Haberler

Ism Verisindeki Düşüş, Tamamen Kötü Hava Koşulları Kaynaklı Değil"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Manukyan: "Ben bunun tamamen kötü hava koşulları kaynaklı olduğuna katılmıyorum" "Bazı endüstri ve sektörlerde mutlaka belli bir etkisi vardır ama tamamını buna bağlamak doğru değil" Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şen: "ISM hizmet kadar istihdam alt.

ABD'de dün açıklanan ISM imalat sanayi endeksinin beklenenden daha fazla gerilemesi, Türkiye ve küresel piyasalara etkisini net bir şekilde gösterdi. ABD borsaları başta olmak üzere gelişmiş ülke borsalarında, ekonomik toparlanmanın beklendiği gibi hızlı olmayabileceğine yönelik endişelerle sert düşüşler yaşandı. ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri 2 ayın en düşüğü olan yüzde 2,57'ye indi. Dow Jones endeksi yüzde 2,08 oranında düşüşle 15.373 puana geriledi.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, kötü hava koşulları bilinmesine rağmen ISM beklentisinin 56 olduğunu belirterek, "Ben bunun tamamen kötü hava koşulları kaynaklı olduğuna katılmıyorum. Bazı endüstri ve sektörlerde mutlaka belli bir etkisi vardır ama tamamını buna bağlamak doğru değil" dedi.

ABD'de ocak ayı verilerinde hız kaybı olduğunun altını çizen Manukyan, "Kuvvetli bir hız kaybı olmasaydı bu kadar kuvvetli bir satış gelmezdi" değerlendirmesini yaptı.

Manukyan, son durumu ayı piyasasına giriş olarak değerlendirmediğini söyleyerek, şunları ifade etti:

"Şimdilik bu duruma bir düzeltme olarak bakıyorum. Dow Jones'da 14.700'lere kadar düşüş tehlikesizdir. Onun altına kayması durumunda daha farklı şeyler oluyor, yeni bir döneme giriyoruz diyebiliriz. ABD tahvil faizlerinde ise hem gelişmekte olan piyasalardan çıkan paranın oraya park etmesi söz konusu hem de ABD'deki satışın gelmesi söz konusu. Ben onun deflasyonist etkilerden ziyade şu an için piyasaya yönelik bir pozisyonlanma olduğunu düşünüyorum. Belli ölçüsü mutlaka soğuk hava koşulları etkisidir ama bu kadar sert düşmesinin içinde gerçek anlamda yavaşlamanın da etkisi var. İmalatta yavaşlamayı görüyoruz ama önemli olan kalıcı olup olmayacağı.

Stoklarda falan da geri çekilme gördük ama şirketler yeni yıla giriş nedeniyle 'son çeyrekte hız yükseldi şimdi biraz yavaşlayalım' düşüncesinde olabilir. Öyle mi yoksa hakikaten global piyasalarda mı sorunlar var veya iç piyasalar da mı sorun var bu veriyle söylemek mümkün değil. Şubat ve mart aylarını da görmek lazım. Önümüzdeki 2 ay gelecek verileri de gördükten sonra daha net bir şekilde görülebilir."

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen de ABD'de üretim ISM verisi ocakta 56 beklenirken 51,3'e gerilediğini ve önceki verinin 54,7'den 56,5'e revize edildiğini hatırlatarak, "ISM hizmet kadar istihdam alt kalemi önemli olmasa da buradaki gerileme ve yeni siparişlerdeki düşüş hayli önemli" dedi.

Cuma günkü tarım dışı verisi beklentileri karşılamazsa ABD 10 yıllık faizinin yüzde 2,50'ye kadar gerileyebileceğine dikkati çeken Şen, bu rakamın satış için iyi bir seviye olacağını vurguladı.

Bir süredir S&P 500'ün düşeceği yönünde pozisyon alındığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avro/dolar 1,3520'yi geçti ve S&P 500 yüzde 0,57 düşüşte, 1.772 puana indi. Burada 1.840'ın üzerinden açtığımız iki 'short' pozisyonumuz var. BIST100 62 bin puanın altında ve EM kurları mesajı henüz karışık yorumluyorlar. TL 2,2675'te. Fed politikasını değiştirecek bir veri değil ancak 'ABD ekonomisi harika' söylemine bir darbe inmiş durumda, kötü veriler artık 'tek seferliktir' diyerek geçiştirilemeyecek noktaya gidecek mi buna bakmalıyız. Endeksin ilerlemesi için ya karlarda hızlı bir büyüme ya da pozitif makro sürprizler olmalıydı. Beklediğimiz üzere bunların hiçbiri olmadı ve endeks değer kaybediyor. Cuma günkü istihdam verisinin de zayıf olması halinde düşüş bir miktar daha devam edebilir ancak şu ortamda yavaşlamanın geçici olduğunu kabul ederek yola devam etmemiz gerekiyor. Bu sebeple yeni kanıt gelmediği sürece ABD borsalarının nereye kadar düşeceğinden ziyade nereden alınacağını düşünmek gerekebilir." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close