Haberler

Kayseri'de Patates Üretiminde Artış

Güncelleme:

Kayseri, Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden biri olarak yüzde 38,39 artışla ekim alanı kapasitesini artırdı. Bünyan, Pınarbaşı, Tomarza, Yeşilhisar ve Develi ilçelerinde yapılan üretimle Türkiye'nin patates ihtiyacı karşılanıyor. Hasat edilen patatesler, Nevşehir'deki soğuk hava depolarına götürülüyor.

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden Kayseri'de ekim alanı kapasitesinde yüzde 38,39 artış sağlandı.

Özellikle Bünyan, Pınarbaşı, Tomarza, Yeşilhisar ve Develi ilçelerinde yapılan üretimle Türkiye'nin önemli patates ihtiyacının karşılandığı Kayseri'de hasat başladı. Hasat edilen patatesler, Nevşehir'deki soğuk hava depolarına götürülüyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kayseri Valiliğinin talimatları doğrultusunda, ürünlere değer katmak amacıyla çiftçileri desteklediklerini söyledi.

Kayseri'nin coğrafi ve iklim koşulları nedeniyle patates üretimine elverişli olduğu belirten Saklav, şunları kaydetti:

"Kayseri'de 2022 yılında yaklaşık 112 bin dekar alanda 490 bin ton patates üreterek Türkiye'de dördüncü sırada yer aldık. Bu sene yaptığımız saha kontrollerinde ve çalışmalarında çok şükür şu an itibarıyla bir hastalık ve zararlıya rastlamadık. Aynı zamanda iklim koşullarından da etkilenmedik. İnşallah 2023'te de bu verimin artarak katlanmasını bekliyoruz. Şu anda 155 bin dekarda ekim yapıldı ve yaklaşık 720 bin ton civarında patates üretimi bekliyoruz. İnşallah hem Türkiye'deki bazı illerin hem de Kayseri'nin ihtiyacını karşılayacak şekilde patates üretimimiz gerçekleşmiş olacak. Çiftçilerimiz ve bizim açımızdan bir sıkıntı gözükmüyor. Üretim yapan çiftçilerimize teşekkür ediyorum."

"Bu mesleğe devam edeceğiz"

Patates üreticisi Mehmet Öztürk de yaklaşık 20 yıldır babasıyla patates yetiştirdiğini ifade etti.

Bünyan ve köylerinde bu yıl toplam 2 bin dekar arazide patates üretimi yaptığını anlatan Öztürk, "Bunun 300 dönümünü tohumluk üretim için yapıyoruz. Bunu gelecek yıl ekeceğimiz alanlar için yetiştiriyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde ve iyi tarım uygulamasıyla üretim gerçekleştiriyoruz. Kalan 1700 dönümümüzde vatandaşın sofralarında tüketebileceği yemeklik patatesi üretiyoruz. Biz kutsal bir meslek icra ediyoruz ve bu mesleği elimizden geldiği kadar yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Öztürk, dekar başına 4,5-5 ton patates ürettiklerini, yaklaşık 150 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

Hasadın 2 hafta süreceğini dile getiren Öztürk, kilogramı şu an 9 ila 11 liradan alıcı bulan patatesin hasadı ve fiyatlarından memnun olduklarını bildirdi.

Öztürk, talepler doğrultusunda aracı firmalarla ihracat da yaptıklarını ifade ederek, "Genellikle Suriye, Irak ve Rusya gibi ülkelere patates gönderiyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Yeşilhisar Pınarbaşı Nevşehir Kayseri Tomarza Türkiye Bünyan Develi Develi Ekonomi Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Bakmadan Geçme

Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title