinin çok daha güçlü olduğunu söylemek de mümkün" dedi.

KURUMSAL YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ, ŞEFFAFLIK, ADİLLİK, SORUMLULUK VE HESAP VERİLEBİLİRLİĞE DAYALI

Hem Batı, hem de Doğu dünyasıyla uyumlu çalışabilme yeteneğinin, bölge ülkeleriyle her gün giderek gelişen ilişkilerin, Türk şirketlerini benzersiz bir konuma yükselttiğini söyleyen Koç, "Türkiye kriz sonrası dönemde, bu konumunu en iyi şekilde kullanacaktır. Yeterli dış kaynak enjeksiyonu ve AB sürecinde reformların devamlılığı sağlanırsa, Türkiye'nin 2011 ve sonrasında benzersiz bir büyüme örneği göstermesi sürpriz olmayacaktır" dedi. Koç Topluluğu olarak önümüzdeki dönemin risklerini en iyi değerlendiren ve fırsatları en etkin biçimde kullanan şirketlerden biri olacaklarını dile getiren Koç, son yıllarda izledikleri odaklanma stratejisi ve kriz öngörüsüyle ciddi bir farklılık sergilediklerini, stratejik hedefleri gerçekleştirmekle kalmayıp faaliyet karlılık rasyolarını da tarihi bir seviyeye ulaştırdıklarını kaydetti. Koç, şu değerlendirmelerde bulundu: "Koç Topluluğu olarak, kurumsal yönetimin, yönetim kalitesini artıran, riskleri azaltan, finansman ve sermaye piyasalarında güvenilirlik ve saygınlık yaratan özelliklerine inanıyoruz. Buradan hareketle kurumsal yönetim alanında gönüllü ve proaktif bir yaklaşım benimsiyoruz. Kurumsal yönetim anlayışımızı oluşturan, şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verilebilirliğe dayalı ilkeler çerçevesinde hissedarlarımıza değer yaratıyoruz. Koç Topluluğu olarak, stratejimizi oluşturan temel ilkeleri, küresel bir oyuncu, bölgesel bir güç olmak, stratejik önemi olan sektörlerde lider olmak, değişime önderlik ederek verimliliği, rekabet üstünlüğünü ve karlılığı artırmak, teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak markalarımızı dünya piyasalarında üst sıralara taşımak, riskleri ve fırsatları en iyi şeklide yönetmek olarak belirledik."

YABANCI ORTAĞIMIZIN RİSK ALMA İŞTAHI ÖBüR BANKALARDAN DAHA AZ

Öte yandan Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan'ın, "Koç Holding'in faaliyet raporunu incelediğimizde güçlü bir şirket karşımıza çıkıyor. Fakat bunun karlılığa yansıması biraz düşük olmuş. Öncelikle Yapı Kredi'nin diğer bankalar kadar güçlü bir kar üretemediğini, geride kaldığını görüyoruz. Bunun nedeni nedir? Yönetime risk açısından çok fazla şans verilmiyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine Mustafa Koç şunları söyledi: "Haklısınız, 2008 ve 2009 özellikle bankacılığın altın yılları diyebiliriz. Fakat biliyorsunuz ki Yapı Kredi Bankası yüzde 50 İtalyan Unicredit Bankası ile ortaklık içerisinde. O yüzden yabancı ortağımızın risk alma iştahı öbür bankalardan daha az olduğu için burada biz göreceli olarak dezavantajlı durumdayız. Maalesef geçen yıl kardan bir miktar zarar ettik. Gözleminiz fevkalade doğrudur. Ama yüzde 50 ortaklık kolay bir şey değil. Bunu da bu şekilde, bu şartlar altında yürütmek zorundayız."

KOç HOLDİNG'İN YENİ CEO'SU TURGAY DURAK

Genel Kurul'da Koç Holding'in yeni Yönetim Kurulu da belirlendi. Yönetim Kurulu, Rahmi Mustafa Koç, Mustafa Vehbi Koç, Suna Kıraç, Temel Kamil Atay, Semahat Sevim Arsel, Mehmet Ömer Koç, Yıldırım Ali Koç, Bülent Bulgurlu, İnan Kıraç, Osman Turgay Durak, John H. McArthur, Heinrich Karl Friedrich, Sanford I. Weill, Peter Denis Sutherland'tan oluştu.

Ayrıca, Holding'in yeni CEO'su da belli oldu. Toplantıda, Mustafa Koç, Bülent Bulgurlu'nun aktif CEO'luk görevinden ayrıldığını belirterek, "Yönetim Kurulu üyeliği devam edecek. Bugüne kadar ki çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Kendisinin yerine geçecek Turgay Durak'a iyi şanslar diliyorum" dedi.

Dilhun GENçDAL-Yaşar KAçMAZ/ İSTANBUL, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
Teröristbaşı Fethullah Gülen'in ölüm nedenini hastane açıkladı

Teröristbaşı Gülen neden öldü? ABD'deki hastaneden açıklama var

Hakan Şükür'ün ardından FETÖ'cü Enes Kanter'den de teröristbaşı Gülen için paylaşım geldi

Hakan Şükür'ün ardından teröristbaşının manevi oğlu da sahneye çıktı

Narin cinayetinde iddianame tamamlandı! İşte anne, amca ve ağabey için istenen ceza

İşte anne, amca ve ağabey için istenen ceza

İddianamede çarpıcı detaylar! Ağabey, cezaevinden arayıp kardeşine talimatı vermiş

Ağabey, cezaevinden arayıp kardeşine talimatı vermiş

title