Haberler

"İşsizlik Sigortası Fonu'na Ödenen Primler Düşürülsün"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı: "İŞKUR Genel Kurulunda taraflar, işsizlik sigortası fonuna işçi işveren ve devlet tarafından ödenen primlerin, sağlanan hizmetlerde gerilemeye yol açmadan oransal olarak düşürülmesini önerdi" "İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılması, ödenek miktarının

İLKAY GÜDER - İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 7'incisi düzenlenen İŞKUR Genel Kurulunda, İşsizlik Sigortası Fonu'na, işçi-işveren ve devlet tarafından ödenen primlerin, sağlanan hizmetlerde gerilemeye yol açmadan oransal olarak düşürülmesinin önerildiğini bildirdi.

Yazıcı, AA muhabirine, İŞKUR 7. Genel Kurulunda 2013-2015 yıllarında hayata geçirilmesi planlanan "tavsiye" niteliğindeki politika önerilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Genel Kurulda dünya ve Türkiye ekonomisi koşullarına uygun büyüme stratejisinin oluşturulması gerektiğinin işaret edildiğini aktaran Yazıcı, büyüme stratejisinin ulusal ekonomik ve istihdam politikalarıyla bütünlük içinde ele alınmasına vurgu yapıldığını ifade etti.

-"İstihdam Şurası 3 yılda bir toplanmalı"-

Yazıcı, Genel Kuruldaki önerilerden bazılarının şunlar olduğunu kaydetti:

"- Ekonomide giderek artan 'Yeşil İşler'de ortaya çıkacak meslekler ve var olan mesleklerdeki gelişmeler dikkate alınarak, örgün ve yaygın eğitimde uygun programlar hayata geçirilmelidir.

-İşsizlik Sigortası Fonu'na işçi-işveren ve devlet tarafından ödenen primler, sağlanan hizmetlerde gerilemeye yol açmadan oransal olarak düşürülmelidir.

-İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılarak, ödenek miktarı artırılmalı ve süresi ödenen primlerle doğru orantılı olarak uzatılmalıdır.

-'Ulusal Kadın istihdam Stratejisi' hazırlanmalıdır. Bu strateji, kadın istihdamının eğitim, danışmanlık ve finansal açıdan güçlü kurumsal mekanizmalarla desteklenmesine odaklanmalıdır.

-Kadınların iş gücüne katılmaları için işçi, işveren, merkezi ve yerel yönetimler, STK'lar arasında işbirliğine dayalı bir model geliştirilmelidir.

-Şiddet mağduru kadınlar, konukevinde kalanlar, kocası ölmüş-hükümlü-tutuklu ile boşanmış kadınlar ve eski hükümlü kadınların ekonomik yaşama katılmaları desteklenmelidir.

-'Ulusal Genç İstihdam Stratejisi' de hazırlanmalıdır.

-Yasal zorunluluğu bulunmadığı halde engelli istihdam eden iş yerlerini kapsayacak yeni destek mekanizmaları geliştirilmelidir.

-Engellilere yönelik mesleki eğitim kurs programları, engel gruplarına göre talep ve ihtiyaçlar dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir.

-Kısa, orta ve uzun vadeli istihdam politika önerilerinin değerlendirileceği bir İstihdam Şurası 3 yılda bir toplanmalıdır.

-Ulusal ve il düzeyinde işgücü piyasasına ilişkin nitelikli ve güncel verilere tüm kesimlerin erişebilmesi için "İşgücü Piyasası Bilgi Sistemi" çalışmaları tamamlanarak uygulamaya konmalıdır.

-Eurostat kriterlerine uygun 'açık iş oranı', İŞKUR tarafından ulusal düzeyde hesaplanıp, periyodik olarak Eurostat ve diğer kullanıcıların kullanımına sunulmalıdır.

-Hayat boyu rehberlik çerçevesinde kurulacak olan 'Ulusal Rehberlik ve Danışmanlık Ulusal Forumu' ile ülke genelinde mesleki rehberlik ve danışmanlık alanında işbirliği sağlanmalıdır.

-İşsizlikle mücadelede, yerel aktörlerin ve potansiyelin daha fazla harekete geçirilmesi için İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları etkinleştirilmeli."

Genel Kurulda politika önerileri için işçi-işveren temsilcileri, bazı bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları taraf oldu. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close