Haberler

Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SPK Başkanı Ertaş: "Borsalar adeta spekülatörlerin, hızlı para kazanmak isteyenlerin olduğu arenalara dönüştü.

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, son yıllarda finansal piyasalarda spekülatörlerin arttığını belirterek, "Borsalar adeta spekülatörlerin, hızlı para kazanmak isteyenlerin olduğu arenalara dönüştü. Sadece borsalarda değil, bankalarda da durum böyle. Bir takım şeyler sağlıklı gitmiyor" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin (TKBB) Kızılcahamam'da ortaklaşa gerçekleştirdiği "Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Çalıştayı", açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelle devam etti.

BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan SPK Başkanı Ertaş, özellikle son yıllarda mali piyasalarda spekülatörlerin arttığını ifade ederek, "Borsalar adeta spekülatörlerin, hızlı para kazanmak isteyenlerin olduğu arenalara dönüştü. Sadece borsalarda değil, bankalarda da durum böyle. Bir takım şeyler sağlıklı gitmiyor" dedi.

Finansal sistemin etik değerlere de sahip olması gerektiğini vurgulayan Ertaş, şöyle devam etti:

"Yeni bir arayış var. Bunun bir adımı da faizsiz finansal ürünler. Bu ürünler sadece dini hassasiyeti olan kesimlerin değil, herkesin dikkatini çekiyor. Biz başkalarından daha fazla ilgilenmeyiz. Çünkü nüfus yapısı itibariyle Müslüman bir ülkede, bu potansiyelimizi mutlaka harekete geçirmemiz gerekiyor."

Türkiye'nin önemli bir finans merkezi olabileceğine işaret eden Ertaş, "Önümüzdeki 10 yıllık süreçte faizsiz finansın dünyanın her yerine yayılacağını ve büyük bir gelişme kaydedeceğini tahmin ediyorum" ifadesini kullandı.

"Sermayenin yastık altında olması doğru değil"

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Ahmet Yaman da insanlık tarihi boyunca gönderilen peygamberlerin temel mesajları arasında haksız kazancın yasaklanması, helallik gibi hususlar olduğunu belirtti. Yaman "Hz. Muhammed'in mesajı içinde de bunlar var. Adalet, hakkaniyet, paylaşım, pazar güvenliği ve helal kazanca dayalı bir iktisadi hayata ilişkin bir mesaj sunmuştur. Buna uygun bir anlayış yerleştiği takdirde, kalkınma sürdürülebilirliği de oluşacaktır" diye konuştu.

Sermayenin yastık altında olmasının doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Yaman, "Yatırıma aksettirilmeyen sermaye, ayrıca vergilendirilmiş, cezalandırılmıştır. Zekat da bu anlamda bir tür cezadır" değerlendirilmesinde bulundu.

İslami anlayışta zenginliğin bir sorun olmadığını, asıl sorunun bencillik ve sömürü anlayışı olduğunu belirten Yaman, "Bir insanın hırsla dünyada çok şeye sahip olması değil, kendine yetecek ölçüde onurlu bir hayatı sağlayacak mal varlığına sahip olması arzu edilmiştir. Bu iktisadi düşünce, bizim iç değerlerle uyumlu bir yapıyı kendiliğinden doğuracaktır" diye konuştu.

Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da "İçinde bulunulan sistem itibariyle çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğumuz açık. İktisadi sistemlerin kurgulanışı, olması gerekenden farklı değerler, sistemler üzerine kurgulanmış" dedi.

İki gün sürecek çalıştayda katılım bankacılığı ve faizsiz finans alanına ilişkin olarak, kurumsal yönetişim, algı ve itibar yönetimi, ürün çeşitliliği, standartlar ve düzenlemeler, danışma kurulları, piyasalar, sigortacılık ve bireysel emeklilik, strateji, koordinasyon, inovasyon, eğitim, insan kaynağı, sertifikasyon konuları ele alınacak.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close