Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Kobi'lere "Çöpçatanlık" Yapıyor

Kobi'lere
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ziya Altunbaş - sirketortagim.com Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Buldurgan, KOBİ'lerin yüzde 50'sinin birleşme-satın almaya, yani evlenmeye sıcak baktığını belirterek, "Şirketler de KOBİ'ler de en yakışıklı, en güzel olduğu zaman"...

Ziya Altunbaş - sirketortagim.com Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Buldurgan, KOBİ'lerin yüzde 50'sinin birleşme-satın almaya, yani evlenmeye sıcak baktığını belirterek, "Şirketler de KOBİ'ler de en yakışıklı, en güzel olduğu zaman evlenmeli, bunu kaybettikten sonra kimse almaz, evde kalırlar" tavsiyesinde bulundu.

Şirket evlilikleri ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Buldurgan, şirket evliliklerinde büyük şirketlerin büyük danışmalara büyük komisyonlar ödediğini söyledi.

KOBİ'lerin yüzde 50'sinin birleşme-satın almaya sıcak baktığını vurgulayan Buldurgan, sektörde çalışma sisteminin komisyon bazlı olduğunu ifade etti. Buldurgan, "Danışmanlar, aracı kurumlar, fonlar, girişim sermayeleri hepsi komisyonla çalışıyor. Komisyon büyüklüğü ise hacme göre değişiyor. İş öyle olunca da doğal olarak herkes elinde çanta büyüklere gidiyor ve kimse KOBİ'lerin yüzüne bakmıyor. Türkiye'deki KOBİ sayısı yaklaşık 3,2 milyon. Türkiye'de birleşme-satın almaya sıcak bakan, ortak almak isteyen KOBİ statüsünde en az 10 bin şirket var. Bugün biz altı ay içerisinde evlenmek isteyen bin 200 üyeye ulaştık. Büyümek isteyen aktif KOBİ'lerin yüzde 50'si birleşme-satın almaya sıcak bakıyor" diye konuştu.

-"KOBİ'lerin de evlenmeye ihtiyacı var"-

KOBİ'lerin çoğunun aile şirketi olduğunu, ancak yurt dışında eğitim görmüş yeni neslin aile şirketine katılması ile KOBİ'lerin yenilikçi bir yapıya büründüğünü anlatan Buldurgan, şunları kaydetti:

"Şirkete çocukların katılması ile artık şirketin sahibi babalar da 'Neden bu değişiklikleri yapmıyoruz, neden bu cesur kararları almıyoruz, kültür değişikliği yapmıyoruz-' demeye başlıyorlar. KOBİ'ler, büyük şirketler ne yapıyorsa onları yapmaya başlıyor, büyük şirketler profesyonel kadro kuruyor, KOBİ'ler de kadro kuruyor. Büyük şirketler 2001'den sonra ihracata başlad, KOBİ'lerde ihracata başladı. Son dönemde büyük şirketler 'marka' demeye başladı, KOBİ'ler de marka diyor. Şimdi büyük şirketler 'şirket evliliği' yapıyor, KOBİ'lerde şirket evliliği yapacak. Çünkü KOBİ'lerin de evlenmeye ihtiyacı var."

KOBİ'lere şirket evliliklerine ilişkin tavsiyelerde bulunan Buldurgan, sadece KOBİ'lerin, değil bütün firmaların en iyi durumlarında, tepe noktasında evlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

-"KOBİ'ler en yakışıklı, en güzel dönemlerinde zaman evlenmeli"-

Buldurgan, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

"Şirketler işler en iyi iken, karı en yüksekken, para en çokken, finansa sıkışmamışken evlenmeli. Yani şirketler tepede yeni bir çan eğrisi çizmezse bu eğri aşağı iniyor. Dolayısıyla şirketler de KOBİ'ler de en yakışıklı, en güzel olduğu zaman evlenmeli, yakışıklılığını ya da güzelliğini kaybetmeden evlenmeli, bunu kaybettikten sonra seni kimse almaz evde kalırsın."

-"Evlenmek isteyen her bir KOBİ sahibine 2 çeyiz önerisi..."-

Evlenmek isteyen her KOBİ sahibine iki çeyiz önerdiğini söyleyen Buldurgan,

"Beyaz eşya olarak önerim şirkette tek defter, tek bilanço; kahve rengi eşya olarak önerim de tek defter tek bilançoyu tutturduktan sonra bunu bir yeminli mali müşavire onaylatmak" dedi.

Bir yabancı şirketin birleşme-satınalma öncesi ilk sorusunun, "Denetlenmiş bilançon var mı-" olacağını vurgulayan Buldurgan, "Maliyeti 6-7 bin dolar civarında. Makinaya 1 milyon dolar veriyorsun, buna neden vermiyorsun- Birleşme ile bilgi, sermaye, teknoloji, ihracat geliyor. 'Küçük olsun benim olsun' devri bitti" uyarısında bulundu.

-"Sokaktan gelip geçene bakarak kısmet bulunmaz, 'cirom bu, aktifim bu' diyecek"'-

Osmanlı dönemindeki gibi cumbalı evden sokaktan gelip geçene bakarak

"kısmet bulunmayacağını" söyleyen Buldurgan, "Çıkacak süslenecek, pastaneye gidecek, mendil atacak, kendini gösterecek, aynı şekilde sistemde gelip 'benim cirom bu, aktifim bu, görüşelim' gibi kendini gösterecek" benzetmesinde bulundu.

Kendi sitelerine her firmanın üye olabildiğini söyleyen Buldurgan, sitelerinin İngilizcesinin de hazır olduğunu artık bir Japon KOBİ'sinin sitelerinden bakıp bir zeytin yağı üreten KOBİ'ye ortak olabileceğini ya da bir Alman yatırımcı Kuşadası'nda bir yarım kalmış oteli alabileceğini kaydetti.

Sistemlerinde kayıtlı, birleşmek isteyen ya da yeni bir ortak almak isteyen yaklaşık bin 200 firmanın dağılımına bakıldığında yüzde 15'inin gıda, yüzde 10'unun turizm ve bilişim sektörlerinde, yüzde 10'unun diğer sektörlerde olduğunu dile getiren Buldurgan, taleplerin ise ortalama 250 bin lira ile 5 milyon dolar aralığında değiştiğini de sözlerine ekledi.

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title