Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

İstanbul Sanayi Odası'ndan Üniversite-sanayi İşbirliğinde Önemli Adım

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye’de önemli bir adım atarak ‘Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi’ adıyla yüksek lisans programı açtıklarını açıkladı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye'de önemli bir adım atarak 'Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi' adıyla yüksek lisans programı açtıklarını açıkladı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Haziran ayı olağan toplantısı, 'İSO 500 Aynasından Ekonomi ile Sanayimizdeki Ana Sorunlar ve Çözüm Yolları' ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, İSO Danışmanları Can Fuat Gürlesel ve Erkin Şahinöz ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren konuk oldu.

Açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'de sanayinin gelişimi için üniversitelerle işbirliği yapılması konusunda önemli projeler hayata geçirdikleri müjdesini verdi. Bahçıvan, İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde 'Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi' adıyla yüksek lisans programı açıldığını açıkladı. Türkiye sanayisinin hantal boyutundan, ileri teknoloji kullanan ve Ar-Ge altyapısını güçlendiren bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Bahçıvan, "Yüksek lisans programı, sanayi firmalarının katma değerli üretimle kendisini geliştirerek küresel rekabet yarışında geri kalmamasına katkı sağlayacak" diye konuştu. Bahçıvan, programa İSO'da akademik kariyeri bulunan eksperlerin de öğretim desteği vereceğini söyledi.

Bu yılbaşında İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğiyle hazırlanan 'İstanbul Sanayi Strateji Belgesi'nde sanayinin küresel rekabet gücünü artırmak üzere önerdikleri 18 strateji arasında, üniversite-sanayi işbirliği ile ileri teknoloji kullanımının artırılması olduğunu hatırlatan Bahçıvan, yüksek lisans programının önemine şu sözleriyle dikkat çekti:

"Geçen hafta açıkladığımız İSO-500 Büyük Kuruluş-2014 yılı verileri gösterdi ki, sanayi kuruluşlarının Ar-Ge ve teknoloji yoğunlukları açısından önlerinde oldukça uzun bir yol var. 500 Büyük Kuruluş'un Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranı binde 7,4 gibi düşük düzeyde iken, yüksek teknolojilerin yaratılan katma değer içindeki payı ise sadece yüzde 3,2 oldu. Bu sonuçlar, Türkiye'nin ihtiyacı olan istikrarlı büyümenin, katma değerli üretim odaklı olması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyor".

İstanbul Ticaret Üniversitesi ile 'Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi' kurma çalışmalarının da sonuçlanmak üzere olduğu bilgisini veren Bahçıvan, "Ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin katkılarıyla, oda bünyesindeki Teşvik Masası çalışmalarını yürüten ekibe yönelik bir eğitim programını da hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu. Sanayicinin en önemli sorunlarından birinin finansal yönetim olduğunu da söyleyen Bahçıvan, sanayicinin iki yıldır esas faaliyetinden kazandığı paranın yarısını finansal giderlere harcamak zorunda kalmasına dikkat çekerek, "Sanayicinin bu alanda ciddi bir inovasyona ihtiyacı var. Ticaret Üniversitemiz ile bir diğer önemli işbirliği konumuz 'Finansal İnovasyon' alanındadır. Önümüzdeki günlerde uluslararası konuşmacıların katılımıyla bu konuda bir panel hayata geçireceğiz".

Bahçıvan, seçim sonrası parlamentonun koalisyon kurma sürecine ilişkin değerlendirmesinde de şunları söyledi: "Parlamento aritmetiği çerçevesinde, Türkiye'nin uzlaşarak iş yapmayı, farklı fikirleri bir havuz içerisinde değerlendirerek verimli neticeler elde etmeyi başarması gerekiyor. Türkiye demokrasisinin, siyasi partilerimizin ve liderlerimizin birikimine de yakışan budur. Bu nedenle müzakere süreci tüm sosyal çevreler tarafından sabırla izlenmeli. Pazarlıklar belli bir olgunluğa gelene kadar tüm siyasi partilere ve liderlere anlayışla yaklaşılması gerekli. Yeni bir siyasi risk ve beklentiler yaratmayacak şekilde, ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın, tüm siyasi partiler tarafından benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz".

Toplantının konuk konuşmacısı İSO Danışmanı Can Fuat Gürlesel, İSO 500 Kuruluş araştırması ışığında firmalarının daha az öz kaynak kullanarak rekabet gücünü artıramayacağının altını çizerken, İSO Danışmanı Erkin Şahinöz de firmaların AR-GE harcamalarının oransal olarak artmasının sevindirici olduğunu kaydetti. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de 'Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi'nde sanayi politikalarına ilişkin küresel trendleri izleyip Türkiye sanayicisinin nasıl bir stratejik tepki vermesi gerektiği yönünde çalışmalar yapacaklarını kaydetti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title